Mitä tapahtuu Venäjällä, tapahtuu Vuosaaressa

Teatteriryhmä Helsinki 98:n lavastaja Pavel Semchenko on kotoisin Pietarista, josta hän pakeni Helsinkiin Venäjän aloittaman hyökkäys-sodan alkamisen jälkeen.

Teatteriryhmä Helsinki 98:n lavastaja Pavel Semchenko on kotoisin Pietarista, josta hän pakeni Helsinkiin Venäjän aloittaman hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Kuva: Miira Sippola

Tapaan teatteriryhmä Helsinki 98:n ohjaajan ja lavastajan Vuosaaren vanhan lukiorakennuksen aulassa.

– Teemme teatteria sen selittämiseksi, miksi 24.2.2022 (Venäjä hyökkäsi Ukrainaan) tapahtui. Suomessa ei tunneta Venäjää. Totta kai myös jaamme shokkia, jonka sota aiheutti. Ja propagandaa, joka sodan myötä laajeni ja alkoi kasvaa.

Ohjaaja pysyttelee vaaran vuoksi nimettömänä, lavastaja Pavel Semchenko on kotoisin Pietarista. Hän pakeni Helsinkiin Venäjän aloittaman hyökkäyssodan Ukrainaan alkamisen jälkeen.

– Olen tehnyt töitä visuaalisten alojen taiteilijana 35 vuotta. Jos olisin jäänyt Pietariin, istuisin kotona neljän seinän sisällä voimatta sanoa ja tehdä mitään. Tai jos sanoisin ja tekisin siellä, istuisin neljän seinän sisällä, vankilassa.   

Venäjällä taide on vaarallista. Päättävissä asemissa olevat käyvät teatterissa ja seuraavat taidetta, vapaan ajattelun ja tunteiden ilmaisua ja käsittelyä. Koetulla on vaikutusta päätöksiin. Siksi taiteilijat pitää Venäjällä nyt eliminoida.

Helsinki 98 -teatterin nimi tulee Vuosaaren postinumerosta 00980. Teatteriryhmän näyttämö sijaitsee Vuosaaren vanhassa lukiorakennuksessa.

– Olemme niin kiitollisia tilastamme – tämä on vapauden tyyssija. Ylipäätään itä on ihan paras! taiteilijat ylistävät.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Sinkkipoikien mainosjuliste on pysäyttävä.

Sinkkipoikien mainosjuliste on pysäyttävä.

Teatterin repertuaariin kuuluu kaksi näytelmää, jotka perustuvat Nobel-kirjailija Svetlana Aleksijevitšin toteen pohjautuviin romaaneihin: Neuvostoihmisen loppu ja Sinkkipojat.

Vanhassa lukiorakennuksessa on esitetty ja koettu jo 87 loppuunmyytyä näytöstä, joita on käynyt katsomassa jo lähes 5 500 katsojaa.

Helsinki 98 -ryhmä koostuu teatterialan ammattilaisista. Niin kauan kuin liput myyvät, esittämistä jatketaan.

– Meillä Suomessa ei ole sellaista yhteiskunnallisen teatterin perinnettä kuin monessa muussa maassa. Svetlana Aleksijevitšin romaaneihin perustuvia näytelmiä esitetään Euroopassa nyt monilla kansallisilla näyttämöillä. Helsinki 98 -ryhmä tarjoaa paikan yhteiskunnalliselle teatterille.

– Mitä Venäjällä sitten tapahtuu juuri nyt? kysyn.

Ohjaaja ja lavastaja katsovat toisiaan.

– Meneillään on samanlainen propaganda kuin Neuvostoliiton aikana. KGB:n agenttien vanhat metodit on kaivettu esiin. Televisiossa lietsotaan pelkoa joka päivä. 10-vuotias lapseni oli vahingossa nähnyt uutiset, joissa peloteltiin länsimaiden aloittaman kolmannen maailmansodan uhalla. Sain vakuutella lapselle monta päivää, ettei ydinsota ole alkanut, ohjaaja kertoo.

Naapurinamme on suuri tuntematon. Helsinki 98 tekee sitä tunnettavammaksi. Ryhmä on alkanut harjoitella uutta esitystä nyt myyvien rinnalle.

– Tulkaa katsomaan, kutsuvat lavastaja ja ohjaaja.

Lisätiedot Helsinki 98:n tämänhetkisistä näytöksistä: fienta.com/fi/s/neuvostoihmisen-loppu-24125 ja fienta.com/fi/sinkkipojat-naytelma-sodasta-106160 Ensi-iltansa 29.10.2024 saava Lähinaapuri-näytelmä: fienta.com/fi/s/lahinaapuri-27102

Teksti: Miira Sippola