Mikä värjää talojen julkisivuja punaiseksi?

Hyvä esimerkki punajäkälästä on Aurinkolahden peruskoulu Auringonpilkku. Rakennus menee remonttiin, tosin pääosin aivan muiden rakennusongelmien takia.

Hyvä esimerkki punajäkälästä on Aurinkolahden peruskoulu Auringonpilkku. Rakennus menee remonttiin, tosin pääosin aivan muiden rakennusongelmien takia.

Moni on ihmetellyt Vuosaaressakin, mitä ovat monien talojen julkisivuihin ilmestyneet punaiset raidat? Kyseessä on julkisivupintojen uusi riesa, ärhäkkä mikrobikasvustolaji punajäkälä. Punajäkälä on kasvustotyypeistä sitkein ja haastavin puhdistaa. Vuosaari on hyvin altista aluetta punajäkäläkasvuston leviämiselle mereltä tulevan kosteuden takia.

– Punajäkälä on kasvustoista sitkein ja ongelmallisin. Se näyttää rumalta, tarttuu julkisivuun lujasti kiinni ja alkaa rapauttaa pintaa. Julkisivupintoihin tarttuu herkästi ensin tumma tai vihertävä levää. Levä muuttuu raitamaiseksi punajäkäläksi, kun se on saanut myllertää julkisivupinnalla tarpeeksi pitkään. Levään sekoittuu ajan myötä rautaoksideja. Tästä johtuu punajäkälän ruosteenomainen väri, Suomen Julkisivupuhdistus Oy:n toimitusjohtaja Jukkis Loponen kertoo.

– Punajäkälän tuhoaminen, puhdistus ja ehkäisy vaativat ammattitaitoa. Väärällä pesutekniikalla julkisivun pinta voi jäädä pinkiksi. Väärällä puhdistustekniikalla myös maali-, betoni- tai rappauspinnat voivat kärsiä, Loponen tähdentää.

Mitä aikaisemmin kasvustot tuhotaan, sen vähemmän ne rapauttavat pintoja ja sitä helpommalla sekä halvemmalla niiden ehkäisystä selviää. Kolmivaiheiseen käsittelyyn kuuluu puhdistuksen yhteydessä aina biohajoava haittakasvustojen ehkäisykäsittely, jonka ansiosta punajäkälä pysyy poissa ja kiinteistön julkisivu pysyy puhtaana ja terveenä vuosia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Aurinkolahtelaisen talon julkisivu ennen ja jälkeen Suomen Julkisivupuhdistus Oy:n tekemää kolmivaiheista puhdistuskäsittelyä.

Aurinkolahtelaisen talon julkisivu ennen ja jälkeen Suomen Julkisivupuhdistus Oy:n tekemää kolmivaiheista puhdistuskäsittelyä.

Suomen Julkisivupuhdistus Oy:n ammattilaisilla on 60 vuoden kokemus puhdistuksesta, maalauksesta sekä mikrobikasvustojen ehkäisystä. Yrityksellä on ollut Vuosaaressa monia eri puhdistuskohteita.

– Punajäkälää luullaan usein ruosteeksi sen värin vuoksi. Kyse on kuitenkin elävästä kasvustosta. Puhdistamalla kiinteistöt asuntojen arvo nousee. Puhdistus myös pidentää kiinteistön elinkaarta ja ehkäisee isoilta remonteilta. Puhdistuksen hinta on vain murto-osa julkisivuremontin hinnasta. Käytämme työssämme ainoastaan biohajoavia BioComb-puhdistusaineita ja myönnämme työllemme aina kahden vuoden takuun, Loponen kertoo.

Suomen Julkisivupuhdistus Oy tekee halutessa myös veloituksettomia kartoituksia ja koepesuja talojen julkisivuille.

Suomen Julkisivupuhdistus Oy:n Vuosaaren sekä muiden alueiden referenssikohteisiin voi tutustua nettiosoitteessa: www.julkisivupuhdistus.fi/referenssit/

Lue lisää aiheesta: