Opas antaa vinkkejä lähiretkeilyyn eri vuodenaikoina

Antti Koli: Retkeilijän vuodenajat kohteet ja vinkit lähiluontoon. Kustantaja: Karttakeskus. Sivumäärä: 160 s. Suositushinta: 27 €.

Antti Koli:
Retkeilijän vuodenajat
kohteet ja vinkit lähiluontoon.
Kustantaja: Karttakeskus.
Sivumäärä: 160 s.
Suositushinta: 27 €.

Vuosaarelaiselta valokuvaaja-tietokirjailija Antti Kolilta on ilmestynyt uusi luontokirja Retkeilijän vuodenajat, joka opastaa retkeilyyn lähiluonnossa.

Retkeily lähiluonnossa on noussut suureen suosioon erityisesti nyt, kun kaukomatkoille ei ole mahdollista lähteä. Suomen luonnossa riittääkin koettavaa kaikkina vuodenaikoina, kun vain tietää mitä kannattaa milloinkin etsiä.

Mistä löytää kevään ensimmäiset perhoset? Millaisella säällä näkee muuttolintuja? Milloin kärppä vaihtaa karvan värin? Mikä on kevätaspekti lehdoissa? Milloin sammakot heräävät? Kirjan kauniit luontokuvat ja ilmeikkäät tarinat kertovat vaikuttavista tapahtumista suomalaisessa luonnossa.

Retkeilijän vuodenajat antaa vinkkejä luontoretkeilyyn eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina – milloin missäkin kannattaa retkeillä löytääkseen haluamansa. Kirjassa kerrotaan suomalaisen luonnon tapahtumista, paikoista ja lajeista sekä vuodenaikojen vaihtumisesta. Tieto oikeista ajankohdista rikastuttaa retkiä ja lisää luontohavaintojen määrää.

Kirjoittaja Antti Koli haluaa kirjallaan madaltaa kynnystä lähteä retkeilemään luontoon.

– Vähäiselläkin luontotuntemuksella voi tehdä havaintoja monista eläin- ja kasvilajeista sekä iloita luonnon ihmeistä, Koli toteaa.

– Luonnon ja eläinten kuvaaminen on kiehtovaa, mutta myös kärsivällisyyttä vaativaa. Onnistumisen kokemuksia saa aloittamalla esimerkiksi vuodenajan mukaan vaihtuvista maisemista, lähiluonnon pikkulinnuista tai retkeilemällä oikeaan aikaan kuuluisissa luontokohteissa, Antti Koli kertoo.

Kirjan retkivinkit karttoineen opastavat oikeille paikoille oikeaan aikaan, ja kirja johdattaa myös luontokuvauksen saloihin. Kirjan tausta on Kolin kolmen vuosikymmenen luonnonkuvaamisessa, retkissä ja biologian tuntemuksessa.

Kirjassa käsitellään niin nisäkkäitä, lintuja, kasveja, perhosia, kaloja kuin sammakkoeläimiäkin.

– Näin elo–syyskuun vaihteessa voi katsella esimerkiksi muuttavia petolintuja, metsien sieniä ja kääpiä tai isoja perhosia aurinkoisilla pientareilla, Koli vinkkaa.

Biologi Antti Koli on vuosaarelainen kokenut tietokirjailija ja valokuvaaja. Retkeilijän vuodenajat on hänen yhdeksäs kirjansa.