Katiska-huumevyyhti alkoi paljastua Vuosaaresta

Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin viikolla 6/2020 Vuosaaren Ramsinniemessä yksityisasunnossa 25.12.2018 tapahtunutta epäiltyä puukotusta, jonka jälkeisessä kotietsinnässä poliisi löysi yli 60 000 huumeeksi luokiteltua lääketablettia. Nuo tabletit johtivat poliisin liikemies Niko Ranta-ahon sekä ulkomailla poliisia pitkään pakoilleen liivijengi Cannonballin ex-pomo Janne ”Nacci” Tranbergin johtamaksi väitetyn jättimäisen huumevyyhdin jäljille. Puukotuksesta uutisoitiin tuoreeltaan myös Vuosaari-lehdessä.

Vuosaaren verisen yön tapahtumat saivat alkunsa, kun tapon yrityksestä syytetyn mieshenkilön kotiin mentiin yöllä porukalla jatkoille baarista. Yöllä juotiin alkoholia ja käytettiin kokaiinia. Jossain välissä yötä jatkoilla mukana ollutta miesvierasta syytettiin vessanpöntön rikkoutumisesta ja häntä alettiin pahoinpidellä.

Syyttäjän mukaan jatkojen isäntä oli lyönyt vessanpöntön rikkonutta henkilöä teräaseella ylävartaloon hengenvaarallisille alueille ainakin kolmesti. Uhria oli syyttäjän mukaan pahoinpidelty myös nyrkein ja potkimalla eri puolelle kehoa ja kasvoja, lisäksi miehen tyttöystävä on syyttäjän mukaan lyönyt vierasta kasvoihin, siksi myös naista syytetään pahoinpitelystä.

Rikospaikalle puoliltapäivin joulupäivänä 2018 hälytetty poliisipartio löysi verisen uhrin harhailemasta kadulta. Kotietsinnässä pahoinpitelystä syytettyjen asunnosta löytyi suuri määrä huumeiksi luokiteltuja lääkkeitä. Kahdelta muulta paikalla olleelta mieshenkilöltä löydettiin nyrkkirauta, joten heitä syytetään vaarallisen esineen hallussapidosta.

Taposta syytetty mies myöntää syyllistyneensä ilman teräasetta tehtyyn pahoinpitelyyn. Myös uhri sanoo saaneensa mahdolliset teräaseen tuottamat vammat mahdollisesti vessanpöntön päälle kaatumisesta. Syytetyn naisystävä kiistää syyllistyneensä pahoinpitelyyn. Ramsinniemen asunnossa asuneita miestä ja naista syytetään myös huumeiden ja dopingaineiden levityksestä. Heille vaaditaan syyttäjien toimesta 13 vuoden vankeustuomioita.

Erittäin laajassa Katiska-huumevyyhdissä rikollisten epäillään aloittaneen Katiska-touhut vuonna 2016 dopingrikoksilla, kunnes vuonna 2018 toiminta laajentui huumeiden ja lääkeaineiden maahantuontiin sekä levitykseen. Rikollisporukan epäillään junailleen Suomen huumemarkkinoille esimerkiksi 200 kiloa amfetamiinia, 15 kiloa kokaiinia ja 100000 ekstaasitablettia. Jutussa on kaikkiaan 54 epäiltyä, ja epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2016–2019.