Vuosaaren katujengin jäsenille pitkiä tuomioita

Toinen ampumistapaus sattui Vuosaaren McDonald’s-ravintolan pihassa kesäkuussa 2022.

Yksi katujengin ampumistapaus sattui Vuosaaren McDonald’s-ravintolan pihassa kesäkuussa 2022.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 14.7.2023 ehdottomaan vankeusrangaistukseen 12 henkilöä, joiden katsottiin tehneen vuosaarelaisen RK:ksi tai RK-98-katujengiksi kutsutun ryhmän nimissä erilaisia rikoksia. Rangaistuksia kovennettiin, sillä oikeus katsoi, että rikoksia tehtailtiin osana järjestäytynyttä rikollisuutta. Vuosaari-lehti on uutisoinut näistä rikosepäilyistä aiemmin, esimerkiksi täällä.

Ryhmän nimi viittaa Rastilankalliossa sijaitsevaan Retkeilijänkatuun sekä 00980-postinumeroon. Ryhmän tunnusta on käytetty muun muassa sen jäsenten vaatteissa, sosiaalisessa mediassa, tägeissä sekä gansta rap -musiikkivideoissa. Poliisin epäilyjen mukaan katujengiin kuuluu 15–30 henkilöä.

Tuomion saivat yhteensä 18 parikymppistä miestä, ja käräjäoikeudessa käsiteltiin monenlaisia syytteitä vuosille 2021 ja 2022 sijoittuville rikoksille. Syytelistalla olivat esimerkiksi tapon yritys, törkeä ryöstö sekä törkeitä huumausainerikoksia.

24-vuotias jengin johtohahmo tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen esimeriksi törkeästä ryöstöstä, törkeästä kiristyksen yrityksestä sekä oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Johtajaa syytettiin alunperin oikeudessa ampuma-aseella tehdystä tapon yrityksestä tapauksessa, jossa jengin johtohahmo ampui lokakuussa 2021 Harustiellä toista miestä nilkkaan. Oikeus kuitenkin katsoi tuomiossaan, että teko oli törkeä pahoinpitely ja laiton uhkaus. Seuraavaksi pisin tuomio käräjillä oli neljä vuotta ja seitsemän kuukautta vankeutta.

Ryhmän tunnusta on käytetty muun muassa vaatteissa, nimimerkeissä, sosiaalisen median teksteissä ja musiikkivideoissa. Poliisi epäilee, että vuosaarelaisryhmään kuuluu 15–30 ihmistä.

Poliisi takavarikoi tapauksen tutkinnan aikana lukuisia ampuma-aseita. Poliisin mukaan jengin toimintatapoihin ovat kuuluneet etenkin tekaistujen katusakkojen periminen, kiristäminen, uhkailu, väkivalta sekä huumekauppa. Lisäksi tapausten asianomistajia ja todistajia on uhkailtu sekä ohjailtu puhumaan kuulusteluissa tietyllä tapaa.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen.