Mielenkiintoista kotiseutuhistoriaa koululaisille

Rannikkopiirin kansakoulu.

Bussi vuonna 1951 valmistuneen Rannikkopiirin kansakoulun pihalla Heteniityntiellä. Koulu on nykyään Vuoniityn peruskoulu.

Osallistuin ala-asteen teemaviikkoon pitämällä esitelmän oppilaille Vuosaaren historiasta ja kerroin, miten Vuosaari on kehittynyt vuosien saatossa. Tutkimme vanhoja karttoja Vuosaaresta sekä kuvia siitä, miltä Vuosaari näytti ennen sen liittämistä Helsingin kaupunkiin 1966.

Oppilaat esittivät kysymyksiä ja tiesivät myös vanhoista asioista, esimerkiksi mikä oli ”vellikello”, joka sijaitsi Vuosaaren kartanolla. Kartanon tallirenki soitti vellikelloa aamuisin, lounasaikaan sekä iltapäivällä, jotta kartanon työntekijät tiesivät työpäivän kulusta. Siihen aikaan ihmisillä ei ollut herätyskelloja.

Kahden muun ryhmän kanssa kiersimme Vuosaaren kartanon alueella, jossa olen itse asunut vuodesta 1957 vuoteen 1975. Vuosaaren kartanon päärakennuksen vieressä sijaitseva jykevä kivilohkareista tehty jääkellari kiinnosti oppilaita. Oppilaitten kommentit olivat: – Onko tämä bunkkeri? – Onko tämä se kylmäkellari? Jääkellarin kupeeseen on joulukuussa vuonna 2017 pystytetty jatkosodan ilmapuolustuksen muistomerkki.

Anna-Maija Virta, Sjökullan 160-vuotiaan kalastajatorpan toimikunnan vetäjä, antoi meille mahdollisuuden vierailla 16.4. torpalla Ison Kallahden puistossa. Anna-Maija Virta kertoi oppilaille torpan historiasta ja sen asukkaista. Vuosaaren kartassa vuodesta 1873 näkyy kyseinen torppa ensimmäistä kertaa.

Oppilaat totesivat, että torpassa tuoksuu niin kuin isoäidin luona tai mökillä. Oppilaat olivat kiinnostuneita torpasta ja esittivät kysymyksiä. Saimme myös nauttia mehua ja keksejä.

Kysyin oppilailta, olisivatko he halunneet asua torpassa silloin kun siellä ei ollut sähköä, vettä eikä sisävessaa. Ainoastaan yksi oppilaista olisi halunnut asua siellä, mikäli hänellä olisi ollut ”läppäri”!

Anna-Maija Virta kertoi vielä oppilaille Vuosaari-Seurasta, sen toiminnasta ja tarkoituksesta. Sjökullan torppa on tänä päivänä Vuosaari-Seuran omistuksessa. Sjöblomin kalastajaperheen muinainen kotitalo toimii nyt asukastalona ja yleisötilaisuuksien pitopaikkana.

Ala-asteen opettaja Ann-Sofi Gull keräsi oppilaiden mielipiteitä Vuosaari-teemaviikosta.

Tässä oppilaiden mielipiteitä Vuosaari-teemaviikosta:

– Vuosaari-viikko oli opettavainen ja mielenkiintoinen, opimme paljon Vuosaaresta.

– Oli hauskaa liikkua sekä tehdä erilaisia asioita eikä ainoastaan katsoa filmipätkiä.

– Oli hauska kuvata, piirtää ja maalata kuva Vuosaaresta.

– Oli mukava käydä Vuosaaren kartanon alueella ja saada tietää jotain vanhasta Vuosaaresta.

– Mielenkiintoista oli nähdä, missä on käyty sotaa Vuosaaressa.

– Meillä oli hyvä opas Vuosaaren kartanolla. Hän oli itse asunut Vuosaaren kartanossa ja me saimme kuulla paljon asioita.

– Sjökullan torppa oli mielenkiintoinen kohde. Oli kiva saada kuulla ihmisistä, jotka olivat aiemmin asuneet Vuosaaressa.

– Mielenkiintoisia ja kauniita näkymiä. Vuosaaren huipusta on hyvät näkymät.

– Luontokoulu Kallahden rannalla inspiroi minua pelastamaan luontoa.

– Ei ole minun juttuni olla metsässä. Kävelimme pitkään ja jalkoihin sattui.

Ruotsinkielisen ala-asteen Vuosaari-teemaviikko oli minullekin antoisa ja mieluinen, koska sain kertoa oppilaille minun lapsuuteni Vuosaaresta ja Nordsjön kartanosta, jossa äitini isä Otto Sandberg toimi seppänä vuodesta 1928 lähtien.

Järvenpäässä 2.5.2019
Maj-Britt Ostrow