Kunnianosoitus sotiemme veteraaneille

Suomalaiset radioamatöörit ovat ottaneet vaalittavaksi perintökohteeksi vanhat sotilasradiot ja sähkötyksen. Sähkötys kuuluu edelleen olennaisena osana perinteiseen radioamatöörityöskentelyyn, vaikka sähkötysvaatimus on poistunut radioamatööritutkinnosta. Sähkötystaito halutaan säilyttää ja siirtää se nuoremmille sukupolville. Vanhojen sotilasradioiden kunnostus ja perinnekäyttö on pelastanut monia historiallisesti arvokkaita radiolaitteita lopulliselta romuttamiselta.

Suomalaiset radioamatöörit perustivat noin parikymmentä vuotta sitten perinneradistien ryhmän, joka kokoontuu pari kertaa vuodessa erityisiin perinneradiotapahtumiin, joita pidetään useimmiten kesäkuun 4. ja joulukuun 6. päivä. Yhteydet pidetään pääosin sähkötyksellä, mutta puhekin kulkee. Kyseessä ei ole kilpailutapahtuma, vaan vapaamuotoinen yhteistoiminta, jossa pääpaino on vanhojen sotilasradioiden käytössä ja perinteisten työskentelytaitojen ylläpidossa. Tällä tapahtumalla radioamatöörit osaltaan osoittavat kunnioitusta sotiemme veteraaneille ja erityisesti viestitoiminnassa palvelleille.

Reino Janhunen,
OH2HK, SRHS17,
vuosaarelainen radiohistorian harrastaja,
Vuosaari-lehden lukija vuodesta 1965