Orcan Rollo-joukkue tuplaantui – Kesän pääkisasta menestystä Orcan uimareille

Julius Sydänmaa.

Julius Sydänmaa. Kuva: Paula Ritanen-Närhi

Orca Helsinki ry:n Rollo-ryhmässä harjoitteleva Julius Sydänmaa on voittanut pronssia 100 metrin rintauinnissa 12-vuotiaiden poikien sarjassa Rollo-uinneissa, jotka pidettiin tänä vuonna 9.–11. kesäkuuta Turussa. Sydänmaan aika oli 1:29.90, joten mitaliin tarvittiin viiden sekunnin tulosparannus.

Saman ikäsarjan tyttöjen Orcan 4 x 100 metrin sekauintiviestijoukkue venyi kahdeksanneksi ajalla 5:42,17. Joukkue Emma Kaiser, Lumi Sutinen, Isla Ovaskainen ja Aino Virtanen harppasi osallistujalistan puolivälin heikommalta puoliskolta pistesijalle parantamalla yhteisaikaansa lähes puoli minuuttia.

Orcan kilpauimareiden joukko kasvaa

Rollo-kisat ovat 10–12-vuotiaiden ja 11–13-vuotiaiden pitkänradan SM-tason kilpailut, jonne on aikarajat. Orcan joukkueessa ui tänä vuonna 12 uimaria, eli viime vuoteen verrattuna joukkue tuplaantui.

Henkilökohtaisten lajien pistesijoille ylsivät uimarit (P11) Lucas Batista 50 selkäuinti 7. ajalla 39,71 (P11) Peetu Katavisto 50 rintauinti 7. ajalla 45:26, (T12) Emma Kaiser 100 selkäuinti 8. ajalla 1:19.24. ja (T12) Lumi Sutinen 100 rintauinti 7. ajalla 1:29,68.

Kisastartteja joukkueella oli yhteensä 40 henkilökohtaista. Joukkue ui kahdeksan viestiä, joissa oli tilaa jokaiselle kisaan osallistujalle. Vain kolme nyt kisanneista oli mukana viime vuonnakin, joten valtaosa oli kotimaisessa arvokisassa ensimmäistä kertaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Orcan 4 x 100 metrin tyttöjen sekauintiviestijoukkue.

Orcan 4 x 100 metrin tyttöjen sekauintiviestijoukkue. Kuva: Paula Ritanen-Närhi

Pohjalla on Orcan nuorten kilpauintiryhmien kasvu, joka mahdollistaa nousun aikarajallisiin arvokisoihin.

– Ilolla seurasin Rollo-joukkueemme edesottamuksia. Tavoitteenamme on kasvattaa joukkuetta joka vuosi, sillä se on menestyksen mittari näissä ikäluokissa. Lasten ja nuorten valmennustamme ohjaa ennen kaikkea valmennuksen ammattiosaaminen sekä laajan ja tukevan pohjan rakentaminen kilpauimarin pitkää uraa varten, summaa seuran valmennuspäällikkö Tuomas Suomalainen.

Kisamatka ei ole vain kilpailemista

Kisamatka Turkuun kesti joukkueelta veryttelyineen neljä päivää. Yhdessä matkustaminen, majoittuminen ja kisaaminen hiovat myös nuoren urheilijan yhteistyötaitoja.

Kisamatkalla kokemusta maustaa kisajännitys, jota joukkueena osallistuessa opetellaan hallitsemaan. Joukkueen yhteiset viestiuinnit ovat kisan kohokohta, joka nostaa tunnelman kattoon sekä joukkueessa että yleisössä.

Tänä vuonna Rollot järjestivät Uintiklubi Turku Ry ja Aurajoen Uinti Ry. Rollo-kisaan osallistui 848 kisaajaa, jotka uivat 2 224 starttia.  Vuoden 2024 Roll-uinnit järjestetään Vaasassa.