Pori Biennale 2022 – Visitors Vuosaaressa heinäkuussa

Kymmenen päivää kestävä Pori Biennale – Visitors -näyttely avautuu heinäkuussa Itä-Helsinkiin. Paikkasidonnainen ja yleisölle ilmainen näyttely asettuu julkisiin tiloihin Rastilan leirintäalueelta Kallahdenniemen kärkeen ja mm. pitkään tyhjillään olleeseen Villa Kuhlefeltiin. Visitors-näyttelyssä tutkitaan yhteiskunnallisten valtarakenteiden ilmenemistä ympäristöissämme, ja sitä, miten taidetta voi kestävästi esittää erilaisissa lokaatioissa. Näyttely kannustaa vierailijoita tutkimaan ympäristöä uteliaasti, mutta kunnioittamaan alueen asukkaita ja luonnonsuojelualuetta koskevia rajoituksia. 

Näyttelyyn sisältyy tapahtumia, joista ensimmäinen järjestetään Sjökullan torpalla torstaina 7.7. Lähiölaboratorio X Pori Biennale: Pelastetaan Vuosaari! – kamppailuja historian saatossa nostaa esiin Meri-Rastilan ja Kallahden historiaa sekä asukkaiden käymiä kamppailuja elinympäristön muuttuessa. Tapahtumassa pohditaan, kuinka tuntemukset elinympäristön muuttumisesta kanavoidaan toiminnaksi. Keskustelijoina ovat mukana pitkän linjan asukasaktiivit Matti Lipponen, Helena Saarikoski ja Päivi Istala. Tilaisuuden järjestää osallistavaan kaupunkisuunnittelun erikoistunut FEMMA Planning ja Kontulassa sijaitseva nykytaideorganisaatio Museum of Impossible Forms osana Lähiölaboratorio -yhteistyötä. Pori Biennale – Visitors näyttelyn toteutuksesta vastaa Porissa vuonna 2013 alkunsa saanut Porin kulttuurisäätö, jonka toiminta ottaa erilaisia muotoja vaihtuvissa paikoissa. Tutkimuksellinen näyttely on toteutettu yhdessä työryhmän ja taiteilijoiden kanssa, jotka ovat toteuttaneet teoksia alueelle sen erityispiirteet huomioiden. 

Pori Biennale – Visitorsin on kuratoinut ja järjestänyt Porin kulttuurisäätö. Työryhmä: Michaela Casková, Venla Helenius, Kaija Hinkula, Flis Holland, Kristina Sedlerova Villanen, Erika Weiste, Mirja Inkinen, Anni-Anett Liik, Inka Lönnqvist, nylon -kollektiivi, Tiia Roivanen, Teemu Ruissalo, FEMMA Planning, Ostaritutkimuksia, You Tell Me -kollektiivi.

Meri-Rastila, Rastilan leirintäalue ja Kallahdenniemi 14.–24.7. (sulj. 18.7.) Aukioloajat: klo 12–17. Tapahtumien aikana pidennetyt aukioloajat. Vapaa pääsy.

Ohjelma: 7.7. FEMMA Planningin järjestämä Lähiölabortorio-tapahtuma Sjökullan torpalla klo 18–20. 13.7. Pori Biennale 2022 Visitors avajaiset klo 17 alk. 14.7. You Tell Me -kollektiivin opastettu kierros. 15.7. Helsingin kaupungin ympäristösuunnittelija Hanna Seitapuron opastettu kierros 17.7. Ostaritutkimuksia-kollektiivin opastettu pyöräkierros. 20.7. Taidekoulu MAAn tapahtumat. 

Tarkemmat aikataulut ja lisätietoja tapahtumasta: http://porinkulttuurisaato.org/projects/pori-biennale-2022-visitors/