Nuorille avataan Columbukseen harrastetila

Breikkaajia esiintymässä.

Break The Fight:n harrastetila avataan Columbuksessa tiistaina 11.12.2018. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Kauppakeskus Columbukseen avataan tiistaina 11.12.2018 klo 15-18 Break the Fight! -hankkeen ylläpitämä hip hop -harrastetila. Toritasolle, Vuotalon puoleiseen päätyyn avattava hengailu- ja harrastustila on suunnattu etenkin 5.–7.-luokkalaisille nuorille.

– Olemme alustavasti tilassa kaksi kuukautta tiistaisin kello 15–18. Ja jos kaikki menee hyvin, nuoret eivät aiheuta liikaa häiriötä kauppakeskuksessa ja meille tulee hommasta hyvä fiilis, niin jatkamme pidempään, kertoo koulukiusaamista vastustavan Break the Fight! -hankkeen vetäjä, vuosaarelainen Arja Tiili.

Räppäri Mercedes Bentso tulee ohjaamaan räppilyriikkapajoja Columbuksen harrastetilassa. Myös muut BTF-toiminnot ovat tilassa esillä: esimerkiksi kalusteita tuunataan Bronx-tyyliseen suuntaan Suomen graffititaiteen pioneerin Hende Niemisen avustuksella, BTF-breikkarit tulevat vetämään breikkirinkejä ja beatboxaaja Isku ohjaa dj-pajoja. Columbuksen BTF-tilaan tulee harrasteseinä, josta voi käydä katsomassa, mitä ilmaisharrastuksia on lähialueella tarjolla viikoittain. Tilan pyrkimyksenä on saada nuoria kulttuurin ja harrastusten pariin heidän oleskelupaikoillaan.

Räppäri Mercedes Bentso.

Räppäri Mercedes Bentso. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Vuonna 1993 syntyneelle räppäri Linda-Maria Roineelle (taitelijanimeltään Mercedes Bentso) Columbus on todella tuttu paikka nuoruudesta. Itäkeskuksessa asunut, Vuosaaren lukiota aikoinaan puoli vuotta käynyt Roine pyöri ”Kolkalla” monet kerrat koulun jälkeen ja muutenkin.

– Vuosaarelaisille nuorille pitää tarjota jotain järkevää tekemistä, ettei tarvitse hengailla aikuisten narkkareiden kanssa, niinkuin itse tein alaikäisenä. Siksi olemme järkänneet Break the Fightin tilan, Roine sanoo.

Teini-iässä päihteisiin ja rikolliseen elämään uppoutunut, sittemmin päihteet kokonaan hylännyt Roine haluaa kannustaa omalla esimerkillään nuoria löytämään terveen ja turvallisen ympäristön kasvaa.

– Tulen olemaan siellä sellainen henkilö, jonka itse olisin toivonut kohtaavani Columbuksella hengaillessani. Meidän kanssamme saa tulla juttelemaan mieltä askarruttavista asioista, ja samalla ohjaamme nuoria oppimaan eri hip hop -kulttuurin osa-alueista. Itse aion opettaa, kuinka kaikki tunteet sekä ajatukset voi purkaa räpin tekemiseen, Roine kertoo roolistaan Columbukseen avattavassa harrastetilassa.

Kauppakeskus Columbuksen (Vuotie 45) Break the Fight!:n hip hop -harrastetilan avajaisissa tiistaina 11.12. kello 15–18 esiintyy BTF-artisteja, kuten räppäri Mercedes Bentso, tubettaja-räppäri Seksikäs Suklaa ja BTF-breikkarit. 

Teksti: Antti Honkanen
Kuvat: Raisa Kyllikki Ranta