Turvallisuusillassa keskusteltiin katujengeistä ja Vuosaaren nuorista

Tiistaina 15.11. Vuoniityn peruskoulun Koukkusaarentien toimipisteessä Vuosaaren Kokoomuksen järjestämässä Turvallisuusillassa ensimmäinen alustaja oli ylikonstaapeli Jon Fuhrmann Helsingin poliisilaitokselta. Hän kertoi poliisin ennalta estävästä toiminnasta.

Vakavat rikokset kasaantuvat pienelle joukolle nuoria

Fuhrmann halusi tuoda esille Vuosaarta poliisin näkökulmasta. Hän sanoi, ettei kannata luoda omaa näkökulmaa pelkästään mediasta, sillä raflaavat otsikot eivät aina anna todellista kuvaa tilanteesta. Hänestä katujengejä ei ole siinä mittakaavassa, mitä voisi luulla. Valtaosa Suomessa asuvista lapsista ja nuorista voi hyvin ja he syyllistyvät harvoin rikoksiin. Toistuva ja vakava rikollisuus kasaantuu pienelle joukolle nuoria. Heidän ongelmansa ovat monimuotoisia. Hyvinvointia saattavat heikentää esimerkiksi mielenterveyden heikkeneminen, päihteet, yksinäisyys tai heikko sosioekonominen asema. 

– Lapsuudessa ja nuoruudessa koettu rikollisuus, traumat ja kaltoinkohtelu (esimerkiksi perheväkivalta ja kiusaaminen) kohottavat riskiä rikosten tekemiselle ja uhriksi joutumiselle myös aikuisiässä, Jon Fuhrmann totesi.

Fuhrmannin mukaan sähkötupakka on taas pinnalla nuorilla, jopa alakoululaisilla. Nuoret eivät voi tietää, mitä aineita niistä vetävät henkeensä. 

– Ilokaasua laitetaan ilmapalloihin ja niistä sitä vedetään henkeen. Kaupankäynti sähkötupakasta tai ilokaasusta ohjaa nuoria laittomaan kauppaan, joka myöhemmin voi olla vaikkapa kannabiksen ostamista, Jon Fuhrmann arvioi.

Poliisi kiitteli Vuosaaren eri toimijoita hyvästä yhteistyöstä, kiitoksen saivat koulut, nuorisotalot, järjestöt ja myös vanhemmat.

Ylikonstaapeli Jon Fuhrmann toivoi, että kun ei ole hyvin kiireellistä asiaa, heille lähetettäisiin sähköpostia osoitteeseen: ennaltaestava.helsinki@
poliisi.fi Hädän hetkellä tulee aina kuitenkin soittaa numeroon 112.

Jalkautuva nuorisotyö

Seuraavan alustuksen piti Vuosaaren nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja Kaisa Kivelä. Hän painotti, että nuorisotaloilla nuoret haluavat usein itse kehittää tapahtumia, kuten diskoja, leipomista tai muuta aktiviteettia. Jalkautunut nuorisotyö kohtaa nuoria muun muassa Columbuksessa. Kivelä toikin hyvin esille, että nuorilla pitää olla hengailupaikkoja, sillä se on nuorille hyvin tärkeää. 

– Aikuisilla pitää olla aikaa nuorille, ja meidän kaikkien tulisi tuoda esille se, että nuoret ovat meille merkityksellisiä, Kivelä tähdensi.

Kasvatusvastuu vanhemmilla

Puistopolun peruskoulukoulun rehtori Pertti Tossavainen kertoi puolestaan, että nuorista 44 % ei syö aamupalaa ja 62,5 % nuorista sanoi tietävänsä, mistä Vuosaaressa saa huumeita. 60 % tykkää koulunkäynnistä ja 6 % kertoo puolestaan kokeneensa koulukiusaamista. Tytöt kokevat itsensä yksinäisemmäksi peruskoulussa, Tossavainen kertoi kyselyn tuloksista.

 – Nuoret eivät arvosta auktoriteettia, heille tulee puhua arvostavasti reilulla puheella ja ohjauksella. Nuoriso on kiinnostunut tappeluvideoista, joita somekanavissa riittää. Osa haluaa järjestää kahinoita ja kuvata niitä, Tossavainen sanoi.

Merkkivaatteet ovat nuorille entistäkin tärkeämpiä. Uusi ilmiö on myös koulun ulkopuolisten henkilöiden tekemät varkaudet kouluissa. Varkaiden mukaan lähtee merkkivaatteita, -jalkineita ja -tavaroita.

– Nuoriin käytetty euro on investointi tulevaisuuteen eikä menoerä. Kasvatusvastuu on vanhemmilla, ja eri toimijat tukevat vanhempia heidän kasvatusvastuussaan, rehtori Pertti Tossavainen tähdensi.

Aikuisten puuttumista kaivataan

– Nuorten mielestä aikuiset eivät puutu tarpeeksi asioihin, kun jotain tapahtuu. Jos ei yksin uskalla puuttua, niin sitten voi pyytää jotain toista aikuista avuksi, johtava nuorisotyöntekijä Ilkka Kanerva Vuosaaren seurakunnasta totesi puheenvuorossaan.

Ilkka Kanerva kertoi, että paikkoja, joissa nuorten mielestä tapahtuu huonoja asioita, ovat Meri-Rastila, kauppakeskuksen ympäristö, metroasemat ja kesällä Mustakivenpuisto.

– Positiivista muutosta on tapahtunut Lohikäärmeenpuistossa, Columbuksen sisällä ja myös Mustakivenpuistossa, kun vanhemmat alkoivat pitää siellä piknikkejä iltaisin, Kanerva totesi.

Kaikille avoimessa keskustelutilaisuudessa todettiin myös huomion arvoinen seikka: Helsingin nuorista 10 % asuu Vuosaaressa ja heistä 20 % tarvitsee erityistä tukea.

Teksti: Eppie Eloranta
Kuva: Helsingin poliisilaitos