Vuosaarelaiset koululaiset pääsivät kansanedustajiksi Nuorten parlamenttiin

Vuosaarelaiset koululaiset pääsivät päiväksi kansanedustajiksi Nuorten parlamenttiin. Päivän lopuksi vuosaarelaisnuoret tapasivat kansanedustaja Eveliina Heinäluoman. Kuvassa vasemmalta Oskar Suominen, Kia Kosonen ja Eveliina Heinäluoma.

Vuosaarelaiset koululaiset pääsivät päiväksi kansanedustajiksi Nuorten parlamenttiin. Päivän lopuksi vuosaarelaisnuoret tapasivat kansanedustaja Eveliina Heinäluoman. Kuvassa vasemmalta Oskar Suominen, Kia Kosonen ja Eveliina Heinäluoma.

Perjantaina 14. huhtikuuta vietettiin eduskunnassa Nuorten parlamentin päivää. Nuorten parlamentti on päivä, jossa suomalaisilla  yläkoululaisilla on mahdollisuus toimia päivä kansanedustajina. Päivän aikana osallistujat voivat esittää omia kysymyksiään ministereille ja kansanedustajille.

Vuoniityn peruskoulusta Vuosaaresta Nuorten parlamenttiin osallistui kaksi oppilasedustajaa ja yksi toimittajaoppilas. Edustajina olivat Oskar Suominen ja Kia Kosonen. Toimittajana päivässä oli Laura Sjargi. Päivän aikana nuoret saivat paljon elämyksiä ja hyviä muistoja. Ensiksi osallistujia  jännitti, mutta tapahtumaa odotettiin myös innolla.

Päivä alkoi valiokuntien kokouksella ja kansanedustajien haastatteluilla. Niiden jälkeen oli edessä täysistunto. Kun valiokunnat ja täysistunto olivat ohi, osallistujat olivat todella tyytyväisiä ja iloisia. Ainoa ongelma oli, että aikaa ei ollut tarpeeksi.

– Päivä sai ajatukset liikkeelle ja kaikki oli sujuvasti järjestetty, kertoi edustajana päivässä mukana ollut Oskar Suominen täysistunnon jälkeen.

Kun päivä alkoi loppua, Vuoniityn peruskoulun edustajat saivat haastatella Eveliina Heinäluomaa. Heinäluoma on sosiaalidemokraattien puolueen kansanedustaja, ja hän on ainoa Itä-Helsingin edustaja eduskunnassa. Keskustelimme hänen kanssaan Itä-Helsingin maineesta ja siitä, miten vähän täältä on edustajia.

– Kun ihmisten ääni ei kuulu pitkään aikaan, hän lakkaa uskomasta, että hänen äänensä vaikuttaa, sanoo Heinäluoma Itä-Helsingin huonosta edustuksesta eduskunnassa, matalasta äänestysprosentista ja maineesta.

Teksti ja kuva:
Laura Sjargi,
Vuoniityn peruskoulun 7A-luokka