Vuosaarelainen Petri Pietiläinen otti vuoden luontokuvan

Vuoden 2020 luontokuva on Petri Pietiläisen Rakentaja.

Vuoden 2020 luontokuva on Petri Pietiläisen Rakentaja. Kuva: Petri Pietiläinen

Vuosaarelaisen Petri Pietiläisen otos pesää rakentavasta haarapääskystä valittiin vuoden 2020 parhaaksi luontokuvaksi. Voittaja paljastettiin lauantaina 17.10. Turussa järjestetyillä luontokuvafestivaaleilla.

Kilpailun tuomaristo luonnehti voittokuvaa taidokkaasti tallennetuksi hetkeksi haarapääskyn rakennusurakasta ja pesätarvikkeiden noudosta.

”Yleensä tämän linnun näkee vain lennossa, mutta tässä kuvaaja on onnistunut pääsemään samalle tasolle kohteen kanssa”, tuomaristo kehui Vuoden Luontokuvan harvinaista tilannetta.

Kilpailuun tuli 15 000 luontokuvaa 864 eri kuvaajalta. Vuoden Luontokuva -kilpailun pääpalkinto on 10 000 euroa.

Petri Pietiläinen aloitti valokuvaamisen 8-vuotiaana

26 vuotta Vuosaaressa Kallahden Vedenottamontiellä asuneen Petri Pietiläisen, 55, otos pesää rakentavasta haarapääskystä valittiin vuoden 2020 parhaaksi luontokuvaksi. Voittaja paljastettiin lauantaina 17.10. Turussa järjestetyillä luontokuvafestivaaleilla.

Pietiläinen otti Rakentaja-nimisen kuvansa toukokuisena aamuna vuonna 2019 Pikku Kallahden rannassa. Kisan voitosta ja 10 000 euron rahapalkinnosta hän sai kuulla syyskuussa, kun oli menettänyt jo toivonsa mahdollisesta voitosta.

– Oli hieno hetki, kun sain eräänä syyskuun alun sunnuntaina soiton, jossa minulle kerrottiin voitosta. Olin jo vähän luovuttanut, koska yleensä kuvaajalle ilmoitetaan mahdollisista Vuoden Luontokuva -palkinnoista jo muutamaa kuukautta aikaisemmin. Seuraavana aamuna herätessäni luulin nähneeni unta voitosta. Yksi unelmistani on nyt toteutunut, Pietiläinen toteaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Pete lumipyryssa Norja Hornoya huhtikuu 2010.

Petri Pietiläinen lumipyryssä Norjan Hornoyassa huhtikuussa 2010. Kuva: Tomi Muukkonen

It-alalla työskentelevä Pietiläinen aloitti valokuvaamisen jo 8-vuotiaana. Samoihin aikoihin hänellä heräsi kiinnostus lintuihin.

– Matkan varrella ovat lintuharrastus ja valokuvaus vaihdelleet ykkösharrastuksena. Lintuharrastukseni pääpaino on aina ollut lintujen muutonseurannassa. Viimeisinä vuosina on luontovalokuvaus syrjäyttänyt muutonseurannan ja olen keskittynyt kokonaan valokuvaukseen, Pietiläinen sanoo.

Pietiläinen kertoo, että Vuosaaressa on hyviä paikkoja luontokuvaukseen. Hänen kotilähiönsä suosikkikuvauspaikkoja ovat Uutela, Kallvik sekä Vuosaarenhuippu ja sen lähiympäristö. Koronan takia maaliskuussa etätöihin siirtynyt Pietiläinen on ehtinyt kuvata kuluneen vuoden aikana paljon.

– Tänä vuonna on kertynyt jo 110 kuvauspäivää. Kuvauspäivällä tarkoitan sitä, että olen saanut vähintäänkin yhden arkistointikelpoisen luontokuvan. Etätöissä pystyin käyttämään kevään ja kesän aamut valokuvaukseen.

Luontokuvaus on vienyt Pietiläistä pitkin maailmaa, vuonna 2021 tarkoituksena on lähteä vaimon kanssa Keniaan safarille. Vuoden Luontokuva -kilpailun voittorahoilla on tarkoitus rahoittaa tuota Afrikan matkaa, mutta koronatilanteen vuoksi matka saattaa siirtyä vuodella eteenpäin.

Viimeksi Pietiläinen oli ulkomailla kuvaamassa 2019, kun hän pääsi Norjan Huippuvuorilla toteuttamaan yhden haaveensa: jääkarhun elämän seuraamisen sen omassa ympäristössään. Ikimuistoisessa reissussa otettu kuva jääkarhusta valittiin maailman arvostetuimman luontovalokuvauskilpailun WPY:n (Wildlife Photographer of The Year) People’s Choice -kategorian finaaliin. Finaalissa on mukana 25 kuvaa eri puolilta maailmaa. Yleisö voi äänestää suosikkiaan vuoden 2021 helmikuuhun asti täällä.  Pietiläisen nettisivuilla voi tutustua hänen muihin luontokuviinsa: www.petripietilainen.fi.

Haastattelu: Antti Honkanen