Huoli energiaremonteista

Viime Vuosaari-lehdessä (numero 8/2021) ollut juttu energiaremonteista herätti huoleni. Olen asunut eri puolella pääkaupunkiseutua homeisissa ja vastaremontoiduissa 1970–80-lukujen taloissa. Näitä kaikkia taloja yhdistää se, että niiden lämpötiloja on laskettu sen kriittisen rajan alle, joka piti ne terveinä muutaman vuosikymmenen.

Ymmärtääkseni nyt käynnissä oleva energiaremonttibuumi lyö tällaisille taloille viimeisen naulan arkkuun, kun elementeistä tukitaan ilmanvaihto ja ilmanvaihtoa edelleen heikennetään ”lämpökeräimillä”. Nykyisessä asunnossani on tukittu ulkoseinästä korvausilman reiät, tällä hetkellä korvausilma tulee vessan viemäristä, jos välioven rappuun ja parvekkeen oven pitää kiinni.

Nämä rakennukset on aikoinaan suunniteltu hyvin hengittäväksi, jotta käytetyt materiaalit eivät tuottaisi terveydellisiä ongelmia. Elementit, betonit sekä liimat, joita matoissa ja kalusteissa käytetään, tuottavat koko elinkaarensa ajan terveydelle haitallisia kaasuja.

Terveisin Mikko Väyrynen