Energinen Donata Pennanen vannoo monipuolisen liikunnan nimeen

Vapaa-ajallaan Donata Pennanen viihtyy kulttuurin parissa konserteissa, esityksissä ja taidenäyttelyissä.

Vapaa-ajallaan Donata Pennanen viihtyy kulttuurin parissa konserteissa, esityksissä ja taidenäyttelyissä. Kuva: Sebastian Dannberg

Vuosaaren Urheilutalolla 2,5 vuotta jumppia vetänyt Donata Pennanen, 58, on tuttu esimerkiksi television jumppaohjelmista sekä etenkin Aira Samulinin Rytmikkäät-tanssiryhmän jäsenenä. Rytmikkäissä Pennanen on tanssinut 4-vuotiaasta saakka, 15-vuotiaana hän alkoi työskennellä myös tanssinopettajana ympäri Suomea.

– Olen saanut olla työelämässä mukana pitkään, yksi hienoimmista asioista oli, kun 1980-luvulla Aira toi Suomeen aerobics dancen, jonka rytmeissä liikutimme aikuisia asiakkaita ja yrityksiä, Pennanen kertoo.

Laajasalossa lapsuutensa asunut Pennanen muistaa nuoruutensa Vuosaaren kesänviettopaikkana, jonka Kallvikin huviloiden kupeessa käytiin uimassa.

– Itse asiassa Vuosaari oli 1970-luvulla omiin silmiini kaukana kodista oleva maalaiskylä, jonne köröteltiin punaisella bussilla, Pennanen naurahtaa.

Golfia ja hiihtoa Vuosaaressa

Musiikista, kulttuurista ja liikunnasta kiinnostunut Pennanen muutti nuorena naisena Pitäjänmäkeen. Nyt hän on asunut jo 28 vuotta Kivikossa, joten Itä-Helsinki on tuttu paikka. Vuosaarikin on löytynyt Urheiluhallien ryhmäliikunnan liikuntavastaavan työssä ihan uudella tavalla, vaikka hän toisinaan kävi ennen työtään Vuosaaressa esimerkiksi Uutelassa ulkoilemassa tai golfaamassa golfkentällä.

– Koko ajan tutustun paikkaan paremmin, Mustavuori on uusin tuttavuus. Aina sopivassa raossa olen hiihtänyt perinteistä siellä. Rakastan merta ja rantaa, Uutelan kanavan maisemissa on mahtava jumppailla, ja kesällä ajatuksena on käydä pyörällä töihin tullessa aamu-uinnilla Rastilan rannassa, Pennanen suunnittelee.

Pyjamapäivät liikkumisen tasapainottajina

Donata Pennanen jumppaamassa. Kuva: Kari Kuukka

Donata Pennanen jumppaamassa. Kuva: Kari Kuukka

Donata Pennasen kotoa ei löydy jumppapalloja tai hulavanteita, sillä töidensä ulkopuolella hän liikkuu ulkona mahdollisimman monipuolisesti. Muutenkin hän uskoo ravinnossa, levossa ja liikunnassa oman kehonsa kuuntelemisen taitoon ja monipuolisuuteen. Kun omaa kroppaa ja elämäntilannettaan osaa kuunnella, ei tule  suuria yllätyksiä ja niin helposti vaikkapa uupumustiloja.

– Minulla ei ole esimerkiksi tiukkaa ruokavaliota, vaan karkit ovat paheeni. Kun tarvitsen lepoa, pidän pyjamapäivän, jolloin olen kotona koko päivän pyjamassa, en vastaa puhelimeen, kuuntelen musiikkia tai luen kirjaa. Tällainen toimii hyvin minulle, sillä tiedostan oman kroppani ja mieleni asiat, Pennanen linjaa.

Energinen ja positiivinen Pennanen on kiitelty asiakkaiden keskuudessa iloisesta ja kannustavasta asenteestaan, jossa jumpataan niin diskoa kuin balettia eri musiikkilajien tahtiin. Hän sanoo, että tuo asenne kumpuaa lapsuudesta ja varhaisista kokemuksista Rytmikkäissä.

– Jos työ-, ihmissuhde ja terveysasiat ovat kunnossa, se näkyy ulkopuolelle, Pennanen miettii.

Kaikille löytyy sopiva liikuntamuoto

Kivikkolaisella liikuttajalle asiakaskohtaamiset ovat tärkeitä jo siksikin, että hänen ohjaamansa liikunta edistää kehon ja mielen terveyttä niin monin tavoin.

– Kaikille löytyy sopiva liikuntamuoto ja kaikki ovat meille tervetulleita liikkumaan, jumpata voi vedessäkin. Suosittelen ohjattuja tunteja etenkin mukavuudenhaluisille ihmisille, jotka kaipaavat liikuntaan sparria, kannustusta, vinkkejä ja korjauksia – ryhmässä on kivaa.

Jos miettii Donata Pennasen oppiäidin ja hyvän ystävän Aira Samulinin työuraa, niin tulee väistämättä mieleen, aikooko ikinuori Donata Pennanenkin työskennellä tanssin parissa vielä yli 90-vuotiaana.

– En aio, sillä haaveenani on eläkeikä, jolloin voin olla itse ohjattavana jumpassa. Nautin silti täysillä työstäni, joka on ihanaa, mutta ei tässä enää kauhean kauan ole eläkeikään matkaa, Donata Pennanen nauraa.

Haastattelu: Antti Honkanen