
Andrei Kazakov kädessään CRYOTRON 8.0% -voitto-olut ja Nordic Homebrew Championship 2025 -kilpailun voittodiplomi.
Vuosaarelaisen Andrei Kazakovin olutharrastuksesta ei ehkä voi enää puhua harrastuksena, sillä miehen Spiritual Healing Brewery -kotipanimon CRYOTRON 8.0% -olut valittiin marraskuussa Norjassa pidetyssä Nordic Homebrew Championship 2025 -kilpailussa pohjoismaiden parhaaksi kotiolueksi. Voitto huipentui siihen, että Kazakov pääsee tekemään oman 4 000 litran kaupallisen oluen omalla reseptillään Nils Oscar -panimolla Ruotsissa. Tässä haastattelussa IT-projektipäällikkönä työskentelevä Kazakov kertoo, miten päätyi tekemään olutta kotonaan Vuosaaressa.
15 vuotta Meri-Rastilassa asuneen Kazakovin olutharrastus käynnistyi kunnolla vuonna 2020 korona-aikaan, kun etätyöt alkoivat ja hän pelkäsi, ettei pääsisi ostamaan erikoisoluita yhtä helposti kuin ennen.
– Olin jo ennen sitä käsityöoluiden ystävä: kiertelin olutfestivaaleilla ja järjestimme ystäväporukassa eri tyylien maistiaisia. Oluiden tyylien kirjo on yllättävän laaja, joten uutta kokeiltavaa riitti aina. Suosikkejani olivat NEIPAt ja IPAt, joten päätin, että ensimmäinen itse tekemäni olut olisi hazy NEIPA brew-in-a-bag -menetelmällä. Nyt voin sanoa, että se oli varsin kunnianhimoinen valinta aloittelijalle.
Hazy NEIPA on voimakkaasti humaloitu, samea olut, joka väriltään muistuttaa appelsiinimehua ja jonka aromi on pehmeä ja raikas.
Youtubesta oppia
– Ryhdyin toimeen, katselin Youtubesta videoita ja selvitin, mitä tarvikkeita oluen panemiseen tarvitaan. Hobby Hallista hankin 15 litran kattilan ja muualta tarvittavat tarvikkeet: mäskäyspussin, maltaat, hiivan, humalat, jäähdytyskierukan, desinfiointiaineen, mittarin, pullonkorkit ja -koneen sekä käymisastian, Kazakov luettelee.
Oluen valmistaminen oli hauskaa, mutta välillä Kazakov mietti, tekeekö kaiken oikein. Youtube-videoita tuli katsottua uudelleen ja uudelleen. Kun vierre oli valmis ja hiiva lisätty, alkoi jännittävä odotus. Tuore oluiden valmistaja ei nukkunut kunnolla ensimmäisen yönä odottaessaan käymisen alkamisen ensimmäisiä kuplia.
– Kun käyminen oli valmis, edessä oli pullotus, johon käytin panimosokeria hiilihapotukseen. Samalla aloin miettiä, minkä nimen ja etiketin oluelle antaisin. Syntyi ajatus omasta panimosta. Nimeksi tuli Spiritual Healing Brewery. Nimen voi tulkita monella tavalla, mutta hevimusiikin ystävät varmasti tunnistavat viittauksen, Kazakov kertoo.
Eka satsi hapettui

Kotipanimon olutta tuloillaan.
Ensimmäinen pullo omaa, ”maailman parasta” olutta oli jännittävä hetki. Lopputulos ei kuitenkaan ollut aivan toivottu: olut oli hyvin hiilihapotettu ja humalat maistuivat, mutta väri oli jostain syystä ruskea.
– Onneksi internet pelasti. Sain nopeasti selville, että olut oli hapettunut. Liityin myös kotiolutharrastajien Facebook-ryhmään, jossa kokeneet panijat antoivat hyviä neuvoja – erityiskiitos Jani Hietalalle. Vaikka olut oli mitä oli, kaverit kannustivat ja kotipanimon toiminta jatkui.
Alkuun päässyt Andrei Kazakov päätti parantaa prosessia ja hankki hiilidioksidipullon, kegin sekä uuden 40 litran panimokattilan. Vaikka hankinnat olivat suuri investointi, ne helpottivat tekemistä ja paransivat lopputulosta selvästi. Ajan myötä kotipanimon pitäjä hankki paljon muutakin varustetta hurahtaessaan olutharrastukseen, esimerkiksi peruskäymisastiat vaihtuivat laadukkaampiin versioihin ja kotiin ostettiin erillinen jääkaappi oluen jäähdytystä varten. Onneksi käytettyä tavaraa löytyi hyvin harrastajien ryhmistä, mikä auttoi pienentämään harrastuskustannuksia.
Onnena liian pieni autotalli
– Minulla kävi siinä mielessä hyvä tuuri, ettei autoni mahtunut autotalliin, joten autotallista syntyi täydellinen panimotila. Sinne mahtuvat kaikki tarvikkeet hyvin, eikä tarvitse vallata keittiötä tai saunaa, Kazakov toteaa.
Panopäivä on aina tekijälleen työläs projekti, johon kuluu helposti puoli päivää. Mallasrouhinta, mäskäys, keitto, jäähdytys, hopstand (humalien lisääminen kuumaan vierteeseen keiton jälkeen), siirto käymisastiaan – ja bonuksena kaiken pesu. Puhtaus on tärkeää onnistuneen oluen kannalta.
– Vaikka alkuun kaikki tuntui monimutkaiselta, kotipaneminen on hauska ja luova prosessi. Kaikki vaikuttaa lopulliseen makuun: raaka-aineet, erilaiset hiivat, vesi, kemia, humalat ja ennen kaikkea aika. Olut voi muuttua täysin toisenlaiseksi, vaikka reseptiä muuttaisi vain vähän. Kaikkien tyylien reseptejä löytyy netistä runsaasti, mutta ajan myötä jokainen kotipanija alkaa kehittää omat suosikkireseptinsä ja -tyylinsä, Kazakov miettii.
Valmistettuna jo yli 90 eri olutta

Andrei Kazakovin Spiritual Healing Breweryn juomia.
Tähän mennessä Andrei Kazakov on valmistanut jo yli 90 erilaista olutta omilla resepteillä. Mukaan mahtuu IPA- ja NEIPA-tyylejä, sour-oluita, stoutteja, pilsnereitä, lagereita ja myös siidereitä. Jokaiselle on tehty oma etiketit, ja kaikki oluet on rekisteröity Untapped-ohjelmaan. Ohjelman kautta oluita voi arvioida ja seurata, millainen lopputulos on ollut.
Matkan varrella Kazakov on osallistunut useisiin eri kilpailuihin, muun muassa valtakunnallisiin Olutliiton ja Himabissen kisoihin, joista hän on saanut diplomit.
– Ensimmäinen merkittävä voitto tuli Pikkulintu -olutravintolan KEKE-kilpailussa vuonna 2024. Kilpailun voittaja pääsee tekemään kaupallisen oluen panimossa, ja oma Hazy NEIPA -olueni Father, We’re Out of Beer valittiin voittajaksi. Olut pantiin lappeenrantalaisella panimo Tujulla, ja se päätyi myyntiin ravintoloihin sekä festareille Kardinaalimunaus -nimellä.
Tänä vuonna Andrei Kazakovin oluelle tuli voitto Olutliiton vuosittain järjestämässä valtakunnallisessa kotiolutkilpailussa.
– Kolme oluttani pääsi finaaliin (enintään neljä eri tyyliä per osallistuja): passionhedelmä-sour, hazy NEIPA ja DIPA. Voitto tuli DIPA-oluellani CRYOTRON 8.0%. DIPA tulee sanoista Double IPA tai Imperial IPA. Double viittaa siihen, että humalaa ja mallasta on jonkin verran enemmän kuin perus-IPA:ssa. Koostumukseen ei ole tarkkaa sääntöä, mutta yleinen ajatus on, että kaikki on kaksinkertaista tai ainakin reilumpaa. Hyvä DIPA ei ole pelkkä humalapommi: sen maltaisuus tasapainottaa katkeruuden ja alkoholin, ja aromit pysyvät puhtaina.
Pohjoismaiden kisassa ykköstila

Andrei Kazakov valmistamassa olutta.
Kotiolutkilpailuun osallistui 87 kotioluentekijää ja parisataa olutta. Kotiolutkilpailun oluet arvioitiin sokkona kolmen tuomarin paneeleissa. Tuomaristoon kuului kotiolutharrastajia ja -tekijöitä, kaupallisten panimoiden oluentekijöitä, olutseurojen edustajia, BJCP-sertifioituja tuomareita sekä olutmedian edustajia. Palkintona oli Olutliiton diplomit, Melkkobrew’n lahjakortit ja pääpalkintona matka Norjaan Kristiansandiin Nordic Homebrew Championship 2025 -kilpailuun, johon osallistuvat pohjoismaiden parhaat kotioluentekijät.
– Oma olueni menestyi erinomaisesti ja toi Suomelle voiton. Kilpailu järjestettiin suuren kotiolutfestivaalin yhteydessä, johon osallistui yli 400 ihmistä. Voitto huipentui siihen, että pääsen tekemään oman 4 000 litran kaupallisen oluen omalla reseptilläni Nils Oscar -panimolla Ruotsissa, Kazakov kertaa.
Laaja yhteisö
Marraskuussa 2025 Kazakov pääsi Lahden Antbrew-panimolle panemaan 350 litraa CRYOTRON-kloonia. Mukana projektissa oli myös Kazakovin ystävä Paavo Gaidach, joka tunnetaan kotipanopiireissä Getto Tek Breweryn tekijänä. Kazakov tekee Gaidachin kanssa paljon yhteistyötä kehittämällä reseptejä ja panemalla oluita yhdessä.
Kazakov kehuu kotiolutharrastusta yllättävän monipuoliseksi, sillä se ei ole pelkkää oluen panemista, vaan siihen kuuluu vahva yhteisö.
– Kotioluentekijät järjestävät erilaisia tapahtumia. Yksi tunnettu on Home Craft Beer & Food Fest (HCBF) -tapahtuma. Järjestämme myös tasting-tilaisuuksia, joissa vaihdetaan mielipiteitä, maistetaan toistemme tuotoksia ja opitaan uutta – samalla syntyy uusia ystävyyssuhteita. Joulun aikaan järjestetään pikkujoulut ja kotiolutjoulukalenteri, jossa osallistujat saavat jokaiselle päivälle eri kotipanijan tekemän oluen. Oluttyylien kirjo on niin laaja, että maistajaisissa vastaan saattaa tulla vaikkapa punajuuriolutta, Kazakov sanoo.
Inspiraatiota juomiin Vuosaaresta

Spiritual Healing Breweryn logo.
Kazakovin Spiritual Healing Brewery -kotipanimo sijaitsee Meri-Rastilassa, joten Vuosaaresta on ammennettu inspiraatioita myös itse tehtyihin juomiin.
– Olen tehnyt esimerkiksi Vuosaari-teemaisia oluita, kuten Bussi 560 ja Rastilan Pirunpelto. Hyödynnän myös alueen omia marjoja ja omenia. Niistä on syntynyt hyviä siidereitä ja sour-oluita, kuten vaikkapa kirsikka-aronia-vanilja-sour.
Matkan varrella Kazakovilta on kysytty, aikooko hän avata oman panimon tai mistä hänen oluita voisi ostaa.
– Suomessa kotiolutta ei saa myydä, mikä on harmillista. Ajatus omasta panimosta on houkutteleva, mutta se vaatii paljon pääomaa sekä lupaprosessien läpikäyntiä. Lisäksi pohdin aina, miten harrastus muuttuisi, jos siitä tulisi työ, veisikö se iloa pois tekemisestä. Suomessa on kuitenkin yllättävän paljon pienpanimoita, mutta hyvälle oluelle löytyy aina tilaa, Andrei Kazakov pohtii.
Ehkä jonain päivänä Vuosaaren ensimmäinen virallinen panimo avautuu, ja sen nimikyltissä lukee Spiritual Healing Brewery.
Haastattelu: Antti Honkanen
Kuvat: Andrei Kazakov

