Omenamäen torppa kulttuurikäyttöön

Kirjoittaja haluaisi pitkään tyhjillään olleen Omenamäen torpan hyötykäyttöön, vaikkapa kulttuuritiloiksi.

Kirjoittaja haluaisi pitkään tyhjillään olleen Omenamäen torpan hyötykäyttöön, vaikkapa kulttuuritiloiksi.

Omenapuistossa Omenamäenkatu 8:ssa sijaitseva Omenamäen torppa tulisi pikaisesti saattaa kulttuurikäyttöön.

Torppa on ollut suljettuna ja ikkunat ”vaneroituna” vuodesta 2009 lähtien, ja jo sitä ennen torppa on ollut pitkään ilman vuokralaista.

Kyseltäessä torppaa (ainakin piha-aluetta) ovat vastaukset olleet ”torppaavia” ja luonteeltaan sellaisia, ettei asiasta enää haluta kaupungin (KYMP/tilat) taholta neuvotella.

Teatteri-yhdistys IHME ry on tehnyt kohteeseen sopivat tarjoukset torpan ja piha-alueen saamiseksi lastenteatterikäyttöön, jossa olisi ulkoilmanäyttämö ja pieni noin 50 katsojan katsomo. Sisätilat ei alkuvaiheessa olisi yleisökäytössä, mutta nekin olisi tarkoitus saattaa myöhemmin käyttökuntoon ammattitaitoisten perinnerakentajien toteuttaessa ja Museoviraston valvonnassa. Tuolloin ymmärrettävästi torppa tulisi olla teatterin tai yhteistyökumppaneiden omistuksessa.

KYMP:in vuokraneuvottelija kyllä toivoi, että heidän listoiltaan puuttuneesta kiinteistöstä saataisi jotakin tuottoa ja periaatteessa piti hanketta hyvänä, mutta totesi viimeisessä sähköpostissaan, että alue ja rakennus ovat vaarallisia, eikä kaupunki voi sallia niiden käyttöä. On vähintäänkin outoa, että ympäröivä piha-alue on Omenapuisto-nimistä julkista puistoaluetta, eikä sitä ole kaupungin toimesta saatettu turvalliseksi.

Pääsin loppukesästä monien pyyntöjen jälkeen käymään sisällä torpassa. On totta, että tilassa on päässeet pienjyrsijät touhuamaan vapaasti ja huoneilma on tunkkainen (vanerilevyillä tukitut ikkuna-aukot ja muu ilmanvaihto tukittu), mutta pienellä silmäyksellä havaitsin, että sisätilat olisi otettavissa käyttöön huolellisella siivouksella ja vieraiden pintamateriaalien poistolla sekä otsonointikäsittelyllä. Nämä toimenpiteet teatteri olisi valmis suorittamaan omin kustannuksin, vaikka torppa tulisi sille vain vuokralle. Myös piha-alueella olevia lintujen ruokintapaikkoja tulisi siirtää loitommaksi ja torpan kivijalka verkottaa, jotta jyrsijäongelmasta päästäisiin.

Torppa taidettiin saneerata Helsingin kaupungin toimesta vuonna 2006? Kyse ei ole vain yhden teatterin tarpeista, vaan torppa ja piha muodostaisivat aidon metsäpihan kaikenlaisille tapahtumille, kuten esimerkiksi pihakirppiksille, muiden tekijöiden teatteriesityksille, kuvataide-veistosnäyttelyille, kuoroille, jumpille, juhlille, joulupihalle, kesäkahvilalle ja taidekursseille. Myös viereisen Perhepäiväkoti Omenapuiston kanssa saisimme varmasti synergiahyötyjä.

Käsittämättömästä vallankäytöstä vai mistä johtuu, että historiallinen rakennus mieluummin jätetään tuhoutuman käytön puutteen vuoksi kuin annettaisiin ”sopuvuokralla” taholle, joka lupautuisi hoitamaan torppaa isolla sydämellä ja jopa satsaisi vähiä varojaan torpan kunnostamiseen, kiinteistöveroon, tonttivuokraan, sähkö-, vesi- ja jätemaksuihin sekä piha-alueiden hoitamiseen ja vakuutuksiin.

Viimeisin tieto 22.11. KYMP vuokraneuvottelijan taholta on, että alue ja torppa on terveydelle vaarallinen (kaupungin puistoalue), eikä asiasta enää neuvotella. Syy on, ettei yhdenvertaisuus toteutuisi, jos sitä ei tarjottaisi kaikille mahdollisille käyttäjille. – Heh!

Eero Hildén