Pyrrhoksen voitto

Päivämäärä 20.10.2020 voidaan merkitä aikakirjoihin eräänlaisena Vuosaaren Voiton päivänä, jolloin lautakunta – vuosikymmenen taiston jälkeen – päätti lopettaa Meri-Rastilan metsän kaavoituksen. Osayleiskaava tosin jäi vielä voimaan, mutta tuskinpa ihan pian löytyy tahoa, joka tohtisi ottaa sen käyttöön.

Voitolla oli kuitenkin hintansa. Samassa kokouksessa lautakunta päätti yhdellä nuijan kopautuksella, ilman ainuttakaan puheenvuoroa, hyväksyä Meri-Rastilan länsiosan asemakaavan. Päätös mahdollistaa useiden 90-luvulla rakennettujen kortteleiden purkamisen ja maahanmuuttajavaltaisen ja vuokralla asuvan väestön vaihtamisen omistusasujiin.

Purettavaksi aiotut talot ovat hyväkuntoisia ja asunnot ovat silloisten laatutoimistojen hyvin suunniteltuja perheasuntoja. Ne tuskin ovat edes peruskorjauksen tarpeessa kymmeniin vuosiin, mistään kaava- tai rakentamistaloudesta ei tässä yhteydessä kannata puhuakaan. Alueen miljöö on ehyt ja valmis, puusto ja muu vihreä on vasta saavuttanut täyden mittansa.

Paitsi, että hyväkuntoisten asuntojen ennenaikainen purkaminen on epäekologista, se on tuhoisaa myös paikalliselle asujaimistolle. 30:ssä vuodessa on syntynyt erilaisia kylä- ja kortteliyhteisöjä, joka ilmenee aktiivisena asukastoimintana. Purkava ”saneeraus” rikkoo osaltaan näitäkin suhteita.

”Vielä tällainen voitto ja olen hukassa”, totesi Pyrrhos voitettuaan Ausculumin taistelun, mutta menetettyään puolet armeijastaan.

Täällä meillä seuraavat poterot kannattaa kaivaa Pohjavedenpuiston maastoon. Meri-Rastilan itäosan kaavasta voi jättää muistutuksen 10.11. mennessä.

Seppo Honkanen