Vuosaaressa futisoppinsa saanut puolustaja Eva Nyström vakiinnuttanut paikkansa Ruotsissa ja Helmareissa

Kuva: Peter Jonsson

Eva Nyström on tukholmalaisen Hammarby IF:n luottopuolustaja. Kuva: Peter Jonsson

Vuosaaressa varttunut jalkapalloilija Eva Nyström, 23, edustaa kolmatta kauttaan tukholmalaista Hammarby IF:ää. Nyström kellottaa ruotsalaisjoukkueen topparina illasta toiseen täysiä minuutteja, myös naisten maajoukkueessa eli Helmareissa on viime aikoina tullut mukavasti vastuuta.

– Olen viihtynyt hyvin Hammarbyssä ja koen kehittyneeni paljon täällä ollessani. Olen  iloinen, että olen ammattimaisessa ympäristössä, jossa seura arvostaa ja satsaa myös naisten joukkueeseen, FC Viikinkien kasvatti kertoo.

Nyströmin oikeustieteen opinnot ovat tauolla, tällä hetkellä hän opiskelee huippu-urheilijoille laadittuja kauppatieteen kursseja ruotsalaisen yliopiston kautta.

– Kurssit ovat siis ainoastaan haettavissa, jos on urheilija. Nämä opinnot on todella helppo yhdistää urheilun kanssa, hyvästä pelinlukutaidostaan sekä tarkoista syötöistään tunnettu Nyström sanoo.

Ruotsissa vuodesta 2019 jalkapalloa pelanneen Nyströmin mielestä ruotsalainen futis on suomalaista jalkapalloa fyysisempää ja nopeampaa, lisäksi länsinaapurimme fanikulttuuri on omassa luokassaan.

Cup-huumaa kannattajien kanssa

Hammarbyn naiset juhlivat maanantaina 5.6. voitetun Ruotsin cupin mestaruutta 28 vuoden tauon jälkeen yli 17 000 katsojan edessä.

Hammarbyn naiset juhlivat maanantaina 5.6. voitetun Ruotsin cupin mestaruutta 28 vuoden tauon jälkeen yli 17 000 katsojan edessä. Kuva: Peter Jonsson

Jotain ruotsalaisen naisjalkapalloilun arvostuksesta kertoo maanantaina 5.6. pelattu Hammarbyn ja Damallsvenskania johtavan Häckenin Ruotsin cupin finaali, joka veti Tele2 Arenalle peräti 17 623 katsojaa. Ottelu päättyi Hammarbyn 3–0-voiton myötä Nyströmin joukkueen riemujuhliin yhdessä kannattajien kanssa. Finaalin tunnelma ja voitonjuhlat olivat yksi suomalaispuolustajan mieleenpainuvimmista jalkapallokokemuksista tähän saakka. Cupin voitto oli joukkueen ensimmäinen 28 vuoteen, mikä näkyi tuhansien ihmisten ilonpurkauksina.

– Stadion oli täynnä meidän faneja, valkoista ja vihreää oli joka puolella. Katsojat kannustivat ja huusivat koko pelin ajan. Oli todella hienoa voittaa titteli ja juhlia kaikkien fanien kanssa. Tunnelma oli huikea, ja varsinkin kun teimme maalit toisen puoliajan alkupuolella, niin tunnelma vain parantui. Kun tuomari vihelsi pelin päättyneeksi, niin monta tuhatta fania juoksi kentälle juhlimaan kanssamme, vuonna 1999 syntynyt Nyström kertaa.

Pokaalia pääsivät nostamaan myös kaksi Nyströmin suomalaista seurakaveria, maalivahti Anna Tamminen sekä hyökkääjä Adelina Engman. Hammarbyn seuraava tavoite on voittaa pääsarja Damallsvenskan, jossa se on tällä hetkellä kolmantena. Yksi tavoite on lunastaa kauden päätteeksi Champions League -paikka. 

Kesällä treeniä Vuosaaren kentillä

Eva Nyström on viihtynyt Tukholmassa, jalkapallo-oppinsa hän kuitenkin sai lapsena vuosaarelaisessa FC Viikingeissä. Kuva: Peter Jonsson

Kesällä Nyström tullaan näkemään usein myös vanhoilla kotikulmillaan Itä-Helsingissä, sillä hänen perhettään ja läheisiään asuu yhä täällä.

– Vietän usein lomiani Vuosaaressa. Tykkään käydä potkimassa kotikentillä Hettarilla sekä Kartanolla, joilla minut voi ehdottomasti kesällä nähdä, toteaa Nyström, joka on fyysisesti vahva ja moderni puolustaja.

Maajoukkueen vakiokalustoon nykyisin kuuluvalla Nyströmin henkilökohtaisena tavoitteena on pelata vielä suuremmista voitoista ja titteleistä, mikä merkitsee jossain vaiheessa siirtymistä suurempaan eurooppalaiseen seuraan. Maajoukkueen kanssa seuraava etappi on syksyllä alkavat Nations Leaguen ottelut, joissa Helmarit on samassa lohkossa Romanian, Slovakian ja Kroatian kanssa. Suomella on B-liigan lohkovoittoon realistiset saumat, eikä päämäärä jää Vuosaaressa varttuneen puolustajan voitontahdosta kiinni.

Suomessa FC Viikinkien lisäksi PK-35:ssä ja Ruotsissa Hammarbyn lisäksi AIK:ssa sekä Umeå IK:ssa pelannut Eva Nyström on mainio esimerkki siitä, että Vuosaaresta voi ponnistaa aina jalkapallomaajoukkueeseen saakka.

– Uskokaa unelmiinne! Nyström lähettää vuosaarelaisille futisjunioreille terveisensä.

Haastattelu: Antti Honkanen
Kuvat: Peter Jonsson