Ihan tavallinen vuosaarelainen: Isioma Ify julkaisi novellin afrosuomalaisesta kasvutarinastaan

Lukiolainen Isioma Ify, 18, asuu Iiluodontiellä Kallahdessa.

Lukiolainen Isioma Ify, 18, asuu Iiluodontiellä Kallahdessa. Kuva: Isioma Ifyn kotialbumi

Isioma Ify, kerro lyhyesti itsestäsi.

– Olen 18-vuotias suomalais-nigerialainen kirjailija, puhuja ja väittelijä, joka käy lukion viimeistä vuotta Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa (SYK). Vapaa-ajalla tykkään tanssia, urheilla ja lukea. Asun yhä kotona vanhempieni kanssa.

Kuinka kauan ja missä olet asunut Vuosaaressa?

– Olen asunut täällä yhteensä 14 vuotta, aluksi Mustankivenkadulla ja nykyisin Iiluodontiellä.

Missä muualla kuin Vuosaaressa olet asunut, miksi olet muuttanut Vuosaareen?

– Synnyin Vuosaaressa, jossa kävin päiväkotia, kunnes muutimme Englantiin ollessani 5-vuotias. Aloitin siellä koulun ja asuimme siellä neljä vuotta, kunnes muutimme takaisin Vuosaareen samaan asuntoon, josta lähdimme. Oli mukavaa palata lapsuuden kotiini ja kotikaupunginosaani, joten takaisin paluu ei tuntunut niin vaikealta. Olen siis aito vuosaarelainen.

Mitä olet harrastanut Vuosaaressa?

– Kävin nuorempana aktiivisesti eri Vuosaaren seurakunnan harrastustoiminnoissa. Näihin kuuluivat esimerkiksi puuhakerho sekä tanssi- ja puutarhakerho. Olen todella kiitollinen niille, jotka järjestivät kyseistä toimintaa, koska moni hyvistä muistoistani koostuu niistä hetkistä, mitä vietin toiminnassa muiden lasten kanssa. Seurakunnan harrastustoiminta oli minulle tärkeä yhteisön luomisen kannalta, sillä tutustuin moneen vuosaarelaiseen sen kautta. Nykyään harrastan aika paljon kävelylenkkejä Vuosaaressa vanhempieni kanssa.

Mikä on parasta Vuosaaressa?

– Kaikki tarvittava on lähellä, on luontoa, melko rauhallista ja hyvin kaunista. Loputtomia kävely- ja juoksureittejä löytyy aina sekä hyviä näköaloja myös.

Mikä on suosikkipaikkasi Vuosaaressa?

– Tämä on vaikea kysymys. Ehkä Aurinkolahden rantabulevardin alue. Siellä on todella nättiä lämpimällä säällä, on kiva kävellä ja juosta siellä.

Mikä on mieleisin muistosi Vuosaaresta?

– Pienenä laskimme pulkkamäkeä Mustankivenpuiston jäätyneistä ja lumisista mäistä. Vuosaaren Venetsialaiset ovat myös aina olleet kohokohta.

Olet kirjoittanut novellin Ruby Red, kerro siitä.

– Kirjoitin 16-vuotiaana novellin Ruby Redin, joka alkoi alunperin kouluprojektista, mutta jonka julkaisin omakustanteena Amazoniin kesän 2023 lopussa. Ruby Red on kaksirotuisen teinitytön kasvutarina ennakkoluuloisessa yhteiskunnassa. Se kertoo tarinaa tytöstä, jonka silmin lukija pystyy näkemään toisenlaisen maailman: sellaisen, mitä tyttö ei valinnut, mutta sellaisen, jossa tytön on opittava elämään.

En nuorempana lukenut mitään kirjallisuutta, jossa olisi ollut monikulttuurisia päähenkilöitä, joihin olisin voinut itse samaistua. Niinpä päätin, että minä voisin itse luoda sellaista. Ajatus sen takana oli, että voisin käsitellä siinä omia kokemuksiani afrosuomalaisena Suomessa ja monikulttuurisena henkilönä ylipäätään.

Pääviesti on se, että ihmiskohtaamisissa meidän tulee keskittyä siihen, mikä yhdistää meidät, eikä niihin asioihin, jotka meissä eroaa. Toivon, että lukija tajuaa, että vaikka kohtaisikin joskus ennakkoluuloja, ei tarvitse olla olosuhteidensa uhri, vaan voi käyttää niitä ennakkoluuloja voimavarana. Aikeissani on jatkaa kirjoittamista tulevaisuudessa.

Haastattelu: Antti Honkanen
Kuva: Isioma Ifyn kotialbumi