Voimaannuttavat ristipistot esillä Merirastissa

”Pienet ihmeet”.

”Pienet ihmeet”.

Kulttuuritila Merirastissa on vuoden vaihteessa esillä käsitöitä, joissa kädentaitoihin yhdistyy tunne ja asenne. ”Voimaa”, julistaa yksi ristipistotyö, ”Kuule juuri nyt ei käy” toteaa toinen napakasti, kolmannessa toiveena on ”Sinnesro” (Mielenrauhaa).

– Olin keväällä todella väsynyt ja stressaantunut ja sain idean tehdä itselleni voimataulun ristipistoin, kertoo Sjökullan torpan käsityöpajan vetäjä, kuvataide- ja teatterialalla työuransa tehnyt Heli Hyytiä.

Käsityöpajoissa ovat syntyneet Sjökullan torpan pihapiirissä viime vuosina nähdyt leikkimieliset pääsiäis- ja joulukoristelut, joita monet vuosaarelaiset pysähtyvät ihailemaan ja kuvaamaan. Tällä kertaa Vuosaari-Seuran käsityöläisporukka innostui tekemään kukin omia voimauttavia ristipistotöitään. Ei kuitenkaan tarvitse huolestua: energinen tiimi on totta kai tänäkin vuonna rakentanut myös jouluisen somistuksen torpan pihaan.

– Teimme ristipistotöitä tosissaan, mutta emme tosikkomaisesti. Jokainen työ on ajatuksella tehty ja kukin on valinnut ne sanat, jotka ovat itselle juuri nyt tärkeitä. Ja sitten vaan mielikuvitukselle valta ja liika kontrolli pois, Hyytiä kuvaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

"Voimaa".

”Voimaa”.

Näillä opeilla syntyi koskettava ja hauska näyttely, jonka jokainen työ on omannäköisensä. Kokemus oli tekijöille sananmukaisesti voimaannuttava.

– ”Herkkyys ei ole heikkoutta” -voimalause on auttanut itseäni myöhemmällä iällä. Häpesin lapsena, nuorena ja vielä aikuisenakin, kun aloin herkästi itkeä suuttumuksen tai väärinymmärretyksi tulemisen takia. Pidin sitä heikkoutena. En pidä enää! kertoo yksi tekijöistä.

Toinen osallistuja kuvaa:

– Pieni ankanpoikanen löytyi kierrätyskeskuksen ilmaiskorista. Pienellä kirjailutuunauksella siitä syntyi ”Pienet ihmeet”. Pienet, arkiset asiat ovat tärkeitä, ne pitää vain huomata.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

”Empati”.

”Empati”.

Kolmas kiteyttää ristipistojen voiman näin:

– Se jo helpottaa, kun päästät suustasi ulos voimasanan – ainakin pikkuasioissa. Mutta auttaa vielä enemmän, kun kirjoitat sen paperille tai ompelet sen kirjain kirjaimelta ristipistoin.

Työt ovat esillä ainakin loppiaiseen saakka.

Kulttuuritila Merirasti Meri-Rastilan torin laidalla on auki ke ja to klo 13–17 ja la klo 11–15 (kiinni la 23.12.).

Teksti: Päivi Kärnä
Kuvat: Maija Narinen

Sinun Meri-Rastilasi – näytä se kuvin!

Pro Meri-Rastila ja Kulttuuritila Merirasti järjestävät valokuvaillan, jossa jokainen voi saada esille omat huippukuvansa kotikulmilta.

Millainen on sinun Meri-Rastilasi? Lähetä kuvasi mukaan Meri-Rastila -kuvakavalkaadiin, joka esitetään 11.1. klo 18 Kulttuuritila Merirastissa. Voit lähettää 1–4 kuvaa ja halutessasi voit kertoa niistä kuvien katselutilaisuudessa.

Lähetäthän kuvasi 6.1.2024 mennessä kulttuuritilamerirasti@gmail.com

Kirjoita viestiin kuvaajan nimi tai nimimerkki ja kuvan tai kuvasarjan nimi. Nimeä kuvatiedostot omalla nimelläsi tai nimimerkillä ja numeroi ne haluamaasi esitysjärjestykseen: oma_nimi1, oma_nimi2, oma_nimi3, oma_nimi4