Sarjakaahari riesana

Poliisi esitti lauantaina 30.5.2020 Helsingissä vangittavaksi törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä rattijuopumuksesta epäiltyä 1980-luvulla syntynyttä miestä. Samaa henkilöä epäillään useista vastaavanlaisista teoista.

Sivullinen henkilö ilmoitti hätäkeskukseen keskiviikkona 27.5.2020 seilaavasti ja vaarallisesti ajavasta pakettiautosta Vuosaaressa. Poliisi tavoitti pakettiauton, jonka kuljettaja jatkoi ajoaan poliisin useista pysäytysyrityksistä huolimatta. Pakettiauton kuljettaja ajoi pakonsa aikana huomattavaa ylinopeutta ja aiheutti useita vaaratilanteita. Lopulta poliisi onnistui pakkopysäyttämään auton Eriksnäsintiellä. Sekä pakettiauto että kaksi poliisin partioautoa vaurioituivat pakkopysäytyksen yhteydessä.

Pakettiauto oli aiemmin ilmoitettu anastetuksi. Kuljettajalla ei ollut voimassaolevaa ajo-oikeutta. Kuljettajan epäillään olleen ajon aikana sekä alkoholin että huumausaineiden vaikutuksen alaisena.

– Samalla epäillyllä on avoimena esitutkinnassa vastaavia ja muita rikosepäilyjä. Rikosnimikkeitä niissä ovat niin ikään törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen sekä eriasteiset rattijuopumukset ja lisäksi muun muassa vammantuottamus. Epäillyllä on keskeneräisiä asioita myös syyteharkinnassa ja käräjäoikeudessa, sanoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Seppälä Helsingin poliisilaitokselta.

Epäilty oli tapauksen aikaan ehdonalaisessa koevapaudessa.

Suurin osa epäillyistä rattijuopumusrikoksista, joista miestä epäillään, on tapahtunut Helsingissä. Niitä on viimeisen parin vuoden ajalta yhteensä kuusitoista ja pelkästään kuluvana vuonna kymmenen. Törkeää tekomuotoa epäillään seitsemässä jutussa.

– Poliisi esitti epäillyn vangitsemista, jotta henkilön pitkään jatkunut rikoskierre saataisiin katkaistuksi. Tällä toimenpiteellä tahdottiin suojella myös muita tienkulkijoita, etteivät he joutuisi vaaraan piittaamattoman ajotavan vuoksi, Seppälä totesi.

Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi vangitsemisesityksen lauantaina 30.5., koska se katsoi, ettei vangitseminen olisi asiassa kohtuullinen pakkokeino, ja epäilty vapautettiin käräjäoikeuden päätöksellä.

Sama henkilö otettiin jälleen kiinni samana iltana eli lauantaina 30.5. muun muassa törkeästä rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta epäiltynä Kehä I:llä Helsingin Kannelmäessä.

Poliisipartio kiinnitti lauantai-iltana 30.5. huomiota epävarmasti ja huomattavaa ylinopeutta ajaneeseen moottoripyörään. Poliisi pysäytti moottoripyörän. Kuljettajan epäillään olleen ajon aikana sekä alkoholin että muun huumaavan aineen vaikutuksen alaisena. Moottoripyörän kyydissä oli myös voimakkaasti päihtynyt matkustaja. Poliisi epäilee, että moottoripyörä oli varastettu.

Lopulta mies vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina 1.6.2020.