Eeron erikoinen: Muistoja Hammaslammelta

Vanhojen ostoskeskuksien purkaminen niin meillä Vuosaaressa kuin muuallakin herättää suuria tunteita. Monella meistä on henkilökohtaisia muistoja noista 1960 ja -70-lukujen lähiöelämän keskuksista. Niin minullakin, vaikka melko neutraalisti Vuosaaren Pohjoisen ostarin purkusuunnitelmiin suhtaudunkin.

Maalta muuttaneelle pikkupojalle ostari oli jotakin suurta ja ihmeellistä. Vuonna 1965 valmistunut Pohjoinen ostari oli täynnä liikkeitä ja lähes kaiken mahdollisen niistä saikin. Oli apteekki, posti, ravintola Kymppi, KOP:n pankki, oikein tavarataloiksi luokitellut Wuorex ja Pikola, HOK:n ja myöhemmin Popsin elintarvikemyymälät. Pikola pääsi ihan TV-uutisin asti, kun sen kauppias toi USA:sta tänne Suomen ja Euroopan ensimmäisen elintarvikeautomaatin. Kaupan seinän kokoisesta automaatista sai kaiken makkaroista ja saippuoista pullaan ja purukumiin saakka. Ja kaupassa maito lorotettiin vielä halutessa omaan astiaan!

Penttilän kioskista ostettiin Batman- ja Tarzan-purkkakuvat. Ovat muuten tallella! Köningin KOP:iin (nimi tuli pankinjohtajan mukaan) tallensin Roope-lippaassa sinikantiselle säästökirjalle ensimmäiset Vuosaari-lehden jakopalkaksi saamani markat. Myöhemmin täsmälleen sama pankkitiski muuttui baaritiskiksi ja saatavatkin joskus menoiksi. Talletuksia tein myös legendaariseen Ravintola Kymppiin, alaikäisenä ja väärennetyillä papereilla, kuten siihen aikaan oli muotia. Kapakoiden nimet ovat ostarilla matkan varrella muuttuneet, asiakkaatkin suurelta osin.

Dekkaristi Risto Karlsson on muuten joskus kirjoittanut hauskan jännärin nimeltään Hauska tappaa vanha tuttu, jossa pankki ryöstetään Vuosaaressa ja ryöstäjät piilottelevat ostarin ravintolassa sen ilmapiiriä ja asiakkaita puntaroiden.

Pohjoinen ostari on Vuosaaren kolmesta ostarista viimeinen jäljellä oleva. Ja arkkitehtuuriltaan varmaan hienoin. Ihme, että se on palvellut näinkin pitkään, liki 55 vuotta. Jotkut ovat sitä mieltä, ettei sitä saa aikansa edustajana purkaa. Toisten mielestä sen paikalle suunniteltujen talojen tulisi istua paremmin 60-luvun rakentamisen henkeen. Jotkut tuumaavat, että huonoon kuntoon päässeen (lue: päästetyn) röhjän voi hyvin purkaa. Mielestäni Pohjoisen ostarin alue kaipaa kasvojen kohotusta ja päivitettyä ilmettä. Jos hienoa rakennusta ei voida jotenkin säilyttää, niin toivon tilalle tulevien rakennusten istuvan maisemaan mahdollisimman hyvin. Ehkä nyt suunniteltua hieman matalampina?

Ilveskorvenpuiston ja Kangaslammen uudet suunnitelmat ovat upeita ja kannatettavia. Peli-, oleskelu- ja leikkikentät näyttävät hienoilta, samoin laiturit, suihkulähde ja puistoon ehkä tuleva kahvilapaviljonki. Lammen ruoppaus olisi sekin tervetullut. Kunpa vielä keksittäisiin paikka rantojen örveltäjille!

Ilveskorvenpuiston suurin uhka on se, että täydennysrakentamisen ja pikaraitiotien huumassa siitä nakerretaan osia. Uhka on ihan todellinen ja mahdollinen: Raide-Jokeri leventää Kallvikintien väylää, ja levennys saattaa lohkaista kaistaleen puiston jo nyt kapeasta länsireunasta. Mustalahdentien varteen suunniteltu täydennysrakentaminen, mielestäni turha sellainen, saattaa merkitä tien siirtoa ja puiston kaventumista sen pohjoisreunalta. Ostarin alueen mahdollinen rakentaminen saattaa puolestaan viedä palasen puiston itäreunasta. Kannattaa olla tarkkana, ettei näin pääse käymään.

Viereisestä Kangaslammesta nostettiin ennen muinoin jäitä Nordsjön kartanon jääkellariin kesän tarpeita varten. Lampi oli vielä 1960-luvun alkupuolella suosittu uimapaikka laitureineen. 60-luvun puolivälissä tapahtunut epäonnistunut ruoppaus sai mudan ja heteikköisen pohja-aineksen liikkeelle. Tuolta ajalta on peräisin myös lampeen syntynyt pieni saari. Myöhemmät ruoppaukset ja perkaukset ovat siistineet nyttemmin rehevöitymään päässyttä lampea.

Kangaslampi oli 1960-luvun puolivälissä, ennen Hettarin kenttiä, vuosaarelaisten suosima luistinrata. Upposipa lampeen kerran auraustehtävissä ollut traktorikin. Penttilän urheiluliikkeestä ostetuilla luistimilla harjoittelin minäkin lammen jäällä vuonna 1966, huonolla menestyksellä tosin. Lohjennut alahammas suussani muistuttaa tapahtumasta. Hampaan palanen on vieläkin lammen pohjassa. Tai ruutanan mahassa. Jäiköhän traktorikin pohjamutiin? Muistaako joku?

Ehdotankin, että nyt kaavavalmistelun yhteydessä lammen nimi muutetaan Kangaslammesta Hammaslammeksi!

Eero Honkanen
eero.honkanen(at)vuosaarilehti.fi

Tällä pakina-palstalla ihmetellään elämää vuosaarelaisin silmin.