Itsemittauspiste otettiin käyttöön terveysasemalla

Vuosaarelainen Eino Laine, 84, oli tyytyväinen itsemittausaseman toimintaan. Kuva: Marja Nyman

Vuosaarelainen Eino Laine, 84, oli tyytyväinen itsemittausaseman toimintaan. Kuva: Marja Nyman

Vuosaaren terveys- ja hyvinvointikeskuksen toiseen kerrokseen tullut automatisoitu itsemittauspiste otettiin käyttöön huhtikuun alussa. Sen avulla asiakas voi itse mitata useita terveyteen liittyviä asioita ennen vastaanotolle menoa.

Vuosaarelainen Eino Laine, 84, kokeili mittausta ensimmäisten joukossa.

– Tämä on oikein hyvä idea. Tämä varmasti auttaa ja nopeuttaa henkilökunnan työtä, Laine pohtii koneen antama tulosteliuska kädessään.

Piste on ”koppi”, johon asiakas menee istumaan. Kone neuvoo ensimmäiseksi valitsemaan kielen. Valittavissa ovat tällä hetkellä suomi, ruotsi ja englanti. Siitä eteenpäin kone ohjaa mittaamaan muun muassa verenpaineen, sykkeen, happisaturaation, lämmön, painon ja kehon koostumuksen. Kone mittaa myös suppean sydänfilmin eli EKG:n.

– Olen kohtuukuntoinen, joten käyttö on helppoa, mutta monella ikäiselläni saattaa olla vaikeuksia varsinkin, jos ei ole tottunut käyttämään elektronisia laitteita, Laine sanoo.

– Koneen antamat kirjalliset ohjeet vaihe vaiheelta ovat toimivat, mutta ääniohjaus voisi olla hyvä lisä, Laine lisää.

Ei korvaa ihmistä

Laitetta testasivat myös Vuosaaren terveysaseman ylilääkäri Joel Ketola (vasemmalla), MedicubeX:n toimitusjohtaja Vili Kostamo ja Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen. Kuva: Markus Snellman

Laitetta testasivat myös Vuosaaren terveysaseman ylilääkäri Joel Ketola (vasemmalla), MedicubeX:n toimitusjohtaja Vili Kostamo ja Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen. Kuva: Markus Snellman

Itsemittauspistettä esitteli terveysaseman ylilääkäri Joel Ketola.

– Mittausasema ei korvaa henkilöstöä, mutta se nopeuttaa työtä, kun jotkut perusarvot on mitattu jo ennen vastaanotolle tuloa. Henkilökunnalla on enemmän aikaa keskittyä varsinaiseen potilastyöhön, Ketola sanoo.

– Mittauslaite ei vielä sovellu aivan kaikille, kuten lapsille tai liikuntarajoitteiselle. Se ei myöskään ole omaehtoisesti käytettävissä. Käyttö on toistaiseksi tarkoitettu vastaanotolle tuleville potilaille, Ketola jatkaa.

Jos aika varataan puhelimitse, henkilökunta neuvoo saapumaan sen verran ajoissa, että potilas ehtii käydä mittaamassa alustavia tietoja. Mittaus kestää noin 5–10 minuuttia. Laitteen ulkopuolella on vastaanoton henkilökuntaa, jolta voi tarvittaessa pyytää apua ja opastusta.

Vientivalmis tuote

Itsemittauspiste on suomalainen tuote, jota tullaan markkinoimaan myös muualle Suomeen sekä ulkomaille. Kuva: Markus Snellman

Itsemittauspiste on suomalainen tuote, jota tullaan markkinoimaan myös muualle Suomeen sekä ulkomaille. Kuva: Markus Snellman

Itsemittauspiste on suomalainen tuote, jota tullaan markkinoimaan myös muualle Suomeen sekä ulkomaille. Sisätila on suhteellisen pieni, eikä sinne mahdu esimerkiksi pyörätuolilla.

Medicubex Oy:n toimitusjohtaja ja yrityksen toinen perustaja, lääkäri Vili Kostamo kertoo, että itsemittauspisteessä on jatkokehittämisen mahdollisuuksia.

– Vuosaari on pilottiterveysasema ja sen antamat tulokset auttavat kehittämään tuotetta edelleen. Opastuskieliä voidaan lisätä, ääniohjaus on tulevaisuudessa mahdollinen ja tuotteesta voidaan pidemmällä aikavälillä rakentaa myös suurempi versio, Kostamo mainitsee.

Laite ei edellytä tunnistautumista, ja mittauksen jälkeen tiedot hävitetään. Myöskään tulosteliuskassa ei ole henkilötunnistetietoja. Tällä taataan henkilön tietosuoja.

– Jos kokeilu osoittautuu toimivaksi ja muut terveysasemat ottavat sen käyttöön, se on tämänhetkisten suunnitelmien mukaan vuokrattavissa avaimet käteen -periaatteella. Hinta tulee olemaan muutamia kymmeniä tuhansia vuodessa, Kostamo kertoo.

Teksti: Marja Nyman