Korona keskeytti uimisen toistamiseen – Orcan kausi oli silti onnistunut

Vuosaaren uimahallissa verryteltiin ennen Kuukkareita. Vielä noin viikkoa ennen uimahallien sulkemista päästiin Vuosaaren uimahallissa kilpailemaan.

Vuosaaren uimahallissa verryteltiin ennen Kuukkareita. Vielä noin viikkoa ennen uimahallien sulkemista päästiin Vuosaaren uimahallissa kilpailemaan.

Uimaseura Orca Helsingin menestyksekäs kausi 2020 keskeytyi toistamiseen koronan vuoksi. Koronasta huolimatta Vuosaareen ja muualle Itä-Helsinkiin keskittyneen uimaseuran kaudessa oli lukuisia hyviä asioita.

Vuosi 2020 oli Orcalle, kuten myös koko suomalaiselle uinnille, poikkeuksellinen. Uimahallit sulkeutuivat rajoitustoimenpiteiden vuoksi ensiksi keväällä ja myöhemmin syyskaudella. Uimareiden harjoittelu siirtyi ulkotiloihin pienryhmiin rajoitusten sallimissa puitteissa. Orcan uimarit ovat harjoitelleet esimerkiksi Heteniityn urheilukentällä ja muilla Itä-Helsingin ulkoliikuntapaikoilla.   

Harjoittelu on ollut myös osittain omatoimista, mikä on puolitoista vuotta Orcan valmennuspäällikkönä toimineen Tuomas Suomalaisen mukaan onnistunut hyvin.

– Ensimmäinen kokonainen vuosi Orcassa takana, ja se oli vähintäänkin mielenkiintoinen. Korona pakotti kehittämään omaa toimintaa ja luottamaan uimareiden tekemiseen ihan uudella tavalla. Tässä näen, että onnistuttiin hyvin, Suomalainen kommentoi.

Koronasta huolimatta kausi oli onnistunut. Orcan uimarit saivat useita onnistumisia kauden aikana, ja he paransivat ennätyksiään. Sekä kevään omatoiminen harjoittelu että syksyn uintiharjoittelu antoivat hyvän vasteen syksyn kilpailuissa.

Lyhyen radan (25 m) Ikäkausimestaruusuintien (lyhennetään IKM) karsinnoissa Orca sai historiansa parhaan tuloksen. Usealla paikkakunnalla samanaikaisesti uitavasta karsinnoista 16 parasta uimaria kustakin ikäsarjasta pääsee valtakunnalliseen loppukilpailuun. Loppukilpailu olisi ollut joulukuussa Turussa, mutta se peruttiin koronan vuoksi. Finaalissa olisi ollut 10 Orcan uimaria. Ikäkausimestaruusuinnit on suunnattu 12–16-vuotiaille uimareille.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Orcan uimarin tunnistaa oranssista lakista, jossa on miekkavalaan kuva.

Orcan uimarin tunnistaa oranssista lakista, jossa on miekkavalaan kuva.

Myös lyhyen radan Suomen-mestaruuskilpailut peruttiin. Kisoissa olisi ollut mukana Orcan uimareita. Orcan valmennuspäällikkö on kuitenkin tyytyväinen kauden saavutuksiin.

– Tuloksellisesti nostimme tasoamme hienosti, mistä kertoo kaikkien aikojen kovin tulos IKM-karsinoissa. Harmi ettemme päässeet huipentamaan vuottamme finaaleihin ja SM-kisoihin.

Syksyn kilpailukalenteriin mahtui paljon kilpailuja. Seuran vanhemmat aikuisuimarit menestyivät Mastermestaruusuinneissa lokakuussa. Kuopiossa uidussa kilpailussa tuli eri ikäsarjoissa useita mitaleja, joista peräti 13 oli kultaisia.

Orcan uimarit harjoittelevat pääasiallisesti Itä-Helsingin eri uimahalleissa, mutta mahdollisesti tärkein harjoittelupaikka Orcalle on Vuosaaren uimahalli. Vuosaaren uimahallissa Orca järjestää uimareilleen suunnatut seurakilpailunsa Kuukkarit. Vielä noin viikkoa ennen uimahallien sulkemista Helsingissä marraskuussa kilpailtiin Vuosaaren uimahallissa.

Uusi kausi tuottanee Orcalle menestystä vuonna 2011 perustetun seuran täyttäessä kymmenen vuotta. Syksyn nousujohteisuus jäi lunastamatta, kun kotimaiset arvokisat peruttiin. Nousujohteisuus voi kuitenkin tuottaa menestystä kevään ja kesän kilpailuissa.

Teksti: Lauri Pyykkö
Kuvat: Orca Helsinki ry