Pöllövieraita Porslahdessa

Vuosaaren luonto -palstalla tutustutaan Vuosaaren luontoon.

Hiiripöllö tarkkailee vuosaarelaispuussa.

Hiiripöllö tarkkailee vuosaarelaispuussa. Kuva: Pekka Reittilä

Vuosaarelainen luontokuvaaja Pekka Reittilä kertoo, että Porslahden alueella on liikkunut  todennäköisesti yksi hiiripöllö sekä varmuudella ainakin kaksi – mahdollisesti jopa kolme – varpuspöllöä marraskuun 2020 puolesta välistä lähtien.

– Linnut ovat liikkuneet Porslahden puisto- ja rämealueella myyriä saalistaen. Välillä ne ovat sattuneet myös samoille apajille, jolloin reviiristä on pitänyt kilpailla äänekkäästikin, Reittilä kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Hiiripöllö saalistuspuuhissa. Kuva: Pekka Reittilä

Hiiripöllö saalistuspuuhissa. Kuva: Pekka Reittilä

Molemmat lintulajit ovat herättäneet laajaa kiinnostusta ja innostusta ulkoilijoiden sekä lintuharrastajien parissa.

– Lintuja havaittaessa tulisi lähestyä niitä rauhallisesti ja kunnioittavasti. Tarkkailu pitäisi hoitaa hyvän matkan päästä, jotta eläimet eivät häiriinny, ne ovat täällä ravinnon perässä, Pekka Reittilä muistuttaa.

Hiiripöllö (Surnia ulula), keskikokoinen pöllö, on Etelä-Suomessa harvinaisempi näky kuin heimoveljensä varpuspöllö (Glaucidium passerinum), joka on Euroopan pienin pöllölaji, ainoastaan pienen rastaan kokoinen lintu.

Maassamme elinvoimainen, rauhoitettu hiiripöllö pesii valoisissa metsissä Pohjois-Suomessa Pohjois-Karjalaan ja Suomenselälle saakka. Suomen pesimäkannan arvioidaan olevan 2 000–6 000 paria. Pikkunisäkkäitä syövä pöllö on pöllöksi siitä harvinainen, että se on heimotovereistaan poiketen aktiivinen myös päivisin. Hiiripöllö on paikkalintu, joka kuitenkin ajoittain vaeltaa etelämmäksi jopa Itämeren etelärannikolle saakka. Vaellukset ajoittuvat elo–lokakuulle sekä huhti–toukokuulle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Vuosaaressa viime aikoina viihtyneet pöllöt ovat ilahduttaneet lintuharrastajia, kuvassa yksi Porslahdessa tavatuista varpuspöllöistä. Kuva: Pekka Reittilä

Vuosaaressa viime aikoina viihtyneet pöllöt ovat ilahduttaneet lintuharrastajia, kuvassa yksi Porslahdessa tavatuista varpuspöllöistä. Kuva: Pekka Reittilä

Lähes koko Suomessa metsäalueilla pesivä varpuspöllö on Suomessa rauhoitettu laji, sillä sen kanta on vaarantunut. Sen Suomen pesimäkannaksi arvioidaan 3 500–6 000 paria. Pikkujyrsijöitä ja lintuja popsiva varpuspöllö varastoi yli jäänyttä ravintoaan pönttöihin. Varpuspöllö on paikka- ja vaelluslintu, joka vaeltaa lyhyitä matkoja ilmestyen asutuksen piiriin syyskuusta alkaen, reviirilleen se palaa maaliskuussa.

Teksti: Antti Honkanen
Kuvat: Pekka Reittilä