Eeron erikoinen: Järki voitti

Meri-Rastilaan Vuosaaren sillan juureen ei rakenneta. Metsä ja ranta säilyvät nykyisellään.

Meri-Rastilaan Vuosaaren sillan juureen ei rakenneta. Metsä ja ranta säilyvät nykyisellään.

Kaupunkiympäristölautakunta jysäytti tiistain 20.10. kokouksessaan Vuosaaren kannalta myönteisen pommin säästäessään Meri-Rastilan ranta-alueen ja metsän rakentamiselta. Alueesta on käyty vuosikausien kädenvääntö. Rakentamista puoltanut valtuustopäätös syntyi aikoinaan todella niukalla enemmistöllä. Vuosaarelaisista rantametsän rakentaminen ja samaan aikaan tapahtuva Meri-Rastilan täydennysrakentaminen olisi tuntunut epäreilulta. Alunperinhän ymmärrettiin, että niiden piti olla toisensa poissulkevia vaihtoehtoja.

Samassa kokouksessa lautakunta päätti, että leirintäaluetta kehitetään matkailualueena. Alueen rakentaminen asunnoiksi siirtyy näin hamaan tulevaisuuteen. Melkoisen typerää elinkeinopolitiikkaa kaupungilta olisi Suomen parhaaksi ja suosituimmaksi usein valitun leirintäalueen siirtäminen ollutkin. Järki siis voitti.

Pakina jatkuu kuvan jälkeen…

Rastilan leirintäalue.

Rastilan leirintäalue.

Moni on jo asetellut sulkaa hattuunsa näistä päätöksistä. Eiköhän se kunnia kuulu kaikille asian eteen työtä tehneille tahoille, niin asukkaille, poliitikoille, järjestöille kuin kansanliikkeillekin. Yhteistyöllä päästiin tulokseen; sulka siis moneen hattuun. Ratkaisua avitti varmaankin myös keväällä koittavat kuntavaalit. Päättäjät tunsivat asukkaiden paineet ja toiveet niskassaan.

Monesta suusta vuosaarelaiset ovat saaneet kuulla, kaupungin johtoa myöten, että keskustojen ja asemaseutujen tiivistämisellä voidaan säästää metsiä, rantoja ja viheralueita. Nyt tämä lupaus konkretisoitui ensimmäistä kertaa Vuosaaressa. Toivottavasti jatkossakin, sillä melkoinen rakentamispaine kohdistuu Vuosaareen.

Miksi Vuosaareen sitten suunnitellaan niin paljon rakentamista? Osin se saattaa johtua Östersundomin suunnitelmien lykkääntymisestä. Mutta suurin syy taitaa olla vuosaarelaisissa äänestäjissä. Viime kunnallisvaalien tulos oli Vuosaaren kannalta suorastaan surkea. Saimme valtuustoon vain kaksi edustajaa. Helsingin suurimmasta lähiöstä valtuutettua voisi heittämällä olla viidestä seitsemään.

Onneksi päätöksenteon kannalta tärkeässä Helsingin kaupunkiympäristölautakunnassa on vuosaarelaisia jäseniä. Kunnallispolitiikka on puhtaasti nurkkakuntaista paikallispolitikointia, eduskuntavaalit puolestaan valtakunnanpolitiikkaa. Keväällä kannattaa miettiä, kuka meidän asioita valtuustossa parhaiten ajaa: lauttasaarelainen, kruunuhakalainen, kalliolainen vai vuosaarelainen ehdokas? Tosin aina vuosaarelaisuuskaan ei ole laadun tae. Vuosaaren asioista kiinnostumattomia tapauksiakin on nähty.

Eero Honkanen
eero.honkanen(at)vuosaarilehti.fi

Tällä pakina-palstalla ihmetellään elämää vuosaarelaisin silmin.