Eläinperäisten tuotteiden tarkastus siirtyy Vuosaaren satamaan

Vuosaaren sataman palveluvalikoima laajenee, kun Ruokavirasto siirtää satamaa palvelevan eläinlääkinnällisen rajatarkastusaseman Hakuninmaalta Vuosaaren sataman porttialueelle. Maahan saapuvien tuotteiden tarkastus käy entistä helpommin.

Eläinlääkinnällisillä rajatarkastusasemilla valvotaan, että EU:n ulkopuolelta tuotavat eläinperäiset tuotteet täyttävät tuonnin ehdot. Viranomaisvalvonnalla muun muassa estetään eläintautien leviämistä ja turvataan eläinten terveyttä sekä elintarvikkeiden turvallisuutta. Eläviä eläimiä ei Vuosaaren rajatarkastusasemalla tarkasteta.

– Rajatarkastusasemalla tarkastetaan kaikki suoraan EU:n ulkopuolelta tulevat eläinperäiset tuotteet eli sekä elintarvikkeet että sivutuotteet. Vuosaaren sataman kautta Suomeen saapuu paljon lihaa ja kalastustuotteita, kuten tonnikalasäilykkeitä. Sivutuotteista suurin osa ovat rehua, lähinnä koirien puruluita, kertoo jaostopäällikkö Kitty Schulman Ruokavirastosta.

– Asiakkaidemme arkea helpottaa todella paljon, kun tarkastukset tehdään heti satamassa. Tarkastusasema on myös uusien EU-vaatimusten mukainen, hän jatkaa.

Helsingin Satama rakennuttaa rajatarkastusta varten monikäyttöiset, noin 360 m2 toimitilat Vuosaaren sataman porttialueelle, V6- ja V7-rakennusten läheisyyteen.

– Kokonaisuudessa otettiin huomioon tilojen suunnittelun, rakentamisen, käytön ja ylläpidon kustannukset. Elinkaariajattelu ja vähäpäästöisyys tukevat myös Helsingin Sataman kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista, kertoo sataman kehittämispäällikkö Pekka Hellström.