Kiekkokiertäjä Roope Ranta nakuttaa pisteitä Saksassa

Roope Ranta tekee maalin ilmaveivillä.

Kaudella 2016–2017 Ranta teki derbyottelussa Lausitzer Füchsen riveissä Eispiraten Crimmitschauta vastaan ilmaveivimaalin, jota oli Rannan mukaan treenattu monet kerrat. Kuva: Thomas Heide

Jääkiekko on kuljettanut Vuosaaressa varttunutta Roope Rantaa, 31, pitkin maailmaa, sillä mies on pelannut lätkää ammatikseen ympäri Suomea mutta myös Venäjällä, Italiassa, Saksassa ja Ruotsissa. Viime kaudella Saksan toiseksi korkeimman sarjatason DEL2-liigan pistepörssin voittanut oikea laitahyökkääjä on silti aina palannut Vuosaareen, tänä keväänä hän osti vaimonsa kanssa asunnon Aurinkolahdesta.

– Perheeni muutti Ulappasaarentielle ollessani alle vuoden ikäinen. Sen jälkeen on tullut asuttua Vuosaaressa Haapasaarentiellä, Maustetehtaankadulla ja Aurinkotuulenkadulla. On mukava, että nyt minulla on tukikohta tutussa paikassa, jonne voi palata reissuista, Ranta kertoo.

Rannalle ei ollut vaikea päätös ostaa Vuosaaresta asuntoa, sillä sijainniltaan optimaali kaupunginosa pitää sisällään kaikki tarvittavat palvelut, luonnon ja liikuntapaikat. Golfinpelaajalla ei ole pitkä matka myöskään greenille, joka sekin on kävelymatkan päässä kotoa.

Kikat opittu ”Hettarilla”

Keulan päiväkodin, Punakiventien ala-asteen ja Koukkusaarentien yläasteen kasvatin yhdeksi entiseksi kotiosoitteeksi voisi huoletta merkitä Heteniityntien, sillä niin monet kerrat nuorukainen nähtiin pelaamassa Hettarilla joko jalkapalloa tai jääkiekkoa tuntikaupalla.

– Kesät talvet tuli urheiltua ulkona. Toinen paikka, jossa vietin aikaani paljon, oli Lohikäärmepuisto, siellä sai laskea mäkeä ja juosta sydämensä kyllyydestä, Ranta naurahtaa.

Ranta aloitti jalkapallon FC Viikingeissä ja kiekkokoulun Viikingeissä sekä HIFK:ssa. 5–6-vuotiaana hän päätti jatkaa HIFK:ssa jääkiekkoa. Ei ollut kaukana, että Ranta olisi valinnut jalkapallon jääkiekon sijaan, sillä molemmilla jaloilla etevä vikkelä palloilija pärjäsi myös vihreällä veralla mainiosti, eikä kummankaan lajin puolelta painostettu valitsemaan ykköslajia missään vaiheessa.

– Pelasin lopulta jalkapalloa pari kautta HJK/Töölössä, kun siellä oli muutama joukkuekaveri lätkän puolelta. Mietin kuitenkin 15-vuotiaana, että pidän enemmän jääkiekosta, joten päädyin lopettamaan futiksen, HIFK:n kasvatti muistelee.

Mestaruus maistui hopeiden jälkeen

Roope Ranta Aurinkolahdessa.

– Pelatessani Venäjän VHL-liigaa tuli jollain vieraspaikkakunnalla hotellin suihkusta pelkästään täysin ruskeaa vettä, muistelee hauskaa tapausta Vuosaaressa poseeraava Ranta.

Helsingistä Ranta päätyi lopulta Espoon puolelle, Bluesin väreissä hän saavutti A-junioreissa SM-hopeaa. Tuo kakkossija jäi kaivelemaan, varsinkin kun Lahden Pelicans voitti keväällä 2007 ratkaisevan loppuottelun rangaistuslaukauksilla. Tappio on yhä Rannan lätkäuran katkerin.

Aikuisiältä Rannan jääkiekko-ansioluettelosta löytyy muun muassa SM-hopeaa (Espoon Blues, kevät 2008), Mestis-hopeaa (Joensuun Jokipojat, kevät 2012), Mestis-kulta (Mikkelin Jukurit, kevät 2016) sekä Mestiksen pudotuspelien pistepörssin voitto (Mikkelin Jukurit, kevät 2016). Viimeisimpänä meriittinä on Saksan DEL2-liigan pistepörssin ykkössija 79 tehopisteellä 51 pelissä kaudelta 2018–2019 Heilbronner Falkenin riveissä.

– Jääkiekossa kaikkein suurin saavutukseni on Mestis-mestaruus, sillä jossain vaiheessa uraa jäin aina hopealle. On tietysti siistiä tehdä paljon tehopisteitä, mutta jääkiekossa on aina lopulta kyse jengin menestymisestä keväällä, Ranta miettii.

Sarjanousu tavoitteena suomalaiskomennossa

Ranta odottaakin paljon tulevalta kaudelta, kun hän on ensi kertaa Saksassa joukkueessa, jolla on varteenotettavat mahdollisuudet nousta sarjaporrasta ylemmäksi DEL-liigaan. Viime tehokauden jälkeen vuosaarelaisella taskuraketilla (pituus 172 cm ja paino 72 kg) olisi varmasti ollut ottajia myös Euroopan pääsarjoista, mutta Ranta vakuuttui Löwen Frankfurtista seurana, jolla on tavoitteet korkealla. Joukkueessa on suomalainen valmennustiimi ja jopa huoltaja. 

– Hämeenlinnalaislähtöinen päävalmentaja Matti Tiilikainen kyseli jo viime kaudeksi Frankfurtiin, ja joukkue oli keväällä finaaleissa. Frankfurtin hallissa on aina riittänyt tunnelmaa, sillä Löwenin kotipelien katsojakeskiarvo on suunnilleen 5 000. Olen viihtynyt erinomaisesti Saksassa, joten tämä on hyvä haaste päästä ammattimaisesti hoidettuun joukkueeseen, miltei heti kauden päätyttyä sopimuksen Frankfurtiin tehnyt Ranta sanoo.

Suomalaispelaajalla on palkan lisäksi asunto- ja autoetu, joten tienesteistä jää myös sukan varteen, jos vertaa pelaamista Mestiksessä tai Liigan alimmissa ketjuissa. Ranta ymmärtää saksan jääkiekkosanastoa ja perusasiat hoituvat paikalliskielellä puhuen.

– Kyllä ravintolassa osaan ruokaa tilata saksaksi, mutta olisi hauska opiskella kieltä ihan kunnolla. Saksa on aika skandinaavinen yhteiskunta, luvatut asiat hoidetaan tarkasti ja sovitusti, siksi ei ole tullut mitään kummoista kulttuurishokkia, kuten vaikkapa Venäjällä ja Italiassa aikoinaan tuli, Ranta kertoo.

Vastuusta ja tunnelmasta lisäenergiaa

Videolla Roope Rannan ilmaveivimaali kaudelta 2016–2017 DEL2-liigan derbyottelussa Lausitzer Füchsen riveissä Eispiraten Crimmitschauta vastaan.  

– Ulkomaalaispelaajilla on Saksassa aika kova tulosvastuu. Jääkiekko on maassa melko hyökkäysvoittoista, ja meiltä hyökkääjiltä odotetaan pisteitä. Se ja kannattajien luoma intohimoinen tunnelma tuovat peleihin paljon lisäenergiaa, neljällä kaudella neljässä eri DEL2-liigan joukkueessa pelannut Ranta sanoo.

Nopeana luistelijana, teknisenä kiekonkäsittelijänä sekä kovana maalintekijänä tunnettu Ranta on iloinen, että pääsee ensi kaudella taas suomalaisvalmennukseen.

– Kun pelasin ensimmäistä kauttani (2016–2017) Saksassa Lausitzer Füchsessa, tuli kannattajien intohimoisuus vähän yllätyksenä: ihmettelin vieraspelissä vaihtopenkiltä, kun joukkueemme kannattajat juoksivat toiselle puolelle katsomoa painimaan paikallisfanien kanssa. Mökä peleissä on välillä ihan uskomatonta, kun yleisö laulaa ja huutaa joukkueelleen, Ranta kertoo saksalaisesta kannattajakulttuurista.

– Suomalaisten valmentama jääkiekko on usein organisoidumpaa ja taktisempaa kuin vaikkapa saksalaisten, Ranta kehuu HPK:n A-junioreiden päävalmentajan paikalta viime kaudeksi Frankfurtiin valmennustiimeineen siirtyneen päävalmentajan ideoita.

Ranta palasi Saksasta Suomeen lääkärintarkastuksen ja kuntotestien jälkeen jo elokuussa, sillä Frankfurt Löwen pelasi harjoituspelit Hämeenlinnassa elokuun toisella viikolla Hämeenlinnan Pallokerhon 90-vuotisjuhlakauden avanneessa juhlaturnauksessa. Saksalaisjengi kohtasi turnauksessa hallitsevan Suomen mestari HPK:n sekä KHL-joukkue Sibir Nowosibirskin. Hämeenlinnalaisille tuli tappio 4–1- ja venäläisille 6–2-lukemin. DEL2-kausi starttaa Frankfurtin osalta 13.9.

Jääkiekkoon viehtynyt leipuri

Rannan tavoitteena pelaajana on vielä joku päivä pelata vaikkapa Saksan tai Itävallan pääsarjassa. Hän haluaa olla luotettava maalintekijä, joka pelaa samalla tasolla jokaisessa matsissa. Entä uran jälkeen, kun on aika asettua synnyinsijoille Vuosaareen?

– Olen leipuri-kondiittori toiselta ammatiltani, mutta ehkä tulevaisuuden työni voisi löytyä jääkiekon parista, sillä se on asia, mitä osaan parhaiten. Sen kummempia tulevaisuudensuunnitelmia ei vielä ole, nyt keskitytään seuraavaan kauteen sekä joukkueen menestymiseen, Ranta pohtii.

Haastattelu ja kuvat: Antti Honkanen