Tuula Syrjälän missio: Roskaton ja siisti Vuosaari

Tuula Syrjälä siivoaa.

Tuula Syrjälä on kerännyt Vuosaaren maastosta ja kaduilta huhtikuusta lähtien 41 jätesäkillistä roskaa.

Vuosaarelaisella Tuula Syrjälällä on monien muidenkin suosima harrastus: hän kerää vapaa-ajallaan roskia Vuosaaren kaduilta ja luonnosta. Innoittajina hänellä on useat ympäristösuojeluryhmät, kuten esimerkiksi Roska päivässä -liike, jonka jäseniä on tuhansia ympäri maailmaa ja jossa myös muun muassa presidentit Niinistö ja Halonen ovat mukana.

Syrjälä on lisäksi perustanut Roska päivässä Vuosaaren seutu siistiksi -Facebook-ryhmän, johon kuka tahansa voi liittyä. Siihen kuuluu jo yli 100 jäsentä. Ryhmä organisoi yhteisiä siivoustalkoita, jollaiset keväällä järjestettiin esimerkiksi Tyynylaavantien parkkialueella.

– Päätän usein etukäteen, minkä alueen tai kadunvälin siivoan kävelylenkin yhteydessä. Huhtikuusta lähtien olen kerännyt Vuosaaresta 41 jätesäkillistä roskia. Esimerkiksi toissa iltana keräsin Kallvikintien varrelta kolmessa tunnissa säkillisen roskia, Syrjälä sanoo.

– Noukkimistani tuhansista tupakantumpeista en ole toistaiseksi pitänyt lukua.

Entä mitkä paikat Vuosaaressa ovat erityisen roskaisia?

– Metroasemien seudut, bussipysäkit, ostoskeskuksien ympäristöt ja joskus ikävä kyllä luonnonsuojelualueittemme retkikohteet. Eräs Intiassa asunut tuttu totesi, että miljoonakaupunki Kalkutan metro on huomattavasti siistimpi kuin Vuosaaren metroaseman alueet.

Yksi Tuulan huolenaihe ovat luontoon ja kaduille viskatut tupakantumpit, jotka muovisina eivät koskaan maadu, vaan hajoavat mikromuoveiksi ja saastuttavat maaperää sekä vesistöjä. Lisäksi tumpeissa on myrkyllisiä kemikaaleja, jotka nieltynä ovat vaarallisia eläimille ja myös ihmisille. Tuula järjestääkin Vuosaaren kirjastossa (Mosaiikkitori 2) Siivouspäivänä lauantaina 31.8. kello 13–15 ”miniroskistyöpajan” jossa esimerkiksi filmi- ja lääkepurkeista tuunataan matkaroskiksia tupakantumppeja varten.

Huolenaihe ovat myös maastoon nakatut huumeruiskut, joita Syrjälä kerää roskapihdeillä ja kiikuttaa kasapäin apteekkiin.

Roskia Uutelassa.

Uutelasta kerättyjä roskia.

Tuula Syrjälä osallistuu myös muunlaiseen ympäristötoimintaan, kuten esimerkiksi vieraslaji jättibalsamin kitkemiseen. Hän on myös mukana SATAKOLKYT – 130 km puhdasta liikkumisen iloa -toiminnassa, jossa siivotaan Helsingin rantoja roskista.

Mikä on puistokumminakin toimivan naisen motiivi tällaiseen siivoustyöhön?

– Sotkuisuus ja roskaisuus harmittavat. Haluan, että tämä ympäristömme, yhteinen olohuoneemme, on siisti ja terve paikka elää niin itselle, lapsillemme kuin lapsenlapsillemmekin. Haluaisin myös innostaa mahdollisimman monia ymmärtämään luontoon kuulumattomien muovien ja muiden roskien aiheuttamat ympäristöhaitat, Tuula Syrjälä toteaa ja lähtee tällä kertaa Ulappasaarentien varteen roskienkeruulenkilleen.

Haastattelu: Eero Honkanen