Kirjailija Kaiho Nieminen on poissa

Kaiho Nieminen 1941–2023.

Kaiho Nieminen 1941–2023.

Helsingin Sanomat uutisoi 7.12.2023, että vuosaarelainen kirjailija Kaiho Nieminen on kuollut 81-vuotiaana Malmin sairaalassa. Suomenniemellä 1941 syntynyt Nieminen muutti Helsinkiin vuonna 1967. Tuottelias  kirjailija asui Vuosaaressa vuodesta 1971 lähtien.

Kaiho Niemisen ura kirjailijana sisälsi 17 romaania, kaksi novellikokoelmaa, yhden runokokoelman ja muutaman radiokuunnelman. Syksyllä 2022 Vuosaari-lehdelle antamassaan haastattelussa Nieminen kertoi uuden kirjan olevan työn alla, teoksen piti ilmestyä syksyllä 2023.

Kaiho Niemisen esikoisromaani vuonna 1972 oli Lovistoori, jolla hän voitti J. H. Erkon palkinnon. Kirjaa myytiin yli 10 000 kappaletta, ja Nieminen saattoi jättää maalarin työnsä ryhtyen vapaaksi kirjailijaksi.

Niemisen muita romaaneja ovat muun muassa Maijun baari, Purjetiellä, Perilliset, Isät, Äiditön mies, Pakolaisten kuski ja Trokari.

Kaiho Nieminen kirjoitti tavallisista kansamiehistä ja -naisista, joiden saappaisiin hän osasi astua. Kirjat sijoittuivat usein Suomenniemelle, Niemisen synnyinseudun maisemiin, tai ainakin samoille seuduille, joiden elämän kuvaamisen hän koki itselleen läheiseksi. Toki hän kaupunkilaiselämästäkin kertoi, siirtolaisista ja maaltamuuttajista. Niemisen viimeiseksi jäänyt teos on nimeltään Sokkeli, joka ilmestyi vuonna 2019.

Niemistä luonnehdittiin Suomen viimeiseksi työläiskirjailijaksi hänen tuotantonsa perusteella. Kaiho Niemiselle myönnettiin vuoden 2022 Eino Leinon palkinto. Se myönnetään arvokkaasta teoksesta tai arvokkaana pidetystä toiminnasta kirjallisuuden tai kulttuurin alalla.

Nieminen kertoi viimeisessä Vuosaari-lehdelle antamassaan haastattelussa rentoutuvansa parhaiten kalastaessaan Suomenniemen mökillään.

Kaiho Nieminen veti myös vuosien ajan Vuosaaren kirjoittajat -ryhmää. Mukana olleet muistavat hänet taitavana ja rohkaisevana opettajana, jolta löytyi aina kannustavaa tukea oppilailleen.