Futistaituri Terholla hieno viikko Belgian huippuseurassa

Kuva: Royale Union Saint-Gillois

Belgian liigan runkosarjan päätöskierroksen tähdistökentälliseen valittu Casper Terho ampuu 20.4. Leverkusenia vastaan pelatussa ottelussa. Kuva: Royale Union Saint-Gillois

Veikkausliigan mestari HJK:sta viime kauden päätteeksi Belgian pääsarjan Royale Union Saint-Gilloisen (Union SG) riveihin siirtynyt vuosaarelainen Casper ”Cassu” Terho, 19, on ollut edustuskelpoinen belgijoukkueessaan tammikuusta alkaen. Alkuvuodesta Terho pelasi varsin vähän uudessa seurassaan, mutta viime viikolla vastuuta ja myös maaleja alkoi tulla lupaavaan tahtiin.

3,5 vuoden sopimuksen Belgiaan tehnyt Terho oli tietoinen, että ensimmäisellä kaudella peliminuutit tulevat olemaan kiven alla.

– Tiesin jo lähtiessä, että minuutteja ei tälle kaudelle välttämättä tule hirveästi. Ensimmäiset puoli vuotta menee yleensä totutellessa treeneihin ja pelitapaan sekä joukkuekavereihin tutustuessa, Terho miettii.

Nuoren pelaajan murtautuminen runkopelaajaksi Euroopan huipulle nousevassa seurassa ei ole helppoa. Union SG eteni kovatasoisessa Eurooppa-liigassa puolivälieriin Suomen maajoukkemaalivahti Lukas Hradeckyn edustamaa Bayern Leverkusenia vastaan, ja se taistelee tosissaan kohta päättyvän Belgian pääsarjan mestaruudesta.

– Lähdin tekemään kovasti töitä ja treeniä, mikä on sujunut suunnitelmien mukaisesti. Vielä on kovia ja tärkeitä matseja jäljellä tällä kaudella, joten saa nähdä, miten ne menevät ja mikä on oma roolini niissä, Terho sanoo.

Maali Hradeckyn selän taakse

Viime viikolla luottoa tulikin, kun vasenjalkainen Terho ensin torstaina 20.4. pääsi kehiin toisella jaksolla Leverkusenia vastaan ja sunnuntaina 23.4. oli Belgian liigan runkosarjan päätöspelissä KV Kortrijkia vastaan avauskokoonpanossa. Leverkusenia vastaan Terho ampui avausmaalinsa Union SG:n riveissä komealla kääntölaukauksella.

– Maali tuntui siistiltä totta kai. Oli myös hienoa, että omat vanhemmat olivat katsomossa näkemässä sen. Toki halusimme tehdä lisää maaleja ottelussa, joten siinä hetkessä ajattelin, että pallo keskelle ja lisää byyrejä, Terho kertaa 1–3-kavennusmaaliaan 1–4 päättyneessä pelissä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Kuva: Royale Union Saint-Gillois

Union SG:n pelaajat kiittävät kannattajiaan kauden viimeisen Eurooppa-liigan ottelun jälkeen. Kuva: Royale Union Saint-Gillois

Terho ehti jutella Suomen maajoukkueen kapteeni Lukas ”Luke” Hradeckyn kanssa hetken aikaa pelin jälkeen. Leverkusen eteni yhteistuloksella 5–2 Eurooppa-liigan välieriin AS Romaa vastaan.

– Vaihdoimme pelipaidat keskenämme. Sanoin Lukelle, että voittakaa koko turnaus, jotta ei turhaan teille hävitty, Terho muistelee kohtaamista eurooppalaisten futismaalivahtien eliittiin lukeutuvan Hradeckyn kanssa.

Lisääntynyt vastuu tuottaa maaleja

Sunnuntain liigaottelussa Terho jatkoi maalitehtailuaan, kun oikeana wingbackina operoinut juoksukone ampui vasurillaan kaksi maalia 2–4-voitto-ottelussa KV Kortrijkiä vastaan. Ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa Belgiassa olleen ja koko ottelun pelanneen Terhon 2–3-maali jäi ottelun voitto-osumaksi.

– Fiilikset olivat korkealla, kun pääsin avauskokoonpanoon ja pääsin vielä viimeistelemään pari häkkiä. Tärkeintä oli kuitenkin joukkueemme voitto ja nouseminen tasapisteisiin sarjakärjen kanssa. Nyt mestaruus on omissa käsissämme, Terho iloitsi Belgian liigan runkosarjan päätöspelin jälkeen.

Royale Union Saint-Gilloisen ja Casper Terhon tavoitteena on tämän kauden päätteeksi kirkastaa viime kauden Belgian pääsarjan hopea kullaksi. Suomessa Terho ehti saavuttaa kolme Suomen mestaruutta HJK:n riveissä ja saada myös minuutteja alle europeleissä. Belgian liiga eroaa Suomen vastaavasta varsinkin pelitempossa.

– Belgiassa mennään paljon päästä päähän koko pelin ajan, ja intensiteetti on korkeampi kuin vaikkapa Suomessa, Terho vertailee.

Suomalaista maitoa ikävä

Kuva: Royale Union Saint-Gillois

Casper Terho on saanut loppukaudesta näytönpaikkoja Belgiassa ja käyttänyt ne erinomaisesti. Kuva: Royale Union Saint-Gillois

Uuteen asuinmaahansa Puistopolun peruskoulun liikuntaluokan kasvatti vakuuttaa sopeutuneensa hyvin.

– Olen sopeutunut tänne ihan kivasti ja saanut hyvän startin uusiin kuvioihin. Moni asia Belgiassa toimii kuten Suomessakin. Olen toki joutunut opettelemaan monia asioita arkielämässä, kun nyt muutin ensimmäistä kertaa asumaan yksin. Eniten ikävä on suomalaista maitoa, sillä samanlaista en ole täältä kaupoista löytänyt, Belgian liigan runkosarjan päätöskierroksen tähdistökentälliseen valittu Terho nauraa.

Yksin vuokra-asunnossa kymmenen kilometrin päässä seuransa treenikeskuksesta asuvan suomalaisnuorukaisen viikkoon kuuluu yleensä yksi tai kaksi ottelua ja muina päivinä treenit. Vapaapäiviä on keskimäärin yksi per viikko, ja viikon aikataulut määräytyvät pääasiassa pelien mukaan.

– Aamupäivä menee yleensä treenikeskuksessa treenatessa. Siellä saan myös aamupalan ja lounaan, koska seuralla on oma kokki. Iltapäivät ja illat vietän pääosin kotona, Terho kuvailee arkeaan Belgiassa.

Nuorten maajoukkueen mukana

Armottomana harjoittelijana tunnettu Suomen nuorisomaajoukkueiden vakiokasvo treenaa usein omatoimisesti vapaa-ajallaan myös Belgiassa.

– Lisäksi välillä käyn joko yksin tai kavereiden kanssa esimerkiksi Antwerpenissä tai Brysselissä ostoksilla tai muuten vaan tutustumassa paikkoihin. Katselen myös jonkin verran jalkapalloa, Netflixistä leffoja tai pelaan Pleikkaa kavereiden kanssa tai yksin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…
HJK:ssa pelaava Casper Terho kannustaa kaikkia junioreita harrastamaan monipuolisesti eri lajeja mahdollisimman pitkään, jos se on vain mukavaa ja mahdollista. – Jääkiekossa sain muun muassa kehitettyä peliälyä ja pienen tilan nopeaa ratkaisukykyä. Valmentaja Juha Lindin monipuoliset harjoitteet loivat hyvän pohjan fysiikan kehittämiseen myös jalkapallon puolella, kuvassa Heteniityn urheilukentän kuntoilupaikalla treenaava Terho sanoo. Kuva: Antti Honkanen

Casper Terho Heteniityn urheilukentän kuntoilupaikalla alkuvuodesta 2022. Kuva: Antti Honkanen

Terho oli maaliskuussa Suomen U21-maajoukkueen harjoitusleirillä Turkissa. Maajoukkueen edustaminen on hänelle kunnia-asia, mutta samalla myös oiva tilaisuus päästä näkemään suomalaisia pelikavereitaan, koska ”maajoukkueessa on hyvä meininki”.

Kesällä treeniä Vuosaaressa

Tulisesta vasuristaan tunnetun Terhon keskittyminen on nyt suunnattu täysillä Belgian liigan ylempään loppusarjaan, johon Union SG lähtee maalieron erotuksella kakkospaikalta tasapisteissä sarjakärki KRC Genkin kanssa. Ylemmässä loppusarjassa pelaa runkosarjan neljä parasta joukkuetta kaksinkertaisen sarjan toisiaan vastaan, eli Union SG:llä on vielä kuusi ottelua aikaa nousta Belgian mestariksi.

Vielä ei tiedetä, onnistuuko Casper Terhon saavuttaa neljättä kautta putkeen liigamestaruus edustamassaan joukkueessa, mutta se on varmaa, että kesällä hänet nähdään tutuissa maisemissa Vuosaaressa, jossa vanhemmat ja pikkusisko yhä asuvat.

– Kun tulen lomalla Suomeen, niin omatoiminen treenaaminen Kartanolla ja Hettarilla on suunnitelmissa. Molemmat kentät ovat tuttuja ja lähellä sydäntä, Terho laukoo empimättä.

Teksti: Antti Honkanen