Susi seikkaili sittenkin Vuosaaressa – hukan näköinen eläin nähty myös Hettarilla

Mahdollinen susi.

Tässä jolkottelee Itä-Helsinkiin eksynyt susi. Kuva: Helsingin poliisi

Maanantaina 11.3. Itä-Helsingissä harhaillut susi, joka oli jäädä samana iltana Sipoossa pääministeri Juha Sipilän auton alle, käväisi sittenkin kaupunkiretkellään myös Vuosaaressa. Vuosaari-lehteen yhteyttä keskiviikkoiltana 13.3. ottanut Raimo Laitinen oli maanantaiaamuna 11.3. vähän ennen kello 10 ajamassa autollaan kotiinsa, kun hän näki eläimen kulkevan tien yli Purjetien ja Rantakiventien välisestä rinnemetsästä.

– Se jolkotteli vähän ennen Melatietä kadun yli lennokkaalla askeleella ja kääntyi hetkeksi katsomaan autoani. Sitten se jatkoi matkaansa Mustavuoren ja Fallbackan viljelyspalstojen suuntaan, Rantakiventiellä asuva Laitinen kertaa yllättäviä tapahtumia.

Viitisen sekuntia kestäneen luontohetken jälkeen Laitinen kävi tutkimassa eläimen jälkiä hangesta. Mies tunnisti otuksen välittömästi sudeksi sen suuren koon ja liikkumistavan perusteella, myös netistä katsotut suden tassunjäljet osuivat yhteen hukan jättämien jälkien kanssa. Illalla Laitinen näki vielä internetissä videon tuosta Itä-Helsinkiin eksyneestä, ilmeisesti Etelä-Sipoossa tällä hetkellä liikkuvasta eläimestä ja varmistui, että kyseessä oli sama yksilö.

– Susi juoksi eri tavalla kuin koira, se nimenomaan kulki jolkotellen ja oli todella suuren sekä hyväkuntoisen näköinen. Kuvaa en ehtinyt ottaa, ja illalla tassunjäljetkin olivat huonontuneet lumisateessa.

Alueella nähty aiemmin ahma

Paljon Vuosaaren luonnossa liikkuva Laitinen näki nyt ensimmäistä kertaa elävän suden muualla kuin Ähtärin eläinpuistossa. Tätä ennen eksoottisimmat eläimet, joita Laitinen on Mustavuoressa ja Uutelassa nähnyt, ovat olleet valkohäntäpeura ja kyykäärme.

– Kyllähän se jännitti, kun tajusin, että ihan vieressä kulkee suurikokoinen susi. Mutta olin autossa, ja sudet ovat ihmisarkoja, joten ei tilanteessa pelottanut. Ehkä sitten olisi ollut pientä pelkoa, jos olisin vaikka hiihtolenkillä kohdannut noin läheltä suden, Laitinen naurahtaa.

Vuonna 2017 Kurkimoisiossa käyskenteli ahma, joten Laitisen asuinalueen ympäristössä on nähty kaikenlaisia kaupunkiin eksyneitä suurpetoja. Usein kaupunkiin eksyneet petoeläimet ovat nuoria uroksia, jotka ovat kumppaninhakumatkallaan eksyneet jopa tuhansia kilometrejä väärään suuntaan.

Luonnonvarakeskuksen suurpetotutkija Ilpo Kojolan mukaan on hyvin mahdollista, että yksinäisiä suurpetoja liikkuu Vuosaaressa ravinnon perässä. Susi, kuten ahmakin saalistaa lumihangessa esimerkiksi Vartiokylänlahdella monesti havaittuja metsäkauriita.

– Susi ja ahma pystyvät liikkumaan hangessa nopeasti, kun taas pienisorkkainen metsäkauris uppoaa helposti hankeen.

Kojolan näkemän kuva- ja videomateriaalin mukaan maanantaina 11.3. Itä-Helsingissä seikkaillut hyväkuntoinen susi oli todennäköisesti nuori uros, joka etsii yksin omaa lisääntymisaluettaan. Sen vankka ulkomuoto viittaisi, että eläin on löytänyt hyvin ravintoa – vankka pää puolestaan viittaa uroksen sukupuoleen.

Palasiko susi Vuosaaren torstaina?

Torstaiaamuna 14.3. Vuosaari-lehteen otti yhteyttä Heteniityntiellä asuva Riitta Tolonen, joka puolestaan kertoi havainneensa asuntonsa ikkunasta torstaiaamuyöllä 14.3. kello 0.15 Heteniityntie 5 ja 7:n välissä aivan sudelta näyttäneen eläimen.

– Se oli turkkinsa ja kokonsa puolesta ihan suden näköinen eläin, samanlainen kuin on mediassa uutisoitu viime päivinä, Tolonen kertoo.

Tolosen näkemän eläimen jäljet ehtivät hukkua sakeassa lumisateessa, eikä tätä näköhavaintoa ole voitu varmistaa jälkien perusteella. Suurpetotutkija Ilpo Kojola kehottaa suhtautumaan kaikkiin petoeläinten näköhavaintoihin varauksella, mutta on täysin mahdollista, että sama yksilö olisi liikkunut Sipoosta Vuosaareen uudemman kerran.

– Susihan on lähtökohtaisesti ihmisarka, eli alueella saattaa olla vetovoimatekijänä juuri ravinto. Myös asutuksen sijoittuminen ja muu maisemarakenne saattaa ohjata niitä eksymään urbaaneille alueille.

Haastattelut: Antti Honkanen