Vuodet eivät ole hiljentäneet 85 täyttävää vuosaarelaiskirjailija Hannu Salamaa: – Turhaudun, jos en kirjoita!

Taiteilijatalossa Aurinkolahdessa asuva kirjailija Hannu Salama täyttää 85 vuotta.

Taiteilijatalossa Aurinkolahdessa asuva kirjailija Hannu Salama täyttää 85 vuotta. Kuva: Jori Grönroos

Vuosaaren taitelijatalossa Aurinkolahdessa asuva kirjailija Hannu Salama täyttää 85 vuotta. Tuotteliaan kirjailijan syntymäpäiviä juhlitaan Vuotalossa torstaina 7.10. musiikin ja Salaman tekstien merkeissä.

Vuosaaressa jo 60-luvulla

Hannu Salama on vuosaarelainen jo toiseen kertaan. Ensimmäinen kierros täällä osui 1960-luvun puoliväliin ja kesti noin kymmenen vuotta. Vuosaarelaiseksi Salama tuli toistamiseen muutettuaan vastavalmistuneeseen taiteilijataloon Aurinkolahteen vuonna 2000.

Salama ei ota kantaa siihen, mihin suuntaan Vuosaari on tuossa ajassa muuttunut.

– Viihdyn talossa, jonka asukkaat koen samanhenkisiksi. Ympäristö ei niinkään vaikuta omaan elämäntahtiini. Arvostan Vuosaaren merellisyyttä ja luontoa. Kirjoitan kotonani ja pidän rannoista. Meri oli lähellä myös kotiani asuessani Rantakiventiellä 1960–70-lukujen vaihteessa, Salama toteaa.

1960-luvun Vuosaaresta Salamalle nousee mieleen alueen kirjailijapiiri. Siihen kuuluivat Salaman lisäksi muun muassa Maila Pylkkänen, Kaiho Nieminen, Jussi Kylätasku, Laila Hietamies, Esko Honkanen ja Kalevi Seilonen.

– Tapaamiset tuppasivat myöhemmin keskittymään lammen ostarin Primulan baariin, mikä hieman haittasi harrastustamme, Hannu Salama muistelee hymyssä suin silloista kirjailijapiiriä.

Hannu Salama vietti vauhdikasta taiteilijaelämää 1960-80-luvuilla. Tuliko 85 vuoden iän saavuttaminen silloisiin elämäntapoihin nähden yllätyksenä?

– Ei tämä yllättänyt. Ne vuodet ovat takana, terveempi elämä alkoi jo 80-luvulla. Nautintoaineiden käyttöni on nykyisin vähäistä. Ei minulla ole tarvetta hakea juttukumppaneita ja seuraa kapakoista, viihdyn kotona, Salama sanoo.

Kirjoja jo 60 vuoden ajan

Hannu Salama ja Vapaat radikaalit esiintyy Vuotalossa Salaman 85-vuotisillassa torstaina 7.10. Konsertin juontajana ja haastattelijana toimii Hannu Salama -seuran sihteeri Milla Peltonen.

Hannu Salama ja Vapaat radikaalit esiintyy Vuotalossa Salaman 85-vuotisillassa torstaina 7.10. Konsertin juontajana ja haastattelijana toimii Hannu Salama -seuran sihteeri Milla Peltonen. Kuva: Jori Grönroos

Hannu Salaman ensimmäinen teos ”Se tavallinen tarina” ilmestyi vuonna 1961 ja viimeisin, ”Läheltä piti, kaukaa käyden” vuonna 2020. Väliin mahtuu liki 40 kirjaa, monia runokokoelmiakin, osa nimimerkillä kirjoitettuja. Mistä kirjoittamisen tarve kumpuaa ja vieläkö uutta on tulossa?

– Olen kirjoittanut kirjan noin 2–3 vuoden välein. Työn alla on usein monta eri aihetta. Jos joku tökkii, siirryn toiseen. Romaanin aion tehdä. Tulen levottomaksi ja turhautuneeksi, jos en kirjoita. Ja kun en kirjoita, ajattelen kuitenkin kirjoittamista, Salama pohtii.

Salama tunnetaan ärhäkkäänä ja kriittisenä epäkohtiin puuttujana.

– En usko olevani erityisen ärhäkkä. Kyllä se kirjoittaminen varmaan kumpuaa yhteiskunnallisista epäkohdista ja epätasa-arvosta. En pidä itseäni erityisen esteettisenä ihmisenä tai kauneuden ihailijana, Salama puntaroi.

Romaaneissa ei suoria viittauksia Vuosaareen

Vuosaaressa kahdesti asunut kirjailija ei myönnä siirtäneensä romaaneihinsa suoraan paikallisia hahmoja taikka tapahtumia.

– Vaikka esikaupungeista olenkin kirjoittanut, niin kirjojen hahmot voi sijoittaa mihin tahansa lähiöön. Aivan suoraan Vuosaareen ne eivät liity.

Kommunistiksi leimattu Hannu Salama ei koe olleensa väärässä, vaikka saikin muun muassa taistolaisten kritiikin niskaansa 1960- ja -70-luvuilla.

– Olen työläiskodista ja -suvusta, olen työläiskirjailija. En kuitenkaan ollut koskaan puolueen jäsen. Halusin säilyttää kirjailijan objektiivisuuden, Salama perustelee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Hannu Salama – kuvassa vaihteeksi parran kera. Kuva: Jori Grönroos

Hannu Salama – kuvassa vaihteeksi parran kera. Kuva: Jori Grönroos

Ovatko vuodet hioneet miehestä särmiä?

– Ajan myötä kaikki ihmiset muuttuvat, eihän kukaan säily ennallaan. Ehkä iän myötä olen tullut kriittiseksi itseäni kohtaan. Turhaan mietin, mitä tuli joskus sanottua tai tehtyä.

Pienen ihmisen puolella

Monin palkinnoin palkitulla Salamalla on edelleen tarve sanoa, sillä hän kokee olevansa yhteiskunnallinen kirjailija.

– Koen, että jonkun on pidettävä pienen ihmisen puolia. Suhtaudun asioihin kriittisesti, jos aihetta ilmenee, Hannu Salama päättää syntymäpäiviensä kynnyksellä.

Haastattelu: Eero Honkanen
Kuvat: Jori Grönroos

Hannu Salama & Vapaat radikaalit Vuotalossa (Mosaiikkitori 2) torstaina 7.10. kello 19. Hepa Halmeen säveltämää musiikkia ja Hannu Salaman runoja. Kesto noin 1 tunti, ei väliaikaa. Klubi-ilta, A-oikeudet, alle 18-vuotiaat aikuisen seurassa. Liput (20 euroa): www.lippu.fi