Vuosaari-lehti 8.2.1968: Röyhkeät hulinoitsijat häiritsemässä teinien tilaisuutta – Miksi Vuosaaressa ei ole vieläkään yhtään poliisia?

Torstaina 8.2. 1968 ilmestynyt Vuosaari-lehti uutisoi seuraavaa: Viime lauantai-iltana oli Vuosaaren yhteiskoululla teinikunnan järjestämä iltamatilaisuus, jota 3–4 Vuosaaressa asuvaa nuorukaista häiritsi ennenkuulumattomalla tavalla. Jo aikaisemmistä rähinöinneistään viranomaistenkin kanssa tekemisiin joutuneet huligaanit metelöivät ensin pihalla, mutta tunkeutuivat sitten jonkin teinin kulkiessa pihalta sisälle väkisin koulun halliin, jossa esiintyivät häiriten. Teinikunnan jäsenet hakivat apuun opettajansa, jonka poistumiskehoitukseen eräs tunkeutujista vastasi välittömästi voimakkaalla iskulla suoraan kasvoihin. Toisen lehtorin ja erään muun henkilön tultua apuun yritettiin röyhkeät tunkeutujat työntää ulos, mutta nämä vastustivat ryhtyen riehumaan käsittämättömällä raivolla. Käyttäytymisen laatua osoittaa, että ovilaseja särjettiin, pulloja heiteltiin vaarallisella tavalla, eräs opettajista sai silmänsä mustaksi ja vammoja muuallekin kasvoihinsa, toisen puku revittiin jne.

Ennen poliisin tuloa Herttoniemen piiristä saakka paiskasi joku hulinoitsijoista vielä läpi ikkunalasien koulun lääkintähuoneeseen, jossa par’aikaa tarkastettiin nujakkaa selvittäneen ja silmälasinsa rikki saaneen lehtorin silmiä. Ikkunalasit tulivat osaksi erään koulun oppilaan päälle.

Poliisin saavuttua paikalle olivat metelöitsijät paenneet, mutta heidät saatiin erään opettajan opastamana kiinni pohj. Ostoskeskukselta, täälläkin vasta takaa-ajonäytelmän jälkeen. Yksi pääsi vielä pakenemaan erään vuosaarelaisen siepattua hänet autoonsa, mutta seuraavana aamuna hänet pidätettiin. Tiettävästi hulinoitsijat olivat pidätettyinä ainakin vielä maanantai-iltana. Kaikki joutuvat vastaamaan oikeudessa, jossa ainakin yhdellä on muitakin rötöksiä vastattavanaan, mm. poliisin väkivaltainen vastustaminen.

Tapaus tuntuu miltei uskomattomalta, mutta nuorisoa haastateltuamme kuulimme paljon muitakin ihmeellisyyksiä. Tämä ryhmä lienee pyrkinyt terrorisoimaan ikäisiään Vuosaaressa jo kauan. Useat pojat vakuuttivat lehtemme edustajalle, että jo se, että huligaanit ovat nähneet heidän kasvonsa koulun aulassa, riittää ”koston aiheeksi”, jos satutaan illalla vastakkain. ”Jos me olisimme joutuneet nujakkaan mukaan, olisivat he tehneet myöhemmin mitä vaan, vaikka lyöneet henkihieveriin”, pojat sanovat. Poliisi ei suinkaan kohauta olkapäitään poikien väitteillä.

Tapaus on kuohuttanut melkoisesti mieliä Vuosaaressa, mitä kuvaavat monet puheet järjestyksenpidon ottamisesta ”hartiapankkilinjalle”, kun ei tänne saada yhtään paikallista poliisimiestä. Oltakoon hartiapankista tällä linjalla mitä mieltä tahansa, yhdymme niihin, jotka nyt puuhaavat yhteistä kokousta ja nimienkeruuta todellisen kansalaisadressin lähettämiseksi, että Vuosaareen saataisiin vihdoin ja viimein oma poliisi.