Vastaus nimimerkille Historia kunniaan

Vuosaari-Seura, kuten nimimerkki Historia kunniaan, on myös huolissaan huonossa kunnossa olevista historiallisista kohteista. Seuramme syyskokouksessa vieraili Helsingin kaupunginmuseon tutkija Heini Hämäläinen kertomassa vapaaehtoistyöstä muinaisjäännösten parissa. Kaupunginmuseo on lanseerannut vuosi sitten Adoptoi monumentti -nimisen toiminnan (https://adoptoimonumentti.fi/ ja http://www.helsinginkaupungin museo.fi/adoptoi-monumentti/.) Se voisi olla yksi tapa parantaa tilannetta Vuosaaressakin.

Adoptoi monumentti -toiminnan tavoite on lisätä kohteiden tunnettuutta, saavutettavuutta, säilyvyyttä ja arvostusta. Kun uusi rakennus tai muinaisjäännös otetaan mukaan, tehdään maastokäynti ja kartoitetaan lähtötilanne. Kaupunginmuseo laatii hoitosuunnitelman, jonka Museovirasto hyväksyy. Toiminnalle haetaan kaupunkisuunnittelun ja maanomistajan luvat sekä hoitolupa Museovirastolta. Sitten tehdään adoptiosopimus museo–maanomistaja ja adoptiosopimus museo–adoptoija. Hoitotoiminta voi sen jälkeen alkaa. Museo ohjaa ja neuvoo kohteella. Hoitotyö perustuu museon ja adoptoijaporukan väliseen adoptiosopimukseen, missä määritellään tahojen oikeudet ja velvollisuudet.

Jos teillä on kiinnostusta tällaiseen toimintaan, Vuosaari-Seura pyrkii avustamaan sen toteuttamisessa.

Anna-Maija Virta
varapuheenjohtaja
Vuosaari-Seura ry