Vuosaaren oma kulttuurikeskus Vuotalo tuo koronavuoden keskelle komeita konsertteja ja upeita elokuvia

Laura Närhi esiintyy Vuotalossa 29.10. Kuva: Sanna Saastamoinen-Barrois

Vuosaaren kulttuurikeskus ei hiljene koronapandemian keskelläkään. Mosaiikkitorilla, metroaseman lähellä sijaitseva Vuotalo järjestää syksyn tapahtumiinsa turvallisen katsomon ja näin yleisö voi hyvillä mielin nauttia musiikkielämyksistä poikkeusaikanakin.

Vuotalon salitapahtumiin myytävien lippujen määrää on vähennetty normaalista, joten liikaa ihmisiä ei pääse pakkautumaan yhteen paikkaan. Pääsyliput voi ostaa turvallisesti Lippupisteen verkkosivuilta ja tiloihin on lisätty turvalliseen käyttäytymiseen ohjaavaa ohjeistusta.

TOVE JANSSONIN LAULUJA

Näillä eväillä voikin yleisö saapua turvallisesti esimerkiksi katsomaan, kuinka 13. syyskuuta Vuotalossa löydetään Tove Janssonin tuotantoon uusi näkökulma. Laulaja-näyttelijä Emma Klingenberg on tutkinut kahden vuoden ajan Tove Janssonin laulujen sanoituksia, ja nyt on koittanut hetki, kun löydöksiä esitellään yleisölle.

Tove Jansson – visdiktaren -esityksessä etsitään vastauksia esimerkiksi siihen, että mistä muumitaiteilijan lyriikat saivat inspiraationsa, millaista musiikkia Jansson itse kuunteli ja omistettiinko Tovelle itselleen koskaan laulua. Klingenbergin tukena on lavalla kolme muusikkoa, jotka esittävät paitsi Janssonin tuttuja kappaleita myös aivan uusiin sävellyksiin puettuja tekstejä. Esitys on ruotsinkielinen.

PROGEA, JAZZIA JA FUNKIA

Kokeellisen musiikin ystäville on tarjolla 18. syyskuuta kovan luokan konsertti, kun 25 vuotta progressiivisen rockin, jazzin ja funkin ilosanomaa julistanut Jan-Olof Strandberg juhlii Vuotalossa uutta albumiaan. Strandbergin rinnalla nähdään kovat nimet Jukka Gustavson, Sami Virtanen, Jartsa Karvonen ja Felix Zenger, ja maestro esiintyy saman illan aikana myös AGSW QUARTE -kokoonpanon kera. Tässä yhtyeessä Strandbergin kanssa musisoivat Jukka Gustavson, Juhani Aaltonen ja Hasse Walli.

ESA PULLIAINEN KITAROI

Sinivalkoisen kitaran armoitettu mestari Esa Pulliainen saapuu Vuotaloon 2. lokakuuta pianotykittäjä Mr. Breathlessin kanssa. Viimeiset vuodet Baddingin tuotantoa Agentsin ja Ville Valon kanssa esittänyt Pulliainen palaa vaihteeksi nuoruutensa musiikin eli rautalangan ja rock’n’rollin pariin. “Harjoituksia on pidetty taajaan ja kappaleita on hiottu pää punaisena”, Pulliainen lupaa, joten hieno ilta on epäilemättä tiedossa.

ARABIALAISIA SOINTUJA

9. lokakuuta kuullaan mielenkiintoista yhdistelmää, kun Ali Saad ja Sanna Salmenkallio lähtevät musiikilliselle tutkimusmatkalle arabialaisen ja eurooppalaisen kulttuurin välimaastoon. Kaksikon esityksessä ikivaha arabirunous lyö kättä suomen ja englannin kielen kanssa. Ali Saad on bagdadilaisen muusikkosuvun vesa, ja Salmenkallio on puolestaan tehnyt musiikkia elokuviin ja teatteriin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Duo Ali Saad ja Sanna Salmenkallio konsertoi 9.10. Vuotalossa. Kuva: Nauska

LAURA NÄRHI KONSERTOI

Kemopetrolin laulajana aloittanut ja myöhemmin menestyksekkäälle soolouralle ryhtynyt Laura Närhi esiintyy Vuotalossa 29. lokakuuta. Närhi julkaisi viime vuonna pitkästä aikaa uutta musiikkia, kun laulajan single Tekisin tän uudelleen tuli kuultavaksi. Närhellä riittää repertuaarissaan tunnettuja kappaleita: esimerkiksi vuonna 2016 julkaistu Supersankari on kuunneltu suoratoistopalveluissa komeat kahdeksan miljoonaa kertaa, ja Erinin kanssa levytetty, sisaruskateudesta kertova Siskoni (2012) soi edelleen taajaan radioasemilla.

JOHANNAT KURKELA JA IIVANAINEN

Vanhat ystävykset Johanna Kurkela ja Johanna Iivanainen esiintyvät jälleen yhdessä. Kaksikon toveruus alkoi jo kymmenisen vuotta sitten yhteisellä keikalla, ja vuonna 2018 parivaljakko nähtiin Iivanainen-Kurkela Gemini -yhteiskiertueella. Tänä vuonna Kurkela ja Iivanainen ovat äänittäneet kaikessa hiljaisuudessa yhteisen albumin, joka julkaistaan 11. syyskuuta. Toverusten elokuvallista, unelmoivaa popmusiikkia kuullaan Vuotalossa 28. marraskuuta.

YLIPÄÄ VIE JOULUTUNNELMAAN

Joulutunnelmaan pääsee Vuotalossa 10. joulukuuta, kun Maria Ylipää & Ystävät nähdään Star of Wonder -konsertissa. Keikalla kuullaan sekä uutta että vanhaa musiikkia Suomesta ja muualta maailmasta. Illan kappaleluetteloon kuuluvat muun muassa Anna-Mari Kähärän Ilpo Tiihosen runoon säveltämä Likainen enkeli sekä Heimo Harakan sanoittama ja Jukka Leppilammen säveltämä Aasi ja timpurin muija. Ylipään yhtyeessä soittavat Marzi Nyman, Niko Kumpuvaara ja Ville Herrala.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Maria Ylipää & Ystävät johdattelee joulutunnelmaan 10.12. Kuva: Juliana Harkki

HUIPPULEFFOJA JA PALJON MUUTA

Konserttien lisäksi Vuotalossa nähdään runsaasti elokuvia – ja suuri osa niistä vieläpä aivan ilmaiseksi. 16. syyskuuta nähdään kotimainen Metsäjätti (2020), jossa ylennystä hamuava Pasi palaa synnyinseudulleen Törmälään tehostamaan paikallisen vaneritehtaan toimintaa. 29. syyskuuta on vuorossa ohjaajasuuruus Pedro Almodovarin katkeransuloinen taiteilijakuvaus Kärsimys ja kunnia (2019).

Näiden lisäksi Vuotalossa on tarjolla esimerkiksi tanssiesityksiä, teatteria, luentoja ja satutuokioita, joten hyvällä syyllä voi sanoa, että Vuosaaressa riittää nähtävää jokaiselle aina jouluun saakka. Vieraile siis osoitteessa vuotalo.fi ja katso koko syyskauden ohjelma! Sieltä löytyy varmasti jotain, minkä vuoksi kannattaa saapua paikalle vaikka vähän kauempaakin.