Lauluja Stadista, Elviksestä ja vähän muustakin…

Duo Jussi Raittinen & Tapsa Kojo.

Duo Jussi Raittinen & Tapsa Kojo esittää lauluja Stadista, Elviksestä ja vähän muustakin lauantaina 27.4. Kuva: Olli Nurmi

Vappua edeltävänä lauantaina 27.4. Kirjakahvila Pokkarissa, Vuotalossa, on tarjolla harvinaista herkkua. Duo Tapsa Kojo & Jussi Raittinen esittävät intiimissä lauluillassa kaksi settiä teemalla ”Lauluja Stadista, Elviksestä ja vähän muustakin”.

– Kappaleet ”Mani Hani”, ”Järkytyin” ja ”Vankilarock” ovat varsin Helsinki-aiheisia Elvis-biisejä. ”Järkytyin” on hauska Juicen suomentama biisi, joka kertoo Olavi Virran levykaupasta Kustaankadulla, Raittinen kertaa.

Slangi-teema on vahvasti esillä huhtikuun alussa julkaistulla ”Slangimusa ei kuole koskaan” -cd:llä. Stadin Slangi ry:n julkaisemalla äänitteellä esiintyvät Tapsa Kojon ja Jussi Raittisen lisäksi muun muassa Tuomari Nurmio, Harri Saksala ja Maria Hänninen. Kirjakahvila Pokkarin illassa tullaan kuulemaan molemmat levyltä löytyvät kappaleet. ”Feissi hajalla” on tuttu jo vuonna 1995 julkaistulta Eero ja Jussi & The Boys -levyltä ”Kuoppainen tie”. ”Valtsun vihko” kertoo taasen ”Niin gimis on Stadi” -kappaleen synnystä.

Vuosaari on Jussille tuttu paikka lapsuudesta

Vaikka Stadissa Raittiselle tärkeitä kiinnekohtia ovat levyn nimiksikin päätyneet Hämeentie 38 ja Unionikatu 45, ei Vuosaarikaan ole hänelle vieras.

– Sitähän kutsuttiin aikanaan Kallvikiksi. Suomen Pankilla oli siellä niemessä huvila. Mun faija ja systeri oli töissä Suomen Pankissa ja henkilökunta sai käyttää huvilaa. Talvisin se oli kylmillään, mutta kyllä me kauniina talvisunnuntaina käytiin siellä hiihtämässä, Raittinen toteaa.

Kallahden lisäksi myös vanha hiekkakuoppa tuli Raittiselle tutuksi.

– Pikkukundeina me käytiin fillareilla usein hiekkakuopalla. Siellä oli kliffaa skujaa skrambeytä eli sellaista maastoajon tapaista. Kavereiden kanssa käytiin siellä myös ihan sunnuntain päiväretkillä. Otettiin kahvipannu mukaan, pistettiin notski päälle ja skruudattiin jotain ja juotiin tsufeet, Raittinen muistelee.

Eero, Jussi & Boys 55 vuotta!

The Boys -yhtyeen perustamisesta tulee tänä vappuna kuluneeksi 55 vuotta. Vuonna 1965 julkaistu Eero ja Jussi & The Boys -yhtyeen debyytti ”Numero 1” oli Suomen ensimmäinen pop-rock-yhtyeen tekemä lp-levy. Kaiken kaikkiaan Raittisen tekemien levytysten määrä hipoo 600 kappaleessa.

– Olenhan mä tehnyt näitä 59 vuotta – ei se niin paljon per vuosi ole, Raittinen naurahtaa.

Aivan oikein, sillä Eeron ja Jussin uran käynnistänyt single ”Banjo Boy” levytettiin kesällä 1960. Paikalla Kirjakahvila Pokkarissa (Mosaiikkitori 2) on myös kymmenvuotista taivaltaan juhliva Suomen virallinen Elvis-kerho Elvis Presley Finland – King Elvis Association, jonka kunniajäsen Raittinen on. Liput lauluiltaan maksavat 15 € ja ovet avautuvat kello 18. Ennakkoliput on saatavilla suoraan Kirjakahvila Pokkarista.

Teksti: Jari Koskela