Kummallista rakennuspolitiikkaa

On hienoa, että Vuosaaressa on oma kaupunginosalehti, mistä saa nopeasti tärkeää tietoa erilaisista suunnitelmista ja tapahtumista. Viime aikoina esillä ovat olleet liian tiheät ja massiiviset rakennussuunnitelmat. Samat huolet tuntuvat olevan myös Helsingin keskustassa.

Tulee väkisin mieleen, mikä taho tällaista menoa vauhdittaa? Eikö kunnan päättävillä poliitikoilla ole käsitystä ja omaa näkemystä, millainen rakentaminen sopii minnekin. Vuosaari on ainutlaatuinen alue, minne asunnot on aikoinaan sijoitettu luontoarvoja kunnioittaen, sopivan väljästi ja mittasuhteet säilyttäen. Ihmiset ovat tänne muuttaneet näitä ominaisuuksia arvostaen. Onko nykymenolla tarkoitus karkottaa täältä vanhaa arvostavat asukkaat muualle.

Aika pöyristyttävää on lukea, kuinka melko uudet pienkerrostalot pitäisi purkaa Meri-Rastilasta ja rakentaa isompia tilalle. Sama suunnitelma on esitetty ihan hyvässä kunnossa oleville Airoparintien puutaloille. Härskiä rahan tuhlausta ja veronmaksajien moraalitonta hyväksikäyttöä. Yhtä aikaa puhutaan myös maakunnallisesti merkittävästä kulttuuriympäristöstä. Ristiriitaista touhua.

Ihmeellistä pilvenpiirtäjävimmaa ollaan istuttamassa väljään Suomeen. Ei kummallisen Kaukoidän ja ihmeellisen Amerikan tyyli sovi tänne. Huoli on pitää maa laajasti asuttuna, mutta silti sullotaan ihmisiä yhteen turhan paljon, erityisesti Vuosaareen. Ja korkea rakentaminen maksaa. Samalla valitetaan asumisen kalleutta. Omituista. Uuden lukion ympäristö aiotaan tukkia jollain ”tilkkutäkkikorttelilla” – ei vaikuta kovin positiiviselta rakennelmalta.

Alueen bulevardi eli Kallvikintien ympäristö on myös tarkoituksena rikkoa lisärakentamisella. Samalla kärsii sen reunalla oleva hiilinieluna toimiva puusto. Varsinaista vihreätä aluepolitiikkaa. Suunnitelmat ulottuvat myös pohjoisempaan Vuosaareen, ilmeisesti aika lähelle Mustavuorta… Alkaa olla jarrujen painamisen aika. Miksi kaupunki muuten pakkolunasti Sipoon!

Hiljattain nousi Espoossa iso kohu, kun perinteisen pientaloalueen reunaan on suunnitteilla liian korkeita ja lukuisia kerrostaloja. Asia sai myös tiukkaa TV-julkisuutta. Tilannetta voi hyvin verrata vanhaan Rastilan väljään omakoti- ja rivitaloasumiseen sekä sen reunan peittämiseen ja muuttamisaikeisiin.

Kauko Kallioinen