Sää vaikeuttaa katujen kunnossapitoa Vuosaaressakin

Lumenkaatopaikat täyttyvät hyvää vauhtia. Kuva Vuosaaren sataman läheiseltä lumenkaatopaikalta.

Lumenkaatopaikat täyttyvät hyvää vauhtia. Kuva Vuosaaren sataman läheiseltä lumenkaatopaikalta.

lumilumi Kunnossapidon työmäärän ja kiireen vuoksi esikaupunkialueiden kadut ja etenkin asuntokadut ovat huonossa kunnossa. 

Kunnossapitotoimenpiteitä tehdään ympäri vuorokauden. Lisäkalustoa on tilattu paljon, jopa ennätysmääriä. Käytössä on lähes 400 talvihoidon yksikköä.

– Katuja avataan, aurataan ja lingotaan, jäätynyttä lunta höylätään ja irrotetaan, lumikasoja poistetaan ja lunta ajetaan lumenvastaanottopaikoille, rappusia ja pysäkkejä avataan lapiotyönä ja jälleen hiekoitetaan, tiimipäällikkö Tarja Myller kuvailee katukunnossapidon arkea tänä talvena.

Helsingin kaupungin kunnossapidettäviä autoliikenteen katuja ja teitä on noin 1 200 kilometriä. Pyörä- ja kävelyteitä on noin 2 500 kilometriä.

Kenelle katujen hoito kuuluu Vuosaaressa?

Vuosaari kuuluu ns. kokonaisvastuuhoitoalueeseen, jossa kiinteistöjen kadunhoitotehtävät on siirretty kokonaan kaupungin vastuulle. Kaupunki siis huolehtii sekä ajoratojen että jalkakäytävien talvihoidosta. Kiinteistön tehtävänä on kuitenkin tonttien sisäänajokohtien avaaminen lumen aurauksen jälkeen. Lisäksi kiinteistöt huolehtivat liukkaudentorjunnasta, jos tontilta valuneita sulamisvesiä on jäätynyt kadulle.

Kiinteistöt maksavat kaupungille niille kuuluvien tehtävien hoitamisen johdosta kunnossapitomaksua. Pihojen ja kattojen lumet ovat kaikkialla Helsingissä kiinteistöjen vastuulla, samoin kuin tonttien sisäänajokohtien avaus aurauksen jälkeen. Kiinteistöt saavat kasata lumia katualueelle ainoastaan lyhytaikaisesti, nopeasti pois kuljetettavaksi.