Kuusikko aikoo uida Tallinnaan ja takaisin

Kuuden hengen uintiryhmä valmistautuu ennennäkemättömään urakkaan.

Kuuden hengen uintiryhmä valmistautuu ennennäkemättömään urakkaan. Kuva: Russell Wilfred / Event Images Oy

Kuuden henkilön ryhmä aikoo uimalla 180 kilometriä Helsingistä Tallinnaan ja takaisin 25.7.–7.8.2022 välisenä aikana. Matkaan lähdetään heti, kun sääolosuhteet sen mahdollistavat. Uimareita ovat Tuomas Kaario, Elina Mäkinen, Antti Mäkinen, Johanna Kara, Sakke Vehkakoski ja Ira Uusoksa. Varauimareina toimivat Aki Tuomaala ja Fede Ferrara.

Noin 180 kilometrin matka kestää arviolta 60 tuntia. Suoritukseen haastetta tuo Itämeren noin 17-asteinen kylmä vesi, laivaväylien ylitykset sekä mahdollinen merenkäynti ja sinilevä. Uimareilla on mukana kahdeksan henkilön miehistö ja kaksi turvavenettä.

Uimareiden ja miehistön tukikohtana toimiva pääalus on Helsingin Navigaatioseuran koulutusvene Navis V sekä osaavaa Naviksen miehistöä. Helsingin Navigaatioseuran tukikohta on Puotilassa ja saaritukikohta Vuosaaren edustan Kallahdenselän Kotiluodolla. Siksi seura myös harjoittelee paljon Vuosaaren merimaisemissa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Harjoitusuinti Naviksen vieressä Vartiokylänlahdella. Kuva: Niko Suhonen

Harjoitusuinti Naviksen vieressä Vartiokylänlahdella. Kuva: Niko Suhonen

– Helsinki–Tallinna–Helsinki-viestiuinti on maailman ensimmäinen virallisten sääntöjen mukainen kaksinkertainen ylitys. Suomenlahden yli yhdensuuntaisesti on aiemmin uinut vain yksi henkilö, viestijoukkueemme jäsen Tuomas Kaario, joka ui vuonna 2014 Viron Rohuneemestä Suomen Porkkalanniemeen 60 kilometrin matkan, kertoi maanantaina 25.7. uintiryhmän jäsen Elina Mäkinen.

Maraton- ja jääuimareista koostuva ryhmä suorittaa matkan viestiuintina, jossa yksi uimari ui tunnin kerrallaan. Uimarin vaihto tapahtuu yhtäjaksoista uintimatkaa jatkaen suoraan vedestä, jolloin uintivuoronsa suorittaneen uimarin tilalle tuleva uimari aloittaa uintivuoronsa väistyvän uimarin takaa, jotta koko matka tulee virallisesti uiduksi. Vaihdossa olevat viestiuimarit lepäävät, nukkuvat ja syövät veneessä omien uintisuoritustensa välissä.

Koko viestijoukkue, mukaan lukien veneen miehistö ja turvahenkilöstö, ovat veneessä koko matkan ajan. Yksi uimari ui siis tunnin ja on vaihdossa ajan, jonka muut viestiuimarit uivat, eli viisi tuntia. Suorituksessa noudatetaan kansainvälisiä maratonuintisääntöjä ja uimarilla saa olla tavallisen uima-asun lisäksi vain uimalakki, uimalasit, korvatulpat sekä nenäklipsi. Muut uintia edistävät varusteet kuten märkäpuku ja räpylät eivät ole sallittuja.

– Viestiuinnin tavoitteena on edistää turvallista avovesiuintia sekä Itämeren suojelua tuomalla näkyvyyttä John Nurmisen säätiön työlle Itämeren ja sen perinnön pelastamiseksi, Elina Mäkinen sanoi.

Projektia tukemassa ovat esimerkiksi John Nurmisen säätiö, Uimalla yli ry ja Uimaliitto. Uinnin uutisia päivitetään nettisivuille www.uimallayli.fi/180km/