Valepoliisit ovat jälleen aktivoituneet Helsingissä – poliisin opasvideolla rikollisia vastaan

Helsingin poliisin tietoon on tullut helmikuussa useita tapauksia, joissa pääasiassa iäkkäiltä asianomistajilta on pyritty kalastelemaan pankkikortin, pankkitilin tai verkkopankin tietoja poliisina esiintyen. Osassa tapauksista valepoliisit ovat käyneet myös asianomistajien kotiovella.

– Huijarit ovat väittäneet selvittävänsä rikosta tai virheellistä maksua ja tarvitsevansa tietoja tilanteen korjaamiseksi. Osa asianomistajista on kieltäytynyt antamasta tietoja, mutta ainakin kahden henkilön pankkitililtä on onnistuttu nostamaan tai käyttämään satoja, jopa tuhansia euroja, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Martikainen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisin tietoon on tullut lähiaikoina myös tapaus, jossa soittaja esiintyi pankin työntekijänä ja lupasi korjata virheellisen maksutapahtuman.

– Tässä yhteydessä on tärkeää muistuttaa, että pankin, poliisin tai minkään muunkaan viranomaisen edustaja ei koskaan pyydä puhelimessa, netissä tai kotiovella pankkikortin, pankkitilin tai verkkopankin tietoja. Mikäli joku esiintyy poliisina ja pyytää kyseisiä tietoja, asiasta tulee tehdä viipymättä rikosilmoitus. Jos henkilö ilmoittaa tulevansa käymään, soita hätänumeroon ja pyydä sitä kautta oikea poliisi paikalle, Martikainen opastaa.

Poliisitube on julkaissut allaolevan videon, jossa neuvotaan, miten toimia, jos epäilee joutuneensa valepoliisin huijaussoiton kohteeksi.