Luontoalueista nakerretaan jatkuvasti

Vuosaari-lehdessäkin on ollut useita kirjoituksia, joissa vuosaarelaiset ovat huolissaan esimerkiksi mökkikylä-hankkeesta Uutelaan. On harmi, että me asukkaat emme mahda käytännössä näille luontoalueitamme nakertaville rakennushankkeille mitään. Kaupungin poliittiset päättäjät ja viranhaltijat ovat aina nyökytellen hyväksymässä kaikki järjettömät hankkeet, jos ne liittyvät vaikkapa ahtaaseen slummimaiseen asuinrakentamiseen, pöhinään tai helppoheikkimäiseen yritystoimintaan. Saanevat tästä taloudellisia etuja.

Vuosaarenkin eräs piirre on ollut ihmeteltävän monien vanhojen metsien ja ranta-alueiden määrä. Väljä asuinrakentaminen on ollut plussaa, ja palvelut on keskitetty hyvin. Nyt kaikki tulevaisuuden hankkeet tuovat synkkiä pilviä luonnon ystäville. Metsistämme nakerretaan koko ajan paloja täydennysrakentamiselle ja keinotekoisille lyhytaikaisille ”virkistysaktiviteeteille”. Parasta virkistystä ihmiselle on ulkoilu luonnossa, ja sen äänien kuuntelu. Halpoja elämyksiä. Kesämökkejä maassamme piisaa, ja niitä voi vuokrata muualta eikä Uutelaan tarvita niitä lisää.

Vuosaaren asukasluku on nyt kantokyvyn osalta maksimissaan, enempää tänne ei tule väkeä ahtaa. Seurauksina ei ole kuin ruuhkia, stressiä ja luontoalueiden liiallinen kuormittuminen. On ylipäänsä järjetöntä ahtaa kaikki suomalaiset ja muualta tulevat pääkaupunkiseudulle, ja jättää jo rakennetut maakuntien rakennuskannat autioiksi ja purettaviksi. Suurten kaupunkien elämäntapa on jo muutenkin stressaavaa, joten väljyyttä ja virkistysalueita on oltava. Ja tärkeimpänä asiana tulee ajatella luonnon muiden eliölajien huomioiminen, niilläkin on elämisen oikeus.

Marko Heikkinen