Ennätyssuuri kokaiinilasti löytyi

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos tiedotti tiistaina 7.1.2020, että se on yhteistyössä Tullin ja keskusrikospoliisin kanssa jatkanut 16.12.2019 Espoossa paljastuneen törkeän huumausainerikoksen esitutkintaa.

Rikos alkoi paljastua viranomaisille, kun viiden hengen miesjoukko tunkeutui maanantaina 16.12.2019 keskellä päivää Espoon Kilossa sijaitsevalle kemikaalivarastolle. Sinne oli tuotu Vuosaaren satamasta kuorma-autolla merikontti, jonka sisällöstä tunkeutujat olivat kiinnostuneet. Huumeita rikolliset eivät saaneet haltuunsa yrityksestä huolimatta. Yksi kuljetusliikkeen palveluksessa työskennellyt henkilö loukkaantui lievästi tapahtumassa.

Paikalle hälytetty poliisi ei löytänyt miehiä varastolta, ja tarkemmassa kontin sisällön tarkastelussa poliisille selvisi, että sinne oli piilotettu suuri lasti kokaiinia. Epäillyt varastoon iskijät saatiin kiinni vielä samana iltana Helsingin Olympiaterminaalista Tukholmaan lähtevän laivan edustalta, kun he olivat poistumassa maasta.

Huumeet oli piilotettu sinetöidyn merikontin laillisen lastin sekaan huolellisesti. Kontti tuli Vuosaaren satamaan Brasiliasta Hollannin kautta. Alustavan teknisen tutkinnan perusteella takavarikoitu huumausaine on kokaiinia ja määrä ylittää 150 kilogrammaa, mikä on viranomaisten arvioiden mukaan suurin yksittäinen Suomessa tehty kokaiinitakavarikko.

Esitutkinnassa on vangittuina viisi rikoksesta epäiltyä, joiden osallisuutta tekoon selvitetään yhä. Vangitut epäillyt ovat Ruotsissa ja Tanskassa asuvia noin 20–30-vuotiaita miehiä. Tutkinnassa tullaan tekemään kansainvälistä esitutkinta–syyttäjä-yhteistyötä Ruotsin ja Tanskan lisäksi myös Hollannin viranomaisten sekä Europolin ja Eurojustin kanssa.