Punatulkku – talven lintu

Vuosaaren luonto -palstalla tutustutaan Vuosaaren luontoon.

Naaras on myös hillityn kaunis siniharmaan sävyineen.

Naaras on myös hillityn kaunis siniharmaan sävyineen.

Punatulkkua pidetään usein Lapin lintuna. Tosiasiassa se pesii muutaman parin voimin myös Mustavuoressa. Talviruokintapaikoilla linnun tapaa useasti. Pesintäaikaan punatulkku (Pyrrhula pyrrhula) viettää huomaamatonta elämää, koiraan kirkkaasta väristä huolimatta. Pesä on matalalla nuoressa kuusitaimikossa tai katajassa.

Lintu on siemensyöjä, etupäässä pihlajan- ja katajanmarjat kelpaavat sille. Poikasravinto on hyönteisiä. Poikueitakin voi tulla 2–3 vuodessa. Kansantarustoissa punatulkku on ilmentänyt milloin turmiota tai onnellista tulevaa vuotta.

Punatulkun ääni on hentoisen ohut vihellys. Lennossa valkoinen yläperä on selvä tuntomerkki.

Talviruokinnan turvin punatulkut ”unohtavat” etelänmatkailun ja välttelevät laajojen merialueitten ylittämistä. ”Joulukorttimannekiinina” lintu on myös tuttu. Toisin kuin muut, tilhet ja rastaat, punatulkku kuorii mallon pois ja syö vain siemenet. Siksi pihlajanmarjakasvustot ovatkin aika siivottoman näköisiä lumeen pudonneista pihlajanmarjamalloista.

Markku Piipponen