Mustavuoren lehto näytti parastaan

Vuokkoja.

Lehdossa kukkivat myös rauhoitetut ja harvinaiset keltavuokot, joita tässä kuvaa retkeläinen Alpo.

Kaunis sää suosi Vuosaari-Seuran 18.5. Mustavuoreen lehtoon järjestämää perinteistä luontoretkeä. Pääkaupunkiseudun merkittävin lehto kasveineen ja linnustoineen näytti parastaan retkeläisille, joiden oppaana toimi Matti Pöhö Vuosaari-Seurasta.

Lintujen sinfonia lehdossa oli upeata kuunneltavaa. Paikalla kuultiin esimerkiksi peipon, punakylkirastaan, rautiaisen ja mustapääkertun laulua. Käkikin kukkui ja palokärki nakutteli koivun kylkeä. Erityinen elämys oli pikkusiepon liverrys.

Sini- ja valkovuokot kukkivat vielä ja nähtiinpä harvinaisia keltavuokkojakin (Anemone Nemorosa). Vuosaaressa kasvava rauhoitettu keltavuokko on kuvattu myös Vuosaari-Seuran vaakunaan. Valkovuokot ovat vallanneet lehdossa tilaa keltavuokoilta. Sekin opittiin, että valkovuokossa on kuusi terälehteä, keltavuokoilla vain viisi.

Mustavuoren luontoa.

Vasemmalla komea kääpäpuu. Mustavuoressa on monenlaisia kääpälajeja. Oikealla kotkansiipiä, jotka voivat kalkkiperäisessä maassa kasvaa jopa metrin korkuisiksi.

Melko harvinainen lehtoimikkäkin tavattiin lehdossa, samoin huomaamaton tesmayrtti. Näsiä sen sijaan oli jo kukkinut. Rehevää lehtoa koristivat maasta nousevat kotkansiivet, jotka kasvavat kalkkiperäisessä maassa jopa metrin korkuisiksi. Kevätlinnunsilmää ja ketunleipää oli runsaasti, ja voimalinjan luona kukoistivat keto-orvokit.

Mustavuoren upea lehto ja Östersundomin lintuvesialue kuuluvat Natura 2000-luonnonsuojelualueeseen. Niiden ainutlaatuiseen kasvi- ja lintumaailmaan kannattaa käydä tutustumassa varsinkin nyt keväällä.

Kuvat: Matti Pöhö