Eeron erikoinen: Inhimillisempää otetta – please!

Luonnoskartassa näkyy Vuosaaren tulevaisuuden rakentamissuunnitelmia.

Helsingin kaupungin karttakuvasta näkee, että Vuosaareen suunniteltu lisärakentaminen tulee olemaan todella mittavaa. Kuva: Helsingin kaupunki

Moni tuttu ja ohikulkija on tullut nykimään hihasta kauppareissulla ja poluilla: kirjoita nyt sinne lehteen oikein rumasti noista Vuosaaren rakentamissuunnitelmista, eihän niissä ole enää mitään tolkkua! – Teen työtä käskettyä ja kirjoitan, ihan nätisti.

Korkein hallinto-oikeus kumosi uudesta yleiskaavasta monia rakennuskohteita. Yksi sellaisista oli Vartiosaari, jonne olisi rakennettu 7 000 asukkaan uusi asuinalue. Nyt se ei toteudu, ja se merkitsee myös ns. saaristoratikan kaatumista Vartiosaaren ja Ramsinniemen kautta Vuosaareen. Nyt ratikkalinjan varteen suunniteltu Ramsinniemen kärjen uusi 3 000 asukkaan asuinaluekaan ei toteudu. Hyvä niin, vuosaarelaiset eivät saaristoratikkaa liiemmin kaipaa, kun metro toimii vallan mainiosti. Eikä Helsingillä taida olla rahaa moiseen hukkainvestointiin. Ihmetyttää, miten vähin mutinoin Laajasalon Kruunusillat taannoin nuijittiin läpi. Ramsinniemen arvokas luontoalue ansaitsee tulla säilytetyksi, sillä tulevaisuudessa lähistölle rakennetaan massiivisesti, kun Ramsinrantojen loput alueet valmistuvat, ja Meri-Rastilan länsiranta sekä Meri-Rastila saavat tuhansia lisäasukkaita.

Raitiovaunulinja Raide-Jokeri 2:lla perustellaan puolestaan Kallvikintien varren mittavaa täydennysrakentamista. Ratikka ei tule kulkemaan vuosikausiin Kallvikintiellä, itse asiassa linjan rakentamisesta ei ole mitään varmuutta. Se ei kuitenkaan suunnittelua haittaa, se jatkuu, tuli ratikkaa tai ei. Rakentamisellehan voidaan aina keksiä uusia perusteluja.

Ja ihmeelliseltä kuulostaa myös tuore tiedote, jossa todetaan Rastilan leirintäalueen uusien rakentamisalueiden suunnittelun jatkuvan. Maallikkoa ihmetyttää, miten se suunnittelu jatkuu, vaikka kaupunginvaltuusto teki juuri päätöksen leirintäalueen säilyttämisestä kauas tulevaisuuteen? Eikö ensin pitäisi olla päätös rakentamisesta ja sitten vasta aloittaa suunnittelu – eikä toisinpäin? Kaupunginvaltuuston päätöksillä ja läpi menneillä ponsilla ei siis tunnu olevan mitään merkitystä. Kaavoittaja vie ja valtuusto vikisee!

En vastusta Vuosaaren järkevää lisärakentamista. Kyllä täällä lääniä riittää ja tiivistää sopii. Monet suunnitelmista vaikuttavat ihan hyviltä. Ilman edellä mainittuja kohteitakin kasvusta tulee niin kova, että heikompaa jo hirvittää: liki 40 000 asukkaan lähiöstä meinataan paisuttaa jopa miltei 60 000 vuosaarelaisen jättilähiö. Enää ei ammuta hernepyssyllä eikä norsukiväärillä. Käytössä ovat jo haupitsit! Tällainen osapäiväennustajakin arvaa, että vaikka kuinka hyvin suunnitellaan, niin näillä massiivisilla luvuilla ongelmistakin tulee suuria. Niitä on jo nyt ihan riittämiin.

Annin, Jannen ja muun tonttujoukon pajaan lähtee Vuosaaresta sellaiset terveiset, että hellittäkää nyt vähän! Näin joulun aikaan kaivataan hieman inhimillisempää otetta. Eikä tämä ole mikään poliittinen kannanotto, vaan uskoakseni yleinen vuosaarelainen näkemys, puoluekannasta riippumatta.

Seppotirkkoset, marjaliisasiirat ja muut: missä olette?

(PAKINAA KORJATTU 27.12.2018: Tekstissä oli virheellinen kasvuennuste 60 000–80 000 vuosaarelaisen lähiöstä, johon oli vahingossa otettu mukaan osa Östersundomiin kaavailtavaa asukasmäärää. Kirjoittaja pahoittelee virhettä, joka on korjattu, kun pakinoitsija on tulkinnut uudestaan Helsingin kaupungin väestöennusteita Colliers Internationalin tekemästä Vuosaaren toimitilaselvityksestä.)

Eero Honkanen
eero.honkanen@vuosaarilehti.fi
Tällä pakina-palstalla ihmetellään elämää vuosaarelaisin silmin.