Miten koronavirus vaikuttaa elämääsi? Osa 1

Myös koronavirus mainittiin penkkarikyltissä.

Koronavirus mainittiin jo helmikuussa Vuosaaren lukion abien penkkarikyltissä.

Tällä palstalla seuraamme, miten koronavirus vaikuttaa ihmisten elämään Vuosaaressa.

Osmo Halonen, Aurinkolahti

Osmo Halonen, eläkeläinen, 83 vuotta, on asunut Vuosaaressa vuodesta 1965 lähtien, nykyisin Aurinkolahdessa.

Osmo Halonen, eläkeläinen, 83 vuotta, on asunut Vuosaaressa vuodesta 1965 lähtien, nykyisin Aurinkolahdessa.

Miten koronatilanne on vaikuttanut elämääsi?

– Epidemia on vaikuttanut aika rajusti elämääni, sillä kuulun ikäni puolesta riskiryhmään, jonka tulisi olla mahdollisimman paljon karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Olenkin yrittänyt noudattaa esivallan käskyjä parhaani mukaan.

Mitä olet tehnyt viime viikkoina?

– Paljon olen tappanut aikaa kotosalla, mutta välillä olen käynyt ulkoilemassa ihmiskontakteja tietysti vältellen. Olen jutustellut vaimon kanssa, pelannut tietokoneella pasianssia ja lukenut. Lisäksi olen soitellut lapsieni perheille ja läheisilleni.

Onko koronasta seurannut jotain positiivista elämääsi?

– Ainakin ruokakauppojen kotiinkuljetukset ovat toimineet hyvin, joten ei ole tarvinnut vaivata kauppa-asioilla läheisiä.

Mitä luulet, että koronatilanteessa käy?

– Minusta vaikuttaa, että virus on kuin aalto, joka pyyhkäisee koko Suomen yli. Joka tapauksessa tämä tilanne kestää kauan. Se vähän pelottaa, että on ihan mahdollista, että korona sattuu omalle kohdalle. Jos korona tulee, niin toivottavasti lievänä.

Oletko tyytyväinen päättäjien toimiin koronatilanteessa?

– Esivallan käskyt ja rajoitukset tuntuvat nyt aika viisailta, vaikka muutama virhekin on sattunut matkan varrella: esimerkiksi ulkomailta palaavien suomalaisten olisi pitänyt mielestäni mennä suoraan parin viikon karanteeniin jo siinä vaiheessa, kun tauti alkoi levitä Italiassa. Lentokentillä olisi pitänyt olla asiasta suuret kyltit suomeksi, ruotsiksi, englanniksi. Onneksi tähän tilanteeseen on nyt herätty.

Terveisesi lukijoille koronan tiimoilta.

– Kyllä tästä selvitään, vaikka vaurioita tulee ja paljon. Suomalaiset ovat aina selvinneet.

Riitta Puukko, Keski-Vuosaari

Riitta Puukko, +50 vuotta, myyntikoordinaattori, on asunut Vuosaaressa 13 vuotta. Hän asuu Keski-Vuosaaressa.

Riitta Puukko, myyntikoordinaattori, +50 vuotta, on asunut Vuosaaressa 13 vuotta. Hän asuu Keski-Vuosaaressa.

Miten koronatilanne on vaikuttanut elämääsi?

– Olen enemmän etätyössä kotona kuin aiemmin. Itse asiassa taloutemme kaikki kolme henkilöä työskentelee nyt kotona: yksi linnoittautuneena etäkouluun omassa huoneessaan, mieheni etätyössä toisessa huoneessa ja minä etätyössä sohvan kulmalla olohuoneessa.

Mitä olet tehnyt viime viikkoina?

– Normaaleja kotitöitä etätyöpäivän jälkeen. Välillä piipahdan toimistolla työssä jaetun toimistotyölistan mukaan. Pyrin käyttämään omaa autoa työmatkaan.

Harrastukset ovat muuttaneet hiukan muotoaan: ulkoilu ja lukeminen jatkuu entiseen malliin. Työväenopiston venäjän kurssi siirtyi verkkoon ja kuntosaliharrastus jäi tauolle. Kaupassa käydään samaan tahtiin kuin ennenkin. Emme ole hamstranneet mitään.

Onko koronasta seurannut jotain positiivista elämääsi?

– Minulla on noin 1,5 h työmatkaa yhteen suuntaan. Siksi säästän työpäivässä paljon aikaa, kun pääsen heti herättyäni työpisteelle. Aiemmin olin satunnaisesti etänä, mutta tämä on hyvä osoitus, että työt tulee tehtyä hyvin näinkin.

On ollut myös kiva seurata koululaisen opiskelua vierestä. Sekä opettajat että opiskelija ovat päässeet hyvin vauhtiin virtuaalikoulussa.

Mitä luulet, että koronatilanteessa käy?

– Luulen, että tästä tulee pitkä taistelu. Se hiukan huolettaa, miten yritykset selviävät ja kuinka tästä tilanteesta selviävät jo muutenkin vaikeissa elämäntilanteissa olevat ihmiset.

Oletko tyytyväinen päättäjien toimiin koronatilanteessa?

– Hallitus ja terveysviranomaiset ovat infonneet erittäin hyvin tilanteesta. Tämä on niin poikkeava tilanne, että kukaan ei tiedä, ovatko toimet olleet riittäviä vai ylimitoitettuja. Sen näkee jälkikäteen. Mutta olen tyytyväinen päättäjien ryhdikkääseen toimintaan.

Terveisesi lukijoille koronan tiimoilta.

Yritetään keksiä jotain virkistävää tekemistä tai vaikka muistellaan hyviä asioita, mitä itse kullekin on tapahtunut. Lämpimiä terveisiä kaikille Vuosaari-lehden lukijoille ja voimia etenkin niille, jotka kokevat, että ”seinät kaatuvat päälle”.

Haastattelut: Antti Honkanen