Työttömille miehille työelämää tukevaa toimintaa

Työelämä on murroksessa ja eniten kipuilevat keski-ikäiset miehet, joiden on usein haastavaa kiinnittyä takaisin työelämään töiden päätyttyä. Oman osaamisen ja sosiaalisten verkostojen ylläpitäminen on tärkeää, jotta pysyy mukana muuttuvassa yhteiskunnassa. Sosped-säätiön uusi Feeniks-hanke tarjoaa uudenlaista mentorivetoista toimintaa keski-ikäisille miehille, jotka ovat pudonneet tai vaarassa pudota työelämästä esimerkiksi puutteellisten digitaitojen vuoksi. Tarkoituksena on tarjota miehille mielekästä tekemistä ja tukea työllistymistä edistäviä taitoja.

– Itseohjautuvuutta ja osaamisen päivittämistä korostetaan työelämässä koko ajan enemmän. Muutokset työssä tapahtuvat nykyään nopeasti, eivätkä useinkaan jätä aikaa ennakkovalmistautumiseen. Ennen muutoksia ennakoitiin menemällä kurssille, mutta nykyään joudutaan saman tien keskelle muutosta. Tämä haastaa erityisesti keski-ikäisiä miehiä, hankekoordinaattori Satu Kantola kuvailee tilannetta.

Toiminnan ytimessä vertaisoppiminen

Feeniksin ryhmätoiminnassa on tarkoituksena opetella taitoja, joita muuttuvassa työelämässä tarvitaan. Toiminnan keskiössä on vertaisuus – asioita opetellaan yhdessä tekemällä ja harrastuksien lomassa.

– Oman työni sisältö muuttui digitalisaation myötä isoin harppauksin. Tuntui, että jatkuvasti piti opetella jonkin uuden ohjelman käyttöä. Suomalaisen miehen kynnys pyytää apua työasioissa on iso, joten yritin pärjätä omin avuin. Toistuva epäonnistumisen tunne oli todella kuormittava, kertoo vastavalmistunut Feeniks-mentori kokemuksistaan.

Koulutetut mentorit ohjaavat ja ideoivat toisten samankaltaisia tilanteita työelämässä kokeneiden miesten kanssa koko porukkaa aidosti motivoivaa ja kiinnostavaa ryhmätoimintaa. Mukavan ja kiinnostavan tekemisen lomassa keskustellaan muun muassa itsensä johtamisesta, työelämästä ja motivaatiosta – sekä tarvittaessa taklataan yhdessä ja ammattilaisten avustuksella työelämän haasteita. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Feeniks-hanke järjestää Digiä metsässä -toimintaa Vuosaaren Uutelan kodalla Skatan tilan vieressä joka toinen maanantai.

Feeniks-hanke järjestää Digiä metsässä -toimintaa Vuosaaren Uutelan kodalla Skatan tilan vieressä joka toinen maanantai.

– Emme ole työllistymispalvelu, vaan autamme ihmisiä oppimaan. Oppiminen tapahtuu yhdessä vertaisten kanssa, jaettujen kokemusten kautta. Vertaisoppimisen lisäksi miehet saavat oppia eri alojen asiantuntijoilta ja mahdollisuuden verkostoitua sekä kehittää digivalmiuksiaan. Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat esimerkiksi Miessakit ry, Demos Helsinki ja SAK, Kantola sanoo.

Työttömäksi jääneiden miesten lisäksi Feeniksissä koulutetaan myös oppimismentoreita miesvaltaisille aloille. Näin vahvistetaan työntekijöiden oppimisen halua ja työn kehittämistä ”alhaalta ylöspäin”.

20–30 vuotta työtä tehneillä miehillä on valtavasti annettavaa toisilleen.

– Uskomme siihen, että hyvin koordinoitu mentorointitoiminta voi parhaillaan ennaltaehkäistä turhia, esimerkiksi uuden oppimiseen liittyviä irtisanomisia.

Feeniks-toimintaan voi tulla mukaan monella eri tavalla. Kaikki toiminta ja koulutukset ovat maksuttomia. Lisätietoja ja ilmoittautuminen nettisivuilla www.feenikshanke.fi

Feeniks-hanke järjestää Digiä metsässä -toimintaa Vuosaaren Uutelan kodalla Skatan tilan vieressä joka toinen maanantai. Seuraava tapaaminen on maanantaina 2.12. Lähellä asuva mentori on itse suunnitellut toiminnan ja järjestää sitä. Hän sparraa paikallisia miehiä digitaidoissa aina älypuhelinten ja sovellusten käytöstä haastavimpiin ohjelmiin sekä tietokoneen käyttöön. Digiä metsässä -toiminnan Facebook-ryhmästä löytyy lisätietoa asiasta: bit.ly/2On9kNN

Toimintaa esitellään myös Uutelan kodalla Vuosaaren Joulupolulla lauantaina 30.11.