Vuosaareenko ei kannata investoida?

Olipa hämmentävää lukea Vuosaari-lehdestä (9.10.2019) kommentteja, joissa vastustettiin Vuosaaren Sataman investointeja. Ne olivat surullista luettavaa ja jatkoivat Helsingin keskittämiseen tähtäävää politiikkaa, jossa kaupungin laidoille, kuten Vuosaareen, jää vain murusia.

Helsingin Satama Oy:n toimitusjohtajan Ville Haapasaaren mukaan matkustajaliikenteen siirto Vuosaareen uhkaa jopa koko pääkaupungin elinvoimaa. Täytyy todeta, että kylläpä keskustan elinvoima on heikko, jos se on kiinni investoinneista esikaupunkialueille. Hän myös perustelee lisäinvestointeja Länsisataman kehittämiseen sillä, että sinne on jo investoitu ”140 miljoonaa euroa”. Eli tämän logiikan mukaan keskustaan kuuluu investoida lisää, koska sinne on jo investoitu! Mitäpä jos kaupungin elinvoimaa koetettaisiin kasvattaa jollakin muulla tavalla kuin keskittämällä?

Samoin olisi voinut luulla, että paikallisen yrittäjäjärjestön tehtävänä olisi tukea alueen kehitystä. Nyt kuitenkin Helsingin Yrittäjät – Itä-Helsinki ry:n puheenjohtajan Oscari Seppälän kommentit täysin päinvastaisia. Hänen mukaansa jo keskustelu satamatoimintojen laajentamisesta Vuosaareen ”johtaa epävarmuuden kasvuun keskustan kivijalkakauppiaiden ja muiden keskuudessa”. Miksi alueen elinvoiman puolesta työtä tekevä lobbaa keskustan investointien puolesta?

Vaikka lehdessä esitetyt kommentit liittyvät vain sataman toimintoihin, on niillä myös laajempi viitekehys. Ne osoittavat, että Vuosaari ansaitsee parempaa monella tasolla. Matkustajaliikenteen siirto voisi tuoda kaivattuja työpaikkoja kaupunginosaan. Hyvien liikenneyhteyksien satamalla olisi tilaa kehittyä golf-kentän rajaamalla alueella. Samoin alueen asuntokanta voisi kehittyä samaan suuntaan kuin monissa läntisissä kaupunginosissa ja Vuosaaren luonnonkauniit rannat ja niemet voidaan turvata rakentamiselta. Kaikki nämä ovat uhattuina, jos kaupunkia kehitetään vain keskustan tarpeista.

Vuosaari on yksi Helsingin väkirikkaimmista kaupunginosista ja sen luulisi kiinnostavan myös puolueita. Mikä puolue ottaisikaan kopin?

Mikko Laitinen
Aurinkolahti, Vuosaari